AP'den Türkiye'ye Leyla Zana tepkisi: Kabul edilemez, gayrimeşru

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesini değerlendirdi. Tajani, 'kabul edilemez' ve 'gayrimeşru' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, seçilmiş bir parlamenter olarak Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesinin gayrimeşru ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Tajani, Avrupa Parlamentosu'nun demokrasi için mücadele edenlere verdiği Sakharov Ödülü'nün 1995 yılında Kürtlerin ifade özgürlüğü için yaptığı çalışmalar nedeniyle Zana’ya verildiğini hatırlattı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı ayrıca Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusunda endişeli olduğunu belirterek, bu ihlallerden etkilenenlerin 'adalet ve özgürlük' için mücadele eden sivil toplum örgütlerinde çalışanlar, akademisyenler ve gazeteciler olduğunu belirtti.

HDP'DE 53 VEKİL KALDI 

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile düşürülmüştü. Zana, 1 Kasım 2015 seçimleri sonrası mecliste yemin törenine katıldığında 'Türk milleti' yerine 'Türkiye milleti' demiş, bunun üzerine geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saymıştı. Tekrar yemin etme çağrısına uymadığı için yasama çalışmalarına katılamayan Zana hakkında devamsızlık çizelgesi tutulmuş ve devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için komisyon süreci işletilmişti.