Mustafa Destici: 'Evet' diyenlerin ittifakı normal karşılanacaktır

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapılabilecek ittifaklarla ilgili tartışmalara değinen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Referandumda ‘Evet’ diyenlerle BBP'nin işbirliği ya da ittifak yapması da herhalde çok normal karşılanacaktır" dedi. Seçimlere 2 yıl olduğunu hatırlatan Desitici, ekonomi ve eğitimdeki sorunların tartışılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ideolojik olarak yakın oldukları partilerle ittifak yapabileceklerini söyledi. Destici, "Türkiye'deki bölücü parti hariç, teröristler hariç herkesi yerli ve milli görüyoruz. Bir seçim işbirliği yapacaksak elbette ki bu ideolojimize, fikrimize, misyonumuza yakın olan siyasi partilerle seçim işbirliği yapmamız kadar doğal" şeklinde konuştu.

'DEMOKRATİK BİR SİYASİ PARTİLER YASASI ÇIKARILMALI'

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, uyum yasaları kapsamında siyasi partiler yasası ve seçim kanununda yapılacak değişiklerle ilgili tekliflerini açıkladı. Siyasi partiler yasasında yapılacak değişikliklerle parti içi demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Destici, "Siyasi partilerin bütün faaliyetlerini daha hür bir ortamda ve kaygı duymadan yapabilecekleri demokratik bir siyasi partiler yasası hayata geçmelidir. İkinci olarak, seçim sistemi değiştirilerek, özellikle 'temsilde adalet' ilkesini ideal bir şekilde sağlayacak, adil bir seçim kanunu çıkarılmalıdır. Mevcut seçim sistemi ve siyasi partiler yasasıyla demokrasinin yerleşmesini beklemek hayal olur" dedi.

'SEÇİM BARAJLARI KALDIRILMALI'

Temsilde adaletin sağlanması için seçim barajının kaldırılması gerektiğini belirten Destici, "Partiler arası seçim işbirliği-ittifakı yasal hale getirilmelidir. Seçime birlikte katılmaya karar veren partiler anlaştıkları ortak bir liste üzerinde karar kılıp, ittifaktaki her partinin de amblemi seçim pusulasında mevcut olacak bir şekilde tek liste ile seçime girebilmelidir. Ayrıca, bu ittifaklara isim verilmesine de müsaade edilmelidir" diye konuştu.

Siyasi partilerin adaylarının ön seçimle belirlenmesini öneren Destici, "Siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı ya tamamen kaldırılmalı ya da anayasanın eşitlik ilkesi ve hakça tanımına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Milletvekili dokunulmazlıkları siyasi faaliyetler ve kürsü dokunulmazlığı haricinde kaldırılmadır" dedi.

'SEÇİMDEN ÖNCE TEMEL PROBLEMLER TARTIŞILSIN'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasına 2 sene olduğunu söyleyen Destici, Türkiye'nin daha önemli sorunları olduğunu belirtti. Destici, "Dış politikada yaşananlar ortada. Ekonomi ile ilgili sıkıntılar ortada. Euro bugün 4.60, dolar 3.90., benzin 6 lira’yı aştı. Mazot 5 lirayı geçti. Eğitimdeki problemler ortada. İsteriz ki akşam televizyonlarda Türkiye'nin temel problemleri çözüm odaklı olarak tartışılsın" ifadelerini kullandı.

'EVET DİYENLERLE İTTİFAK NORMAL KARŞILANACAKTIR'

Seçim ittifakları ile ilgili de açıklama yapan Destici, şunları söyledi:

"Şimdi bu olmaz diyemem. Ama söylediğim gibi önce uyum yasalarının çıkması gerekir. Nasıl bir seçim sistemi ile nasıl bir siyasi partiler yasasıyla seçimlere gireceğiz bunu görmemiz lazım. Şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'yi yönetiyor. Sayın Cumhurbaşkanı yeni sistemle Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanı. Biz bu zamana kadar doğru kimden gelirse gelsin onun yanında durduk. Şu anda özellikle terörle mücadele noktasında hem içeride hem dışarıda, Suriye'de yürütülen operasyonlarda Irak'ın kuzeyinde yürütülen politikalarda ağırlıklı olarak dış politikada iktidar partisini destekliyoruz. Eğitim ve ekonomi ile ilgili eleştirilerimizi yapıyoruz. Biz doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen bir siyasi partiyiz. Türkiye'deki bölücü parti hariç, teröristler hariç herkesi yerli ve milli görüyoruz. Bir seçim işbirliği yapacaksak elbette ki bu ideolojimize, fikrimize, misyonumuza yakın olan siyasi partilerle seçim işbirliği yapmamız kadar doğal bir şey de olamaz. 16 Nisan referandumunda biz biliyorsunuz ‘Evet’ dedik. Dolayısıyla da o referandumdaki ‘Evet’ diyenlerle Büyük Birlik Partisi'nin bir işbirliği ya da ittifak yapması da herhalde çok normal karşılanacaktır."

AK Parti'nin Meclis Başkalığı için İsmail Kahramanı tekrar aday göstermesini de değerlendiren Destici, "Mecliste olsaydık, İsmail Kahraman beyi desteklerdik. Tecrübesi, bilgi birikimi hem de bütün sağı kucaklayan anlayışa sahip. Kendisi ve partisi için hayırlısı olsun" şeklinde konuştu. (ANKARA/DHA)