Başbakan Yıldırım: Gümrük Birliği için can atmıyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'nın Gümrük Birliği'yle ilgili açıklamalarına tepki göstererek, "Almanya birlik adına racon kesiyor, bu doğru değil. Gümrük Birliği'nin devam etmesi için can atmıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz ve Gümrük Birliği çıkışı nedeniyle Almanya'ya tepki gösterdi.

Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü iddiaları için, "Almanya'dan darbeye karışmış bulunan FETÖ terör mensuplarının barındırılmamasını ve yargılanmak üzere iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devleti ise Türkiye de bir hukuk devleti" dedi.

Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel'in Gümrük Birliği çıkışı ile ilgili olarak da "Almanya birlik adına racon kesiyor, bu doğru değil. Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Gümrük Birliği'nin devam etmesi can atmıyoruz" dedi.

'ORTAK OPERASYON OLMALI'

Başbakan Yıldırım, İspanya'daki IŞİD saldırısı için de şu açıklamada bulundu: " Sivil halka zarar veren özellikle DEAŞ ve YPG gibi unsurlara karşı biz Türkiye olarak ayrıca tedbirlerimizi alırız. Terör saldırısının şiddetle kınıyoruz. İspanyol halkının acılarını paylaşıyoruz. Ölenlere rahmet diliyoruz. Terör dünyanın başının belası. Sadece belirli ülkelerde olunca dikkatlerin oraya yönelmesi ile terör bitmez. İstanbul ne kadar güvenliyse Madrid de o kadar güvenli, Londra da o kadar güvenli. Terör grubu diye bir sınıflandırmaya gitmeden terörle anlayış birliği ile çok sıkı bir mücadeleye gerek var. Ortak operasyonla suçluların iadesi kadar bir dizi çalışmaya gerek var.

Bir takım çalışmaların sonucu bu bilgiler elde ediliyor. Bu bilgiler çerçevesinde de ilgili ülkelerden suçluların iadesi talep ediliyor. Bu sadece Türkiye'nin yaptığı bir iş değil, başka ülkelerden de Türkiye'de aranan kişileri Interpol marifetiyle isteyebilirler. Biz genel anlamda Almanya'dan şunu istiyoruz. Gerek PKK, gerek FETÖ mensuplarına müsamaha göstermeyin."

(HABER MERKEZİ)