AK Parti, YSK teklifini Meclis'e sundu: Siyasi partiler sandıktan uzaklaştırılıyor

YSK teşkilat yasası çıkıyor. Yasada sandık kurulu başkanları ve müşahitlerle ilgili yeni düzenlemeler var. CHP’nin YSK’daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “Bunlar siyasi partileri seçimden olabildiğince uzaklaştırmanın bir girişimi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) teşkilat yapısını düzenleyen kanun teklifi Meclis’e sunuldu. 2013 yılından bu yana hazırlığı süren kanunda sandık kurullarının başkanını belirleme ve müşahitlik sistemiyle ilgili 2 kritik düzenleme yer aldı. CHP’nin YSK’daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “Bunlar siyasi partileri seçimden olabildiğince uzaklaştırmanın bir girişimi” dedi.

YSK’nın teşkilat yapısıyla ilgili kanun teklifi AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifi YSK’nın kuruluşu, teşkilatı, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını belirliyor. Anayasa Mahkemesi gibi birçok kurumun kendi teşkilat kanunu bulunurken YSK’nın teşkilat kanununun olmaması kurumda sıkıntılara yol açıyordu. Bu açıdan teşkilat kanunu çıkarılmak istenmesi bir sürpriz olarak yorumlanmıyor. Ancak CHP’nin YSK’daki Temsilcisi Yakupoğlu’na göre sapla saman karıştırıldı, teşkilat kanununa 'iki saman' eklendi.

SANDIK BAŞKANLARI SEÇİMİNDE SİYASİ PARTİLER OLMAYACAK

Yakupoğlu’nun verdiği bilgiye göre tartışmalı başlıklardan biri sandık başkanlarının belirlenmesiyle ilgili. Mevcut uygulamaya göre sandık başkanlarının belirlenmesinde tek kriter “iyi ün sahibi olmak”tı. Siyasi partiler her sandık için “iyi ün sahibi” kişiler arasından bir sandık kurulu başkanı adayı belirler, bu adaylar ve ilçe seçim kurulu adayı arasından kurayla başkan belirlenirdi.

Mehmet Hadimi Yakupoğlu, AK Parti'nin Meclis'e sunduğu YSK teklifini eleştirdi.

Yapılan düzenleme ile siyasi partiler sandık başkanı öneremeyecek. Sandık başkanları kamu görevlileri arasından İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından belirlenecek. Yakupoğlu, daha önce benzer bir uygulamanın yapıldığını, özellikle küçük yerlerde sandık başkanlarının iktidara yakın kamu sendikalarına üyeler arasından belirlendiğini belirterek, “Bundan sonra da böyle olacak. İktidara yakın kamu sendikası görevlilerini sandık başkanı olarak göreceğiz. Siyasi partilerin sandık başında iş ve işlemleri denetleme hakkına bir kısıtlama getirilmiş oluyor” dedi.

MÜŞAHİT BULMAK ZORLAŞACAK

Bir diğer tartışmalı madde ise müşahitlerle ilgili. Mevcut sistemde müşahitler siyasi partilerin ilçe seçim kurullarınca belirlenir, bunlara resimsiz sadece ismin yazılı olduğu bir kart verilirdi. Yeni düzenleme ile siyasi parti ilçe başkanları, o ilçede kurulacak sandık sayısının 2 katı kadar YSK’nın belirleyeceği müşahit kartlarını doldurmak zorunda kalacak. Bu kartlara ayrıca fotoğraf yapıştırılarak, belirlenen tarihte İlçe Seçim Kurulu’na teslim edecek. İlçe Seçim Kurulu da bunları mühürleyerek onaylayıp partiye verecek.

Yakupoğlu ilk başta olumlu gibi görünen bu düzenlemenin fiili olarak siyasi partilerin sandık denetimine sınırlama getireceğini belirterek şunları söyledi:

“Aslında bu düzenleme hiçbir siyasi partinin o ilçedeki sandıklara müşahit görevlendirmeyeceği anlamına gelir. Seçim takviminde sandık kurulu asıl ve yedek üyelerini bildirme zorunluluğu var. Siyasi parti ilçe başkanlarının da önceliği bu listelerdir. Şimdi bir de müşahit belirlemek zorunda kalacaklar. Hem de sandık sayısının iki katı kadar. Sandık kurulu üyeleri için dahi zorlanılırken sandık kuurlu üyeliği için dahi istenmeyen fotoğraflı kart sistemi getirmek müşahit bulunmasının zorlaştırılması, pekçok siyasi partinin fiilen müşahit bildirememesine yol açacak, bu da seçimlerin denetimini azaltacak.”

SİYASİ PARTİLERİ SANDIKTAN UZAKLAŞTIRMA GİRİŞİMİ

Teşkilat yasasında siyasi partilerin YSK temsilcilerinin bulunmadığına, bunun doğru olduğuna dikkat çeken Yakupoğlu, “Sandık kurulu başkanı ve müşahitin YSK teşkilat kanununda ne işi var” diye sordu. Yakupoğlu, “Bunlar siyasi partileri seçimden olabildiğince uzaklaştırmanın bir girişimi” dedi.