Sırrı Süreyya Önder: Nöbetimiz Edirne'den Hakkari'ye kadar yayılacak

Diyarbakır'ın ardından Yoğurtçu Parkı'nda devam edecek olan Adalet ve Vicdan Nöbeti başladı. HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni gerçekleştireceği Yoğurtçu Parkı polislerce ablukaya alındı. Parka sadece HDP’li vekiller ve sınırlı sayıda HDP parti üyesi alındı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - HDP'nin startını Diyarbakır'da verdiği Adalet ve Vicdan Nöbeti bugün İstanbul'da da başladı. Nöbetin başladığı Yoğurtçu Parkı'na aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu sadece 30 kişilik grup alındı. Polis, birçok partilinin parka girmesine ise izin vermedi. Parkın çevresinde akrep tipi zırhlı araçlar ve TOMA'lar bekletiliyor.

HDP'nin geçen günlerde “Durmayalım, dur diyelim, faşizmi durduralım” sloganıyla açıkladığı 'Demokrasi Mücadele Planı' deklarasyonunun ardından Diyarbakır, İstanbul, Van ve İzmir’de sokağa çıkma kararı alınmıştı.

Adalet ve Vicdan Nöbeti için İstanbul'da bugün HDP milletvekilleri Garo Paylan, Sırrı Süreyya Önder, Filiz Kerestecioğlu ve Hüda Kaya ile EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, birçok sendika temsilcisi ve partililer Kadıköy HDP ilçe binasından, 'Direne direne kazanacağız, hak hukuk adalet, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz' sloganlarıyla Yoğurtçu Parkı'na yürüdü.

vekil

'YAŞASIN BARIŞ'

Parkın girişinde açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder; "Demokratik dayanışma iradesiyle buraya gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine teşekkür ediyorum. Özellikle hükümeti arkalarına alan medya Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Nöbetimizi bir çığ gibi Edirne'den Hakkari'ye kadar yaygınlaştıracağız. Bu nöbet, Türkiye'de demokrasi ve barış isteyenleri bir araya getirecek. Buna engel olamazlar.  Bizim seçilmiş belediye meclis üyelerimiz, il ve ilçe başkanlarımız, eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz büyük bir imha operasyonuna maruz bırakıldı. Ama başaramayacaklar. Yaşasın barış" dedi.

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI

Konuşmalarından ardından grup toplantısına geçildi. Toplantıya HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay ile milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Nadir Yıldırım, Mithat Sancar, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, Bedran Öztürk, Erdal Ataş, Leyla Birlik, Sibel Yiğitalp, Erol Dora, Dilek Öcalan ve İbrahim Ayhan'ın yanı sıra Tevgere Jinen Azad (TJA), HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Haziran Hareketi Yönetim Kurulu üyesi ve HTKP Başkanı Erkan Baş, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, Diyalog Grubu, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Güllü, Alevi kurumları ve kadın kurumları katıldı.

Nöbetin tutulduğu alana “Faşizmin panzehiri adalettir”, Demokratik siyaset tasfiye edilemez”, “Toplumsal barıştan vazgeçilmez”, “Emekçilerin sosyal hakları gasp edilemez” pankartları asıldı.

HDP'nin Adalet ve vicdan nöbeti: Bizi parkın en ağaçsız bölümüne sıkıştırdılarHDP'nin Adalet ve vicdan nöbeti: Bizi parkın en ağaçsız bölümüne sıkıştırdılar

'MEŞRU BİR EYLEM'

Toplantı öncesi konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Adalet ve Vicdan Nöbeti'nin haklı ve meşru bir eylem olduğunu vurgulayarak, "Bu barikatlar, çeperler bizi yıldıramaz. Eğer bu çeperler olmasaydı burada binler olacaktık. Nöbeti 7 gün burada sürdüreceğiz. Faşizmi, bu barikatları yanyana yeneceğiz. Bizler haklı olduğumuz için bu kadar engelleniyoruz ancak biliyoruz ki tüm bu baskılara rağmen bizler kazanacağız” dedi.

‘SOKAKLARA KİLİT VURUYORLAR’

Parti temsilcileri ile nöbete başlayacak olan milletvekillerinin alanda yerini almasıyla birlikte HDP grup toplantısı başladı. Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, TBMM'de milletvekillerinin ağzına kilit vurulmak istendiğini vurgulayarak, "Sokaklarda bir araya geldik ama görüyoruz ki sokaklara da kilit vuruluyor" diye konuştu. Alanın 3 kat çemberlenmiş olduğunu belirten Kemalbay, şöyle devam etti: “Parkın en kurak yerindeyiz, sadece kuru bir ağaç var, bizleri güneşin altında tutuyorlar. Bizleri bu yaklaşım yıldıramaz, demokrasi güçleri mücadele tarihinde öyle çok bedeller ödemiştir ki güneşin altında durmak verilen bedellerin yanında hiç kalır. Yoğurtçu parkı hepimizin belleğinde çok önemli bir yerde duruyor, bu park bir çok direnişe tanıklık etmiştir, bu yüzden burada olmak anlamlı ve değerli. Demokrasi mücadelesinde bedel ödeyen, mücadele eden tüm yoldaşlara bu direniş parkından selam olsun.”

HDP Grup Toplantısı konuşmasını Serpil Kemalbay yaptı. HDP Grup Toplantısı konuşmasını Serpil Kemalbay yaptı.

'MÜCADELESİZ BİR BARIŞA KAVUŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

'7 Haziran’dan bu yana Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli ittifakının sürdürdüğü savaş politikalarının sonuçları ile karşı karşıya olunduğunu' ifade eden Kemalbay, "Tek adam rejimi mücadele etmeden gitmeyecek. Mücadelesiz bir barışa kavuşmamız mümkün değil" dedi ve ekledi: "Adalet ve Vicdan Nöbeti Diyarbakır’da öyle bir korku yarattı ki 7 gün 24 saat süren bir kuşatma ile karşı karşıya kaldık. İktidara seslenmek istiyorum; neden korkuyorsunuz? Neden halk ile bizlerin bir araya gelmesini istemiyorsunuz? Siz istediğiniz zaman halk ile buluşup mitingler düzenliyorsunuz ama HDP bunu yapmak istediğinde devletin bütün kolluk kuvvetleri karşımıza dikiliyor. Bu ne korkudur. Halkla partimizin buluşmasını engellemeye hakkınız yok. Bu kuşatmalardan sonra da manşet atıp başlık atıp ‘Halk HDP’nin toplantılarına katılmıyor’ diyorlar. Bu kadar büyük yalanları söyleyip kafanızı yastığa nasıl koyuyorsunuz. Partimizi kriminalize etme çalışmaları, halktan koparma girişimleri nafiledir. 7 Haziran’dan bu yana İstanbul size her seferinde cevabı verdi. 16 Nisan’da gördük. Bizden korkmalarının sebebi ne kadar çok suçlarının olduğunun itirafıdır. Bizler mutlaka bu suçların karşılığında hesabını soracağız, hukuken de demokratik siyaset yoluyla da bu suçların hesabını soracağız.”

'Rehin tutulduğunu' söylediği HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın bugüne kadar 64 duruşmaya SEGBİS ile katıldığını ancak dosyanın görülmediğini vurgulayan Kemalbay, “Eş Genel Başkanımız tüm dünyada saygı duyulan bir siyasetçidir. Recep Tayyip Erdoğan demiştir ki, 'Selahattin Demirtaş teröristtir'. Erdoğan’ı birçok kez bu suçlamayı ispat etmeye çağırdık ama hiçbir karşılık alamadık. Eğer elinde belgen varsa bunu savcılara verirsin. Yapamıyorsan iftira ediyorsun. Bu suçlamayı aynen sana iade ediyoruz. Bu iktidar ancak yalanlarla kendini sürdürebileceğini biliyor. Kendi çamur medyasıyla 24 saat insanları bu yalanlara ikna etmeye çalışabilirler ama gerçekler bir gün acı bir şekilde ortaya çıkar. TBMM kürsüsünden de gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz. En çok korktukları konu, ortaya çıkan dinamiklerin birleşik bir mücadele sergilemesidir. O yüzden demokrasi dinamikleriyle buluşmamız engelleniyor” diye konuştu.

Kemalbay, Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ziyaretlerle sürmeye devam edeceğini belirterek, toplantıyı sonlandırdı.