CHP Kurultayı'nda büyük yarış

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda başkanlık yarışı için Kemal Kılıçdaroğlu'nun rakibi, 164 delegenin imzasıyla Muharrem İnce oldu. Kılıçdaroğlu içinse 1081 delege imza verdi. Kurultay konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, halkın despot yönetimlere karşı direnme hakkı olduğunu söyledi. Ayrıca partililere 6 temel görev için çalışma çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu'nun 5. kurultayında en büyük yarışın Parti Meclisi seçimlerinde yaşanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya  [email protected]

Serkan Alan  [email protected]

ANKARA - CHP’nin 'Adalet ve Cesaret' sloganıyla gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultayı hem genel başkanlık hem de Parti Meclisi için büyük yarışa sahne oluyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeniden adaylık için 1081 delegenin imzasını alırken, Muharrem İnce de 164 imzayla yarışa katıldı. Başkanlık için yola çıkan isimlerden Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu ise delegelerin en az yüzde 10'undan imza toplayamadıkları için resmen aday olamadılar.

Ankara Spor Salonu'nda iki gün sürecek kurultayın yapıldığı salonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kurultay salonuna çıkan yollar belediyenin iş makineleriyle ile kapatıldı. Kurultay alanında yaklaşık 600 polis, 200 güvenlik görevlisi ile çok sayıda partili de güvenlik için görev alıyor.

ADALET VURGULU PANKARTLAR

Kurultay salonunda, “Emanetimiz Cumhuriyet, Gücümüz Halk”, ”Tutuklu Gazetecilere Özgürlük”, “Yine Yeniden Cumhuriyet”, “Hukuk Bizimle Birlikte Gelecek”, “Barışı Birlikte İnşa Edeceğiz”, “Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır”, “Adalet Güneş gibi Doğacak” yazılı pankartlar asıldı.

CHP'de tüzük değişikliğine retCHP'de tüzük değişikliğine ret

ENİS BERBEROĞLU UNUTULMADI

CHP Kurultayı’nda tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. Salona Enis Berberoğlu’nun resminin yer aldığı, “Güzel Günler Göreceğiz. Bir Gün Mutlaka Buluşacağız Özgürlükte Buluşacağız” yazılı pankart yer aldı. 'Enis Berberoğlu’na özgürlük' kampanyasının başlatılacağı Kurultay’da salonda bunun için imza toplanacak. Ayrıca Berberoğlu’nun Parti Meclisi’nin “onur üyesi” olması için önerge verilecek.

PARTİLİLER ERKENDEN SALONA GELDİ

Kurultay salonu Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda partili geldi. Salonda yer kalmadığı için bazı partililer Kurultay salonunun dışında kaldı. Kurultayı 200’ü yabancı bin 200 basın mensubunun izlemesi bekleniyor.

ERDOĞAN CHP KURULTAYI’NDA “EYY KILIÇDAROĞLU” DİYE SESLENDİ

Kurultay’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP liderine “Eyy Kılıçdaroğlu”, Başbakan Yıldırım’ın ise “Dinle” diye seslendiği video gösterildi. Videoda Erdoğan’ın ve Yıldırım’ın seslenişlerinin ardından “PİSA’da sonuncu ülkeyiz. Basın özgürlüğünde dünyada kara listedeyiz. Kadın ve erkek eşitliğinde sonuncuyuz” gibi ifadeler seslendirildi. Erdoğan ve Yıldırım’ın “Eyy” seslenişleri sırasında salondan “Yuhh” sesleri yükseldi.

KAFTANCIOĞLU'NA HEM DESTEK HEM PROTESTO

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu salona girişte partilileri selamladı.

Kaftancıoğlu'nu alkışlarla coşkuyla karşılayan partililerin yanı sıra, bazı partililer de Kaftancıoğlu'nun geçişi sırasında protesto amacıyla "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı.

SALONA GELEN İLK ADAY İNCE OLDU

Salona ilk gelen genel başkan adaylığını açıklayan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce oldu. Eşi Ülkü İnce'yle birlikte platform üzerinde partilileri selamlayan Muharrem İnce'nin geçişi sırasında destekleyicileri "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı.

İnce için protokolde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun hemen yanında yer ayrıldı. Bu durum, İnce'nin adaylığının da kesinleştiği yorumuna yol açtı.

BERBEROĞLU'NA SANDALYE AYRILDI

Tutuklu bulunan Enis Berberoğlu için CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun hemen yanında yer ayrıldı.

Berberoğlu'nun isminin yazılı olduğu bir sandalye konuldu.

KILIÇDAROĞLU MARŞ EŞLİĞİNDE GELDİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kurultay salonuna eşi Selvi Kılıçdaroğlu'yla birlikte geldi. Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü'nde CHP Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu'nun seslendirdiği "Geliyoruz zincirleri kıra kıra" marşı eşliğinde platform üzerinde ilerleyerek partilileri selamladı, karanfil attı.

Kılıçdaroğlu ve İnce daha sonra yan yana oturdu. Kılıçdaroğlu'nun gelişiyle 'Adalet Yürüyüşü' filmi gösterildi.

Ön sıradaki protokol sırasında Kılıçdaroğlu ve İnce yan yana oturdu. Bu durum, diğer adayların gerekli imzayı toplayamadığı yorumlarına neden oldu.

‘Adalet Yürüyüşü’ filminin ardından salonda bir taraftan, ‘Hak, hukuk, adalet’ diğer tarafta iste ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganları atıldı.

KILIÇDAROĞLU: BİZ KUVAYİ MİLLİYECİYİZ

Daha sonra kürsüye gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "İki değerli yoldaşımız aramızda yok. Biri Deniz Baykal, inşallah kısa sürede aramıza katılacak. Ve aramızda olmayan milletvekilimiz Enis Berberoğlu. Enis Berberoğlu, hakkın, hukukun ve adaletin olmadığı ülkede hiçbir somut gerekçe gösterilmeden içeride tutulmaktadır. Bütün yol arkadaşlarımın selamını gönderiyorum. Enis Berberoğlu'nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar şu an içeride. Terör örgütlerinin bildiği nasıl devlet sırrı olur. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü biz, Kuvayı Milliyeciyiz."

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Kılıçdaroğlu, Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i kürsüye davet etti.

DİVAN BAŞKANI BÜYÜKERŞEN

CHP 36. Olağan Kurultayı Divan Başkanlığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen önerildi. Büyükerşen oy birliği ile Kurultay Divanı Başkanlığı'na getirildi.

KURULTAY KONUŞMASI

Büyükerşen'in açılış konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelerek, kurultay konuşmasını yaptı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

EN ZOR SÜREÇLERDEN BİRİ: Türkiye tarihinin en zor koşulları içinde ve bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Cumhuriyet tarihimizin en zor süreçlerinden birini yaşıyoruz.

DEMOKRASİ KURULTAYI: Bu kurultay Türkiye'yi yaşanan sorunlardan çekip çıkarma kurultayıdır. Bu kurultay, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe'den bakıp 'Geldikleri gibi gidecekler' dedikleri kurultaydır. Bu kurultay huzur isteyenlerin kurultayıdır. Sivas Kongresi'nin ruhunu taşıyanların kurultayıdır. Adalet için cesaretle yola çıkanları kurultayıdır. Bu kurultay Kuvayı Milliyecilerin kurultayıdır. Firavun karşısında Musa olanların kurultayıdır. Zulmün karşsıında dilsiz şeytan olmayanların kurultayıdır. Bu kurultay bereketli kurultayda yoksulluğu tarihe gömeceğiz diyenlerin kurultayıdır. Toplumun her kesimine umut taşımayı öngörenlerin kurultayıdır. Bu kurultay yurtta barış dünyada barış diyenlerin kurultayıdır. Ne ezen ne ezilen diyenlerin kurultayıdır.

BURADA ALDATILANLAR YOK: Bu kurultay tanımında terör örgütü tarafından aldatılanlar yoktur. Bu kurultay salonunda terör örgütleri ile pazarlık kuranlar yoktur. Bu kurultay salonunda terör örgütleri ile aynı menzile yürüyenler yoktur. Devletin haremini yani namusunu terör örgütüne teslim edenler yoktur. Bu kurultay salonunda terör örgütlerine "Ne istediniz de vermedik" diyenler yoktur. Vatan toprağını terör örgütlerine teslim edip Süleyman Şah Türbesi'ni kaçıranlar yoktur.

Kendi vatanında vergi ödememek için Man Adaları'nda şirket kuranlar yoktur. Bu kurultay salonunda namussuzlar kadar cesur olmaya ant içmiş namuslular vardır.

5 TEMEL SORUN: Bu nedenle kurultayın adı 'Adalet ve cesaret'tir. Adaleti ve cesareti bir arada götüreceğiz. Bugün Türkiye beş temel sorunla karşı karşıya. Karamsar bir tablo var. 2002'de iktidar olduklarında Türkiye'nin bir temel sorunu vardı. Kürt sorunu  olarak dillendirildi. Buna dört sorun eklendi. Demokrasi, ekonomi, eğitim ve dış politika sorunu. Birinci temel sorun 2002'de büyük ölçüde gündemden çıkmıştı. 2002'den sonra iktidar olanlar önce terör örgütüyle masaya oturdular sonra PYD ile toplantılar yaptılar. Bugün toplumsal barışı tehdit eden terör dar bir coğrafyadan çıkıp geniş bir coğrafyada varlığını göstermeye başladı. Biz Afrin'de bu ülke için bizim için çocuklarımız için mücadele eden Mustafa Kemal'in mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz. Biz de milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Birileri Afrin operasyonunu partisinin kararıymış gibi topluma sunmaya çalışıyor. Ordu senin ordun değildir, Mustafa Kemal'indir.

SURİYE HÜKÜMETİYLE DERHAL TEMASA GEÇİN: Açık ve net bir çağrıyı hükümete yapıyoruz. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçiniz. Suriye hükümeti de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana biz de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Eğer Suriye'de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa, Suriye devletiyle, hükümetiyle derhal ilişki kurmak gerekiyor. Benzer ilişkiyi Irak hükümetiyle de kurmalıyız.

KÜRT SORUNUNU CHP ÇÖZER: Adına ister Kürt sorunu, ister başka bir şey deyin. Bunu çözecek tek parti CHP'dir.

LOZAN ONUR BELGESİDİR: İkinci sorunumuz dış politika. Herkesin eleştirdiği bir Türkiye tablosuyla karşı karşıyayız. 2002'de Türkiye'nin bir beka sorunu var deniyor muydu? Bizi aldattılar diyenlerin Türkiye'nin yakasından düşmesi gerekiyor. Dış politika milli olmak zorundadır. Lozan'ın nesini tartışmaya açıyorsun, Sevr'i mi özledin. Lozan milli kurtuluş savaşının onur belgesidir. Bunu kimseye tartıştırtmayız.

ÖĞRETMEN MESLEK KANUNU ÇIKARTACAĞIZ: Üçüncü büyük temel sorun eğitim. Eğer bir ülkenin eğitimini bozarsanız o ülke geleceğini sağlıklı inşa edemez. Eğitim bir siyasal partiye militan yetiştirme amacıyla yapılmaz. Bu hükümetin eğitim politikası yok. Kendi çocuklarını eğitimde denek olarak kullanan tek ülke Türkiye'dir. Öğretmenler size sesleniyorum. Bütün öğretmenleri toplumun en saygın kişileri haline getireceğiz. Öğretmenler için meslek kanunu çıkaracağız. Onlar aynı zamanda gelecek kaygısı taşımayacak. En düşük öğretmen aylığı açlık sınırının üstünde olacak. Türk-İş'e göre 5238 lira. En düşük öğretmen aylığı bunun üstünde olacak. Öğretmenler gününde birer maaş ikramiye vereceğiz.

BERBEROĞLU ESİR OLARAK TUTULMAKTADIR: Kılçdaroğlu açılış konuşmasında ise şunları kaydetti: "Enis Berberoğlu hakkın hukukun olmadığı bir ülkede talimat üzerine hapishanede siyasal esir olarak tutulmaktadır. Terör örgütlerinin tuttuğu tutanaklar nasıl olur da devlet sırrı olur. Terör örgütlerine devleti teslim edeceksiniz sonra kalkacaksınız bunun intikamını gözdağı vermek için Berberoğlu'nu hapse atacaksınız. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan dönmeyeceğiz. Çünkü biz Kuvayi Milliyeciyiz.

FAİZ LOBİSİNE HİZMET EDİLİYOR: Devleti yönetenler açık ve net söylüyorum. Faiz lobisine hizmet eden iktidardır. Çok açık bilgi vereceğim. Son 15 yılda yurtdışında bir grup sermayedara ödenen faizin miktarı 148 milyar dolardır. İçeride de bir grup sermayedara faizler ödediler. 689 milyar lira. Efendim, faizi düşürelim.. çok yüksek.. İktidar değil misin? Sen artık tefecieler ve faiz lobisine hizmet eden bir iktidarsın. Biz ülkeyi üretim bandına alacağız. Herkesin işi aşı olacak. Faiz lobisine hizmet ederseniz ne olur? İşsizlik olur. Türkiye bugün ciddi işsizlik sorunuyla karşı karşıya. İşsizler artık kendilerini yakmak zorunda kalıyorlar. İzlenen politikayla kendi gelirlerini artırdılar, vatandaşı borç batağına soktular. Efendim, CHP vatandaşın sorunuyla ilgilenmiyor... Taşeron sorununu bu ülkenin gündemine hangi parti getirdi? Asgari ücret net 1500 lira olacak dedik. Bizim bütün belediyeler uyguladı. Hükümet para mı bulamayacak. Para var kimin için, tefeciler için, rantiyerler için. Bu çarkı değiştireceğiz. Yeniden herkesin işi herkesin aşı olacak. Orman köylüleri en yoksul kesimdir. Bunların her birisini hükümet işveren olarak kabul ediyor. Orman köylüsünün sorununa sahip çıkan yine biziz. Çiftçinin, kamyon şoförünün derdini dile getiren biziz. Kimin derdi varsa bize gelecek.

BÜYÜKŞEHİRLERİ ALACAĞIZ: Bugün kaygılar var, kimse kaygılanmasın. Adaleti ve cesareti savunacağız. Önümüzdeki seçimde Ankara, İstanbul, Bursa, Manisa, Antalya, Baıkesir, Mersin, Adana'yı alacağız.  Bir tarih yazacağız. Yerelden başlayarak gücümüzü iktidara taşıyacğız.

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI OLACAK: Size namus sözü, yoksulluğu bir yıl içinde bitireceğiz. Asgari ücreti tamamen vergi dışına çıkaracağız. Asgari ücretliden vergi almayacağız. Çiftçinin milli gelirden hak ettiği yüzde 1 hakkı vereceğiz.

1 MİLYON AİLE MAĞDUR EDİLDİ: Hesap sorun, baskıcı değil hesabını veren devlet olsun diye demokrasiyi savunuyoruz. 15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye farklı bir sürecin içine devrildi. Hepimiz hain 15 Temmuz darbe girişimine karşı ortak mücadele ettik. Darbeciler ve demokrasi düşmanlarına karşı direndik. 15 Temmuz'dan söz etmemin temel sebebi halkın direnme hakkını kullanmasıdır. 20 Temmuz'da bir sivil darbeyle karşı karşıya kalındı. OHAL ilan edildi. 1 milyonu aşkın mağdur aile yaratıldı. FETÖ ile mücadele adı altında ne kadar muhalif kişiler varsa üzerine baskıyla gidildi. Buradan haksız yere tutuklanan bütün gazetecilere selam olsun. Milletvekilleri tutuklandı. Grev hakkı yasaklandı. Binlerce kişi kamudan atıldı. Direnme hakkını kullanıp 15 Temmuz'u savuşturanlar 20 Temmuz'da bir sivil darbe ile karşı karşıya kaldılar.

OHAL'İ KALDIRACAĞIZ: OHAL'i kaldıracağız. Vatandaş yatırım yapacak. Rant ekonomisinden vazgeçip üretim ekonomisine döneceğiz. Dolayısıyla ekonomi poltiiaklarını tepeden tırnağa yeniden düzenleyeceğiz.

REFERANDUMU BİZ KAZANDIK: Anayasa Mahkemesi kararları uygulanamaz hale geldi. Önce parti devletine, şimdi hanedan devletine dönüştü. Bu düzeni yıkmak bizim boynumuzun borcudur. FETÖ'nün siyasi ayağını çıkarmamak için her türlü numarayı çektiler. Yedikleri içtikleri ayrı gitmiyordu. 15 Temmuz gecesi boğazı kesilerek ya da linç edilerek askerlerin hakkını savunmak bizim namus borcumuzdur. OHAL'e onurumuzla karşı durduk. Referandumu biz kazandık ama mühürsüz bir seçim yasal seçim haline getirildi.

DESPOT YÖNETİME KARŞI DİRENME HAKKI VAR: Demokrasi düşmanlarına karşı hep birlikte mücadelemizi yaptık. Direnmesini bildik ve direndik. Demokrasiyi askıya alma, direnme hakkını getirmiştir. Ben 15 Temmuz darbe girişiminden önce 'Demokrasiye karşı yapılan ihanetler karşısında direnme hakkını kullanacağım' dediğimde üstüme gelmişlerdi. Tarih bizim yanımızda. Kim despot yönetim istiyorsa halkın direnme hakkı vardır ve direnme hakkı kutsaldır. Mustafa Kemal Atatürk, Bursa nutkunda 'Türk genci devrimlerin ve Cumhuriyetin bekçisidir' der. Bunların doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. 'Bunları küçük düşürecek en küçük kıpırtı duyduğunda bu ülkenin ordusu ve polisi vardır demeyecektir. Elinde ne varsa onunla koruyacaktır' diyor.

'YAPAMAZ' DEDİLER, ADALET YÜRÜYÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİK: Bir adalet yürüyüşü gerçekleştirdik. Yalnız olmadığımızı gördük. Yürüyemezsiniz dediler. Kızılcahamam'da durur. Bolu Dağı'nı çıkamaz dediler. Biz Köroğlu'yuz sen kim oluyorsun. Biz hakka hukuka ve adalet inanmış bir partiyiz. (Kılıçdaroğlu'nun konuşması salondan gelen 'hak hukuk ve adalet' sloganları ile kesiliyor) Adalet yürüyüşünü böyle başlattık. Adaletin çürümüşlüğünü sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya gösterdik. (Bu arada Kılıçdaroğlu'nun adalet yürüyüşünde çalınan marş çalınırken yürüyüşle ilgili de bir klip gösterildi...) Her milimini onurla yürüdük. Dünyaya meydan okuduk. 'Adalet istiyoruz, hak istiyoruz, hukuk istiyoruz' dedik. Maltepe'de görkemli bir miting yaptık. Bütün dünyada haber oldu. Maltepe'de önümüzde bir duvar vardı. Şimdi kurultayda söz veriyorum; bu duvarı yıkacağız. Onların duvarı bize vız gelir. Bizden korkuyorlar, korkmakta da haklılar. Çünkü bütün baskılara direniyoruz. Çünkü sözümüzü açıkça dile getiriyoruz. Onlara ve onların feriştahlarına meydan okuyoruz.

6 GÖREV: Ve sonuç. Bu kurultayda binler bir aradayız. Milyonlar TV'de bizi izliyor. Kurultaydan sonra hepiniz Anadolu'ya dağılacaksnız. Size çok büyük görevler düşüyor.

1- Bu ülkenin huzura ihtiyacı var, her yerde savunacaksınız.

2- Bu ülkenin adalete ihtiyacı var, her yerde savunacaksınız.

3- Demokrasiyi her yerde savunacaksınız.

4- Bu ülkenin darbe hukukundan ayrılmış toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bunu her arkadaşım ezberleyecek. Her yerde her ortamda savunacağız.

5- Kimseyi ötekileştirmeden huzuru, adaleti ve demokrasiyi, yeni bir anayasa ihtiyacını her yerde seslendireceksiniz.

6- 'Ben değil biz ne olacağız' diyenlerle birlikte mazlumun ve mağdurun yanında olacağız. Aylardır hapiste yatan gazeteciler var... Kim olursa olsun hakkı hukuku adaleti sonuna kadar savunacağız.

Bu 6 temel görevi yerine getirdiğimiz zaman göreceksiniz ki; tek adam rejimi yıkılacak, parlamenter demorkasi kurulacak ve Cumhurbaşkanı tarafsız olacak..."

MUHARREM İNCE KÜRSÜDE

Kılıçdaroğlu'nun ardından Muharrem İnce kürsüye geldi. Divan Kurulu'nun açıklamasıyla İnce'nin adaylığı resmileşti. CHP’de 164 imza ile genel başkanlığa aday olan Muharrem İnce için verilen 165 imzadan 49’unun mükerrer olduğu öğrenildi. CHP'li milletvekillerinin aktarımına göre Kılıçdaroğlu İnce'nin adaylığı önündeki sorunun çözülmesi için bizzat devreye girdi. Kılıçdaroğlu İnce'nin imza sayısının yetersiz kalması halinde kendi destekçilerinin İnce için imza vermesini istedi. İnce ise "Benim kimsenin imzasına ihtiyacım yok" dedi.

ADIYAMAN DA KATILDI

3 gün gözaltında kaldıktan sonra dün adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Sinan Adıyaman da kurultaya katıldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN BEŞİNCİ KURULTAYI

Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5. Kurultayı olacak. 2010 yılında genel başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu daha önce bir kez, 2014 yılındaki Olağanüstü Kurultay’da Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile yarışmış, ilk turda yeniden genel başkan seçilmişti. Bu Kurultay öncesi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ikinci kez, İstanbul eski Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise ilk kez adaylığını ilan etti. Ancak genel başkan adaylıkları 1266 delegenin yüzde 10’u olan 126 delegenin imzasının Kurultay Divanı’na sunulması ile kesinlik kazanacak. Adaylardan sadece Muharrem İnce bu imzayı topladığını açıklamıştı. Bu durumda Kurultay’ın iki adayın yarışına sahne olması bekleniyor.

3 ANAHTAR LİSTE ÇIKACAK

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın 2. gününde ise Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerinin seçimi yapılacak. Parti Meclisi üyeliği için yapılan başvurunun CHP tarihinin en yüksek başvurusu olması, 800'ü bulması bekleniyor. Çarşaf listeyle yapılması beklenen bu seçimde CHP lideri Kılıçdaroğlu anahtar bir liste çıkaracak. Ancak liste bununla sınırlı olmayacak. Muharrem İnce ile partililere yeni sol bir siyaset çağrısı yapan Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in de anahtar listeler çıkarması bekleniyor.

PM SEÇİMİ SONUÇLARI BİR SONRAKİ GÜNE KALABİLİR

Çarşaf listeyle yapılacak Parti Meclisi üyeliği için rekor sayıda başvuru yapılması hem oy kullanma süresi hem de sayım süresinin uzamasına neden olacak. Pazar günü yapılacak bu seçimin sonuçlarının bir sonraki güne kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

AK Parti, CHP kurultayına temsilci göndermediAK Parti, CHP kurultayına temsilci göndermedi

3 TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Kurultay genel başkan ve parti organlarının seçim kurultayı ama gündeme tüzük değişiklikleri de gelecek. Genel Başkan Adayı Muharrem İnce’nin, Cumhurbaşkanı adayının parti üyelerince belirlenmesini içeren bir tüzük değişikliği teklifi getirmesi bekleniyor. CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner de parti organlarına ilişkin seçimlerde delegelerin salt çoğunluğunun oyuyla gündeme gelen “blok liste” usulünün tamamen tüzükten çıkarılması ve temsilde adalet için Parti Meclisi üye sayısının artırılmasını içeren 2 tüzük değişikliği teklifini imzaya açtı. Tüzük değişiklikleri delegelerin oyuyla gündeme alınıp, kabul edilebiliyor. Yakın zamanda bir Tüzük Kurultayı planlayan Genel Merkez ise bu tekliflere sıcak bakmıyor.

COŞKULU KUTLAMA YOK

Delegelerin provokasyonlara karşı uyarıldığı Kurultay’da devam eden operasyonlar nedeniyle müzik dinletisi, folklar gösterisi gibi etkinlere yer verilmeyecek.