Diyarbakır, Mardin, Van, Batman: İstifalar sonrası AK Parti teşkilatlarında neler oluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda AK Parti'nin Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman il başkanları da istifa etti. AK Parti teşkilatlarında yeni başkanları belirlemek için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Temayül yoklaması sonucunda belirlenen adaylar için gözler Ankara'ya çevrilirken, İçişleri Bakanı Soylu'nun da belirleyici olacağı iddiası konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 2019’da yapılacak yerel seçimlerle Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine daha iyi hazırlanmak ve Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın dile getirdiği “metal yorgunluğu”nu aşmak amacıyla parti teşkilatlarında ve kadrolarında yenilenme kararı alan AK Parti’de hareketlilik sürüyor.

Kürt illerinde istifa eden il başkanlarının yerine yeni il başkanlarının kim olacağı da merak konusu. Kulislerde çok sayıda isim dolaşıyor. Ama herkes biliyor ki son sözü AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

'SOYLU DA ETKİLİ OLACAK' İDDİASI

Ancak İçişleri Bakanı görevine getirildikten sonra bölge illerinde yoğun mesai yapan Süleyman Soylu’nun da aday seçiminde etkili olabileceği konuşuluyor.

AK Parti son seçimlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman’da istediği sonucu elde edemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği bu illerde, “metal yorgunluğu” gerekçesiyle bir yenilenmeye gidiliyor. Bu illerin il başkanları Erdoğan’ın talimatıyla istifa ettiler. Ak Parti’de bu dört ilde başkanlık koltuğuna kimin oturacağı konuşuluyor. Yeni il başkanı seçimlerinde son aşamaya gelinirken kulis bilgilerini derledik.

AK PARTİ DİYARBAKIR’I İSTİYOR AMA…

Diyarbakır hiç kuşkusuz AK Parti için en önemli şehirlerden biri. İktidar olduğundan bu yana istediği sonucu ne yerel ve genel seçimlerde ne de Cumhurbaşkanlığı seçiminde alamadı.

Erdoğan, açılımla ilgili ilk sinyalleri burada vermiş ve bu sempatiyle karşılanmıştı. Ancak geçen zaman içinde Erdoğan’ın Kürt meselesine yaklaşımı köklü değişim geçirdi. Çözüm projesi bir yana bırakılınca, seçimlerde istediği ilgiye mazhar olmadı.

Son 3 yıldır AK Parti İl Başkanı görevini yürüten Muhammed Dara Akar da bu zorlu süreçte göreve geldi. Sur’un 6 mahallesinde hâlâ devam eden yasağın yanı sıra Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde kentsel dönüşüp projesinin hayata geçirilmesi, AK Parti’yi ve İl Başkanı Dara’yı zor durumda bırakan başlıca gerçeklik oldu.

Dara’da, Erdoğan’ın sözünü ettiği “metal yorgunluk” mevcut muydu, bilinmez ama bu süreçte hükümetin aldığı kararlara tepkisiz kalması Diyarbakırlıların nezdinde prestijinin kaybolmasına neden olmuştu. Onun yerine il başkanı olacak siyasetçinin nasıl bir profili olacak, yakın zamanda belli olacak.

İL BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

Aday başvurularını alan il teşkilatı, adaylar için temayül yoklaması yaptı. Bu süreçte adaylarla yüz yüze görüşüldü. Temayül yoklamasında merkez ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, il yönetimi, kadın ve gençlik kolları da doğal delege olarak katıldı. Bir çeşit mülakat sınavına tutulan başkan adaylarından 5 kişi seçildi. Bu 5 kişi Ankara’ya bildirilecek ve bir görüşme de Ankara’da yapılacak. Yeni il başkanı Ankara’daki görüşmeden sonra Genel Merkez tarafından açıklanacak.

Adaylar Diyarbakır İl Teşkilatı'na bildiriyor taleplerini. Ancak gelen bilgilere göre, şimdiye kadar adaylık için başvuruda bulunmayan kimi AK Parti’li siyasetçilerin Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştükleri yönünde. Bu da şu anlama geliyor: Erdoğan bir sürpriz yaparak adaylık için başvuruda bulunmayan bir ismi de il başkanlığı görevine atayabilir.

DİYARBAKIR İÇİN 52 BAŞVURU

Diyarbakır İl Başkanlığı için aralarında Faysal Ensarioğlu, Eyüphan Kaya, Bedirhan Akyol, Nezir Büyüm’ün de bulunduğu 52 kişi adaylık başvurusu yaptı. Eski bakan yardımcısı ve eski il başkanı Kutbettin Arzu, eski milletvekili ve eski il başkanı Abdurrahman Kurt, iş adamı ve eski milletvekili adayı Abdullah Atik, iş adamı Abdülkadir Akboz ve partide daha önce yöneticilik yapan Adnan Nabikoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok isim kulislerde konuşuldu. Bugünlerde il başkanlığı nedeniyle özellikle Ankara’da yoğun kulis çalışmaları yapıldığı öğrenildi.

5 İSİM BELİRLENDİ

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı binasında yapılan temayül yoklamasında 52 aday yarıştı. İl yönetimi, il ve ilçe gençlik kolları, kadın kolları yönetim kurulu ve belediye meclis üyeleri İl Koordinatörü Abdullah Cantimur gözetiminde, iki sandıkta oy kullandı.

Kulislerden sızan bilgilere göre 52 aday yarışmasına rağmen oy kullananların oranı beklentinin altında kaldı. Oy kullanması beklenen 309 delegeden ancak 231 oy kullandı. Katılımın yüzde 73 olması, adaylara ve aday seçimine yönelik genel bir hoşnutsuzluğun ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Temayül yoklamasının ileriki günlerde AK Parti genel merkezi tarafından açıklanıp kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

MARDİN’DE ÖNE ÇIKAN ADAYLAR

AK Parti Mardin’de hem Büyükşehir Belediyesi hem de büyük Kızıltepe, Nusaybin Derik gibi büyük ilçelerde seçimi kaybetti. 7 Haziran genel seçiminde de umduğu başarıyı sağlayamadı. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere DBP’li bütün belediyelere kayyım atanması ise AK Parti’yi arzuladığı oylara biraz daha uzaklaştırmış görünüyor.

“Metal yorgunluğu” ya da kayyımlarla birlikte gelişen soğukluk yeni il başkanıyla giderilecek gibi görünmüyor.

AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, geçtiğimiz günlerde basın toplantısı düzenleyerek, İl Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı.

Mardin’de İl Başkanı Dündar’ın görevinden istifa etmesinin ardından Mardin kulisleri yeni il başkanın kim olacağına dair farklı isimler konuşuldu. Ankara’nın siyasi kulislerinde ve Genel Merkez’de Dündar’dan boşalan başkanlık koltuğu için ise 6 isimin ön plana çıktığı öğrenildi.

Mardin'deki AK Parti il başkanı adayları

Dündar’dan boşalan başkanlık koltuğu için AK Parti Mardin İl Başkan Yardımcısı Mehmet Nur Çelik, AK Parti 25. Dönem Mardin Milletvekili Adayı olan Cengiz Demirkaya, eski AK Parti Mardin İl Başkanı Lokman Sinanoğlu, eski AK Parti Artuklu ilçe Başkanı Olcay Sekizkardeş, AK Parti 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri ve 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Vejdi Kahraman’ın isimleri öne çıkıyor.

32 ADAYLI TEMAYÜL YOKLAMASI

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Bölge Koordinatörü Elazığ Milletvekili Metin Bulut ile Mardin İl Koordinatörü, Siirt eski Milletvekili Osman Ören’in koordine ettiği temayül yoklamasındaa 32 il başkan adayı için oy kullanıldı.

AK Parti İl Başkan adaylığı için müracaat eden isimler alfabetik sıralamaya göre şöyle sıralandı: Abdulhakim Çiçek, Abdullah Geylani Karaduman, Abdurrahman Yaşin, Ahmet Cengiz, Ahmet Kösesoy, Ahmet Zencir, Ali Ertaş, Bedrettin Ağalday, Eşref Cihan, Halit Bilgin, Hamidi Alkan, Hasan Yıldız, Hüseyin Asker, İbrahim Halil Ramazanoğlu, İsmail Gölbaş, Lokman Sinanoğlu, Mahir Karaboğa, Mehmet Emin Demirel, Mehmet Emin Deniz, Mehmet Masum Işık, Mehmet Nur Çelik, Mehmet Vejdi Kahraman, Murat Çuhadar, Murat Özkan, Nedim Kaya, Nevzat Yıldız, Ramazan Bilen, Şeyhmus Çelebioğlu, Tahir Kılıç ile Veysi Tunç.

Bu 32 adaydan 5’inin isimleri Ankara’ya il başkan adayı olarak iletilecek. Yeni il başkanı delegelerin seçtiği 5 isimden biri mi olacak yoksa Genel Merkez ve Erdoğan, bunların dışında birini mi atayacak? Mardin’de, Ak Partililer tarafından bu sorunun cevabı merakla bekleniyor.

VAN ADAYLARI

AK Parti’nin istediği illerden biri de Van. Belediye seçimlerini kaybeden ve genel seçimlerde istediği oy oranına ulaşamayan AK Parti, yeni il başkanıyla bir sıçrama yapmayı hedefleyecek.

Van Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, 20 Kasım’da basın toplantısında, “Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız ve merkezimizin tavsiyeleri üzerine bugünden itibaren Ak Parti Van İl Başkanlığı görevinden istifa ediyorum” dedi.

AK Parti İl Başkanı olarak 3 buçuk yıl görev yapan Soğanda’nın istifa etmesi üzerine Van’da il başkanı için isimler konuşulmaya başlandı. Tuşba Belediye Meclis üyesi Mehmet Utku, basın toplantısı düzenleyerek il başkanlığı görevine talip olduğunu açıklarken, il başkanlığı görevi için 31 kişinin başvurduğu öğrenildi.

Öne çıkan diğer isimler arasında Eczacı İlhami Çakırtaş, Nurullah Kıylık ve Ahmet Koçak var. Ama asıl favori isimlerin perde arkasında beklediği belirtiliyor. Faruk Alparslan ya da Kayhan Türkmenoğlu’nun il başkanlığına getirilmesi şaşırtıcı olmaz deniliyor. Asıl sürpriz, HÜDA PAR çizgisine yakın oldukları belirtilen İsmail Say ya da Osman Nuri Gülaçar’ın AK Parti İl Başkanlığına getirilmesi olacak. Türkmenoğlu ile Say’ın il başkanlığı için şanslarının yüksek olduğu ifade ediliyor.

BATMAN YENİ İL BAŞKANINI SEÇTİ

İstifası istenen Batman İl Başkanı Diayettin Uçar da çok geçmeden istifa etti. Onun bıraktığı görevi devralmak isteyen 12 kişi adaylığını duyurdu. Ancak Batman’da süreç hızlı işledi. Ankara’ya 3 aday gitti ve Cumhurbaşkanı ile görüştü. Görüşmenin ardından daha önce de il başkanlığı görevini yürütmüş olan Murat Güneştekin başkanlık koltuğuna oturdu.

Batman’da Ak Parti il kongresinin ise Aralık ayı içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

TEK KADIN ADAY DİYARBAKIR’DAN

Diyarbakır, Mardin, Van ve Batman’da AK Parti il başkanlığı için yoğun talep olduğu görülüyor. Ancak bu aday enflasyonunda sadece bir kadın aday vardı. Hayriye Demir, Diyarbakır İl Başkanı olmak için başvurdu. Hem sosyal yaşamı hem de ekonomik durumu nedeniyle Hayriye Güneş, hiç şansı olmayan adayların başında geliyordu.