Duvar Arkası: Demirtaş, Sincan Cezaevi'nde Baluken'le görüştü

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'le nasıl bir araya geldi? Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi hesapları... AK Partililer bakanlara neden "Ya sen bakan değilsin ya da böyle olduğun için bakansın” diye tepki gösteriyor... Hepsi ve daha fazlası Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

SİNCAN CEZAEVİ’NDE SÜRPRİZ BULUŞMA

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, aynı gece gözaltına alındılar. 4 Kasım 2016 tarihindeki operasyonla Diyarbakır’da gözaltına alınan Demirtaş tutuklanarak Edirne’ye, Ankara’da gözaltına alınan Baluken ise tutuklanarak Bingöl'e götürüldü.

Bir süre tahliye olduktan sonra tekrar tutuklanan Baluken şimdi Sincan Cezaevi’nde tutuluyor. Parti yönetiminde uzun yıllar birlikte görev yapan iki siyasetçi yaklaşık 15 aydır ayrı cezaevlerinde tutulurken sürpriz bir görüşme imkanı yakaladı.

Demirtaş, geçtiğimiz hafta 2 duruşması için Edirne’den Ankara’ya getirildi. Demirtaş’ın avukatı geceyi Sincan Cezaevi’nde geçirecek müvekkili ile görüşme talep etti. Aynı saatlerde Baluken’in avukatı da Sincan Cezaevi'ndeydi. Avukatların aynı saate denk gelen-getirilen müvekkil görüşmeleri ile Demirtaş ve Baluken de yan yana gelmiş oldu. İki siyasetçinin yaklaşık 15 ay sonra ilk kez bir araya gelmesini sağlayan bu görüşmenin yaklaşık 10-15 dakika sürdüğü biliniyor. Cezaevinde böyle bir buluşma bir daha gerçekleşir mi bilinmez ama 2 siyasetçi için unutulmaz bir an olarak kişisel tarihlerine geçeceği kesin.

KILIÇDAROĞLU 'ANAHTAR'I KİMSEYE BIRAKMAYACAK

CHP’nin 3-4 Şubat’ta yapılacak 36. Olağan Kurultayı için geri sayım sürerken Parti Meclisi (PM) seçimlerinde uygulanacak liste konusunda da karar verildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu yakın çevresinin “blok liste” talebine karşın daha demokratik olarak nitelendirilen "çarşaf liste"den yana tavır aldı.

PM seçimleriyle ilgili bu tartışma rafa kaldırılırken Kılıçdaroğlu’nun 60 kişilik dar kapsamlı bir liste yapmayı planladığı öğrenildi. Buraya kadar çok sürpriz yok, ancak anahtar liste hazırlanma süreci bu kez farklı olacak. Daha önceki kongrelerde il başkanları ile görüşüp PM’de yer alması istenen kişilerle ilgili öneri alan Kılıçdaroğlu’nun bu kez çalışmak istediği ekibi doğrudan kendisinin belirlemesi, bir anlamda listeyi tek başına hazırlaması bekleniyor. “Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybederse bu Kılıçdaroğlu’nun son Kurultayı olacak, bir daha adaylık söz konusu olamaz” diyen bazı partililer Kılıçdaroğlu’nun bu anlamda parti dengesini gözeten değil, seçimleri almaya dönük bir tutumla kendi ekibini oluşturmak istemesinin anlaşılır olacağını söylüyor. Ancak sandık yine de sürprizlere gebe.

İYİ PARTİ, DİP DALGASINI TSUNAMİ YAPACAK!

Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti’nin daha 3 ayı bulmayan siyaset yolculuğunda yüzde 20’leri gösteren anket sonuçları kafaları karıştırdı. Öyle ki kimi anketler İYİ Parti’yi ana muhalefet partisinin önüne geçirdi.

İYİ Parti’liler bu tablonun 15 yılı geride bırakan iktidara dönük tepki nedeniyle oluştuğunu söylüyor. “Bu henüz dip dalgası, emin olun dip dalgası tsunami olacak” diyen İYİ Partililer oy aldıkları partileri ağırlıklarına göre de MHP, CHP ve AK Parti olarak sıralıyor. İYİ Parti iddialı ama önünde seçime girme yeterliliği için kongreleri yapma zorunluluğu var. Bu doğrultuda son Genel İdare Kurulu toplantısında seçimli, izleyicili bir Kongre kararı alındı. Şubat ayında ilçe-il kongreleri yapılacak. Nisan, en geç mayıs ayı için de büyük kongre tamamlanacak. Bu arada Akşener’in partinin kuruluşundan bu yana gittiği il sayısının 25’i bulduğu, kongreye kadar bunun 2’ye katlanması hedefleniyor.

'YA SEN BAKAN DEĞİLSİN YA DA BUNUN İÇİN BAKANSIN!'

AK Parti’de, Bakanlıklarda, Meclis çalışmalarında Cumhurbaşkanına danışılmadan hiçbir işin yapılmadığı sır değil. Ancak durum AK Parti milletvekillerini de isyan ettirir duruma gelmiş.

Milletvekilleri Bakanların inisiyatif alarak çok kolay yapabileceği işleri, “Beyefendiye bir soralım” diyerek beklemeye almasından şikayetçi. Öyle ki bu şikayet, “Ya sen bakan değilsin ya da böyle olduğun için bakansın” tepkisine yol açıyor. Kulislerde kolay yürüyecek birçok işin bile bu tutum nedeniyle yapılamaz hale geldiğini söyleyen bazı milletvekilleri gidişattan endişeli.

NİĞDE VALİSİ’NİN UÇAK TELAŞI!

2018 yılının en renkli eylemi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, temeli atılan ama 23 yıldır tamamlanmayan "Niğde Havaalanı" talebiyle yaptığı eylemdi. Boş bir arsanın ortasına dev uçak tablosu yerleştiren Gürer, “THY Niğde” yazılı bu uçak tablosunun ön kapısından yolcu gibi inip kendini karşılayanları selamladı. Büyük ilgi gören eylemin Niğde Valiliğini ise telaşlandırdığı öğrenildi.

Edindiğimiz bilgiye göre, tarlaya yerleştirilen neredeyse uçak boyutundaki resim, gerçek uçak sanılmış. Kulaktan kulağa iş nasıl aktarıldı bilinmez ama durum Valiliğe kadar gitmiş, “tarlada uçak var” denilmiş. Vali de “ne olur ne olmaz” diyerek güvenlik güçlerinden oluşan bir ekibi tarlaya gönderip, baktırmış. Eylemin Vali talimatıyla tarlaya gidip uçağı! kontrol eden güvenlik ekiplerini de gülümsettiği kesin gibi görünüyor.