CHP'den BBP, DSP ve BTP ve DP'ye 'seçim güvenliği' ziyareti

Bülent Tezcan başkanlığındaki CHP heyeti, Meclis'te görüşülen ittifak düzenlemesinde yer alan bazı hükümlerin seçim güvenliğini tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle başlattığı ziyaretler çerçevesinde BBP, DSP, BTP ve DP'ye gitti. Ziyaretlerde seçim barajının sıfırlanması gerektiği görüşü ön palana çıktı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki heyet, seçim güvenliği gündemiyle ilgili olarak Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP), Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) ve Demokrat Parti (DP) genel merkezlerini ziyaret etti.

Heyet, ilk olarak BBP Genel Merkezi'ne giderek, BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç ile Genel Başkan Yardımcıları Ali Keser ve Samet Bağcı ile bir araya geldi.

'VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU'

Görüşmenin ardından Tezcan ve Tunç açıklamalarda bulundu. Cuma günü başlatılan siyasi partileri ziyaret kapsamında BBP'yi ziyaret ettiklerini belirten Tezcan, şunları söyledi:

“Uzun, güzel bir sohbet yaptık. Hem TBMM Anayasa Komisyonu gündemdeki yasanın seçim güvenliğini ihlal eden hükümleriyle ilgili düşüncelerimizi paylaştık. Hafta boyunca komisyon çalışmalarına devam ederken bizim taşımamız gereken, kendilerinin düşünceleri, önerileri olursa onları da alarak parlamentoda bu çalışmayı sürdüreceğiz. Önemli olanın seçim güvenliği olduğunu, seçim güvenliği çerçevesinde siyasi partilerin seçimlerde tercihlerinin nereden yana kullanırlarsa kullansınlar ortak bir payda etrafında toparlanabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Verimli bir toplantı oldu.”

'BARAJIN SIFIRLANMASINI SAVUNUYORUZ'

BBP Genel Sekreteri Tunç Meclis'e görüşülen tasarıyı da cumhur ittifakını da desteklediklerini kaydetti. Tunç, temsilde adalet adına barajın sıfırlanmasını da savunduklarını ifade etti.

CHP heyeti BBP'nin ardından DSP Genel Merkezi'ne geçerek, Genel Sekreter Abbas Deniz ve Genel Başkan Yardımcıları Hasan Erçelebi, Hasan Uğurtürk, Müzeyyen Okur, Uğur Gürel, Erdinç Özdil ve Onur İste ile görüştü. Görüşmenin ardından Tezcan ve Erçelebi açıklamalarda bulundu.

'ASLINDA SİYASET ALANINI DARALTMA TEKLİFİ'

Türkiye’nin siyaset alanının hızla daraldığı bir sürecin içerisine girdiğini kaydeden Tazcan, “TBMM gündemindeki 'ittifak yasa teklifi' diye anılan Anayasa Komisyonunda bugün görüşülmeye başlanan teklifin aslında bu siyaset alanını daraltma teklifi olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu teklifin sadece partilerin seçim ittifakıyla ilgili kısmı gündemde konuşulurken, esaslı bir biçimde seçim güvenliğini ihlal eden bir teklif olduğunu bilmekte yarar var” diye konuştu.

Tezcan, şöyle devam etti: “Tek adam koalisyonunun siyaset alanını daraltma girişimlerinin en yakın tecrübesini DSP, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) son süreçte siyasetin etkisi altında aldığı bir kararla seçime katılamayacak partilerden sayılmasıyla ortaya bir kere daha çıktı. YSK, DSP gibi köklü bir siyasi partiyi seçime sokmamak için 'ilçelerde kongrelerini yapmadın o zaman ben senin örgütlerini kurduğunu kabul etmiyorum' diyerek hukuka aykırı haksız bir kararla seçim dışı bırakmak istemiştir. Bu çabaların başarılı olamayacağını biliyoruz. Onunla ilgili tereddüdümüz yok."

'GÖRÜŞ BİRLİĞİ VE MUTABAKATIMIZ OLUŞTU'

Seçim barajını eleştiren Tezcan, şu ifadeleri kullandı: "TBMM gündemindeki bu yasada ittifak adı altında bir taraftan barajı koruyarak, sıfırlamadan yüzde 10 barajının altındaki siyasi partilere hayat hakkı tanımayan siyaseti tekelcileştirmeyi planlayan çoğulculuğu ortadan kaldıran bir düzenleme. OHAL koşulları altında seçim güvenliğinin esaslı bir biçimde yok edildiğini, OHAL şartlarında yapılan seçimin sürekli bir meşruiyet sorunu yaşayacağı konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Hem parlamentoda görüşülen teklif çerçevesinde DSP’nin görüşlerini oraya taşımak hem de bunun dışında güvenli seçimi oluşturma konusunda sivil toplumla birlikte geniş bir seçim güvenliği hareketini örgütlemek ve bu noktada işbirliği içerisinde olma konusunda bir görüş birliği mutabakatımız oluştu.”

ERÇELEBİ: YSK İSTEMEDİĞİ PARTİYİ SEÇİME SOKMAYACAK

DSP Genel Başkan Yardımcısı Erçelebi ise Türkiye’de YSK’nın mağduru bir parti olduklarını anlatarak, YSK’nın istemediği partileri seçime sokmayacağını ileri sürdü. Erçelebi, seçimlerin özgür, bağımsız bir şekilde yapılabilmesi için OHAL’in kaldırılmasını istedi.

CHP heyeti, DSP'nin ardından Bağımsız Türkiye Partisi'ni (BTP) ziyaret etti.

Daha sonra, Demokrat Parti (DP) Genel Merkezi'ne giden heyet DP Genel Başkan Gültekin Uysal tarafından karşılandı. Parti Sözcüsü Tezcan, Heyetler arası görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler CHP seçim BBP ziyaret DSP