Bekir Bozdağ: Afrin'e nakledilecek her silah hedeftir

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Rusya'nın Suriye hava sahasını kapatmadığını ve Afrin harekatında hava sahasının kullanıldığını söyledi. YPG'ye verilen silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığını söyleyen Bozdağ, "Suriye'nin neresinden olursa olsun Afrin bölgesine nakil edilecek her türlü silah Türkiye'nin hedefidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, basın toplantısı düzenledi.

MALİYE BAKALIĞI'NA İKİ BİN UZMAN ALINACAK

Bozdağ, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın vergi sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgili sunum yaptığını söyledi. Bozdağ, "İkinci el araç ve konut ticaretinde KDV matrahı daraltılıyor" dedi. Bozdağ, Maliye Bakanlığı'na bin gelir uzmanı ve bin denetim uzmanı alınacağı kaydetti.

'YERLİ WHATSAPP'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, PTT Messenger'ı tanıttığını aktaran Bozdağ, "WhatsApp'ın yerli olanıdır. WhatsApp'tan daha güvenilir bir sistemdir. İlk uygulamasını Başbakanımız yapmıştır. Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerle görüşmüştür" diye konuştu.

HATAY VE KİLİS'TE BORÇLARA ERTELEME

Bozdağ, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı başladıktan sonra roketler atılan Hatay ve Kilis'teki esnaf ve çiftçiler için yeni kararlar alındığını söyledi. Bozdağ, "Özellikle bildiğiniz gibi Hatay ve Kilis illerinde faaliyet göstermekte olan tarımsal üreticilerle, esnaf ve sanatkarların hazine faiz destekli kredi ödemelerinin faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelenmesine Bakanlar Kurulu'nca daha önce karar verilmiş ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Aynı şekilde Kilis ilinin tamamı için 31 Aralık 2017 öncesindeki vergi borçları ve sosyal güvenlik prim borçları 31.12.2018 tarihine kadar ertelenmiştir" dedi.

Hatay'ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde Ocak ayı içine denk gelen kurum alacaklarının 28 Şubat 2018'e kadar ertelendiğini belirten Bozdağ, "Hem vergi hem sigorta primlerinin de altı ay süreyle tamamının ertelenmesine karar verilmiştir. Altı aylık sürenin dolmasından sonra mücbir sebep devam etmesi halinde bunların uzatılma durumu da söz konusu olabilecektir" şeklinde konuştu.

Bozdağ, Kilis'te ve Hatay'ın 6 ilçesinde yaşayanlara faizsiz kredi verilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

'HAVA SAHASIYLA İLGİLİ BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL'

Rusya'nın Suriye hava sahasının kullanılmasına izin vermediği iddiasıyla ilgili soru üzerine Bozdağ, şu cevabı verdi:

Harekatın başlatılmasından önce Rus yetkililerle hava sahasının kullanılması dahil pek çok konu konuşuldu, değerlendirildi ve bir anlaşma çerçevesinde hava sahasının kullanılması kararı çıktı. Rusya üzerinden Suriyeli yetkililere de bu konudaki Türkiye'nin beklentileri iletildi. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şuanda bir sorun söz konusu değildir. İleride de bir sorun oluşmasını beklemediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isteriz"

'OLMAYAN BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇEKTİLER'

Hollanda'nın Türkiye büyükelçisini geri çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine Bekir Bozdağ, 16 Nisan referandumundan önce başlayan krizi hatırlattı. Son bir yıldır Hollanda'nın Türkiye'de büyükelçisi olmadığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için. Malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir. Aynen devam etmektedir. Hem onların Ankara'da maslahatgüzarları var, hem de Türkiye'nin Lahey'de temsilcileri var. İki ülke ilişkileri devam etmektedir. Umarım ki yakında iki ülke bu konudaki sorunu aşar, hem Hollanda'nın büyükelçisi Ankara'ya gelip görevine başlar, hem de biz büyükelçimizi Hollanda'ya göndeririz o da orada görevine başlar. Bunun fazla sürmemesi temennimizdir."

'AFRİN'E SEVK EDİLEN HER SİLAH VURULACAK'

YPG'ye verilmemesi için ABD'yle görüştüklerini belirten Bozdağ, "Silah konusuna gelince, Türkiye defalarca PYD-YPG terör örgütlerine silah verilmemesi hususunu ABD'li yetkililere iletmiştir. Ancak ABD'li yetkililer DEAŞ'la mücadele de kullanılmak kayıt ve şartıyla  PYD ve YPG ye silah yardımında bulundu" dedi.

ABD'nin verdiği silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığını söyleyen Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

"PYD-YPG terör örgütleri daha önce kendilerine verilen silahları maalesef NATO'nun bir üyesi ABD'nin bir müttefiki olan Türkiye'ye karşı kullanmaktadırlar. Geçenlerde İdlib'te bir TIR dolusu silah yakalandı. Bu silahlar daha önce bu terör örgütlerine verilen ve bu terör örgütlerinin DEAŞ'a karşı kullanması gerekirken onlara karşı kullanmayıp diğer bölgelerden toplayıp Afrin'e nakletmek için planlama yaptıkları silahlardı. Bunlar teslim alındı. Buradan şunu çok net olarak ifade ediyorum. Suriye'nin neresinden olursa olsun Afrin bölgesine nakil edilecek her türlü silah Türkiye'nin hedefidir. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız. Üçüncü bir şey yoktur. O nedenle de bölgeden intikalleri de çok yakından takip ettiğimizi ve bunlara geçit vermeyeceğimizi de buradan ifade etmek isterim." (ANKARA/DHA)