CHP'den 'Adil Öksüz' kronolojisiyle itiraz

CHP, 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu Raporu'na ilişkin muhalefet şerhini açıkladı. Adil Öksüz'ün 15 Temmuz öncesi gerçekleştirdiği faaliyetlerinin yer aldığı muhalefet şerhinde, "Ankara'daki her önemli toplantıdan sonra Adil Öksüz yurtdışına gitmiştir" denildi. CHP "Adil Öksüz’ün bu seyahat trafiği MİT’in dikkatini çekmemiş midir?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meclis'te bulunan muhalefet partileri, 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu Taslak Raporu için hazırladıkları muhalefet şerhlerini açıklıyor. CHP'nin hazırladığı raporda "Adil Öksüz’ün nasıl serbest bırakıldığı aydınlatılmamıştır" ifadeleri yer aldı. Geçtiğimiz hafta Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından taslak açıklanmış ancak taslak rapor AK Parti tarafından da eksik bulunmuştu. TBMM 15 Darbesini Araştırma Komisyonu Başkanvekili Selçuk Özdağ, raporu detaylı bir incelemeden geçirdiğini, eksik bulduğu noktaları tek tek çıkardığını ifade etmişti.

CHP'nin 'Öngörülen, Önlenmeyen ve Sonuçları Kullanılan Kontrollü Darbe' isimli muhalefet şerhlerinin yer aldığı raporda "Adil Öksüz’ün Serbest Bırakılması" bölümü geniş yer buldu. Bölümde, Öksüz'ün firar etmesine ilişkin "Adil Öksüz’ün nasıl serbest bırakıldığı aydınlatılmamıştır. Bu haliyle, bu önemli kişilerle yüz yüze görüşülemeden hazırlanan Komisyon Raporundaki sakatlıklar tamamen AKP’nin ve hükümetin hesap verme sorumluluğundan kaçma iradesinin sonucudur" ifadesi yer aldı.

CHP Adil Öksüz'ün görüşme trafiğine ilişkinde geniş bir kronoloji hazırladı.

Hazırlanan  kronoloji şu şekilde;

Darbeye hazırlık faaliyetleri Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş tarafından yürütülmüştür.

Adil Öksüz Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Yardımcı Doçent kadrosunda öğretim görevlisidir. Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 14'üncü Olağan toplantısına konuk olan istihbaratçı eski emniyet müdürü Hanefi Avcı FETÖ/PDY'nin emniyet, milli istihbarat, ordu, yargı ve diğer yönetim konumundaki imamların listesini çıkartıp Ankara ve İstanbul savcısına verdiğini, 2015 yılına kadar ismini verdiği tüm imamların görevlerine devam ettiğini, başına 4 milyon TL ödül konulan Adil Öksüz'ün ise iki yıldır bu görevde olduğunun bilindiğini 26.10.2016 tarihinde söylemiştir. Yani firari Adil Öksüz darbe girişiminden çok önce devlet tarafından bilinen bir sivildir.

Kemal Batmaz, teröre finans desteği verdiği için yönetimine mahkemece kayyım atanan (daha sonra KHK ile kayyım TMSF olmuştur) Kaynak Holdinge ait Kaynak Kağıt A.Ş.’nin eski genel müdürüdür.  Cemaat bağlantısı bilinen bir isimdir. Genel müdürlük yaptığı için de “herhangi bir” cemaatçi olması gerçekçi değildir.

Hakan Çiçek Anafartalar Kolejinin eski sahibidir. Okul darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle KHK ile kapatılmıştır. Cemaat bağlantısı darbeden sonra öğrenilmiş bir bilgi değildir.

Nurettin Oruç 1998-2003 yılları arasında cemaatin dershanesinde öğretmenlik yapmış, 2010 KPSS sınavının ardından Diyarbakır’da öğretmenliğe başlamış, Mart 2014’te öğretmenlikten istifa edip bir film şirketinde 2500 TL maaşla işe başlamıştır. Tıpkı Adil Öksüz gibi Nurettin Oruç da, Adil Öksüz’ün kullandığı 34 SIR 49 plakalı araç ile birlikte Aralık 2015’ten Haziran 2016’ya kadar 12 kez Ankara’ya gelmiş, 2500 TL maaşına rağmen kısa süre içerisinde defalarca ABD’ye gidebilmiş birisidir. ABD ziyaretlerinde Fetullah Gülen’le görüşen bir isimdir.

Harun Biniş elektrik-elektronik mühendisidir. Gülen cemaatine bağlı Kaynak Holding bünyesindeki Venoro Bilişim şirketinde çalıştıktan sonra 2010 Kasım’ında Bilgi

Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) uzman olarak girmiştir. 2012’de BTK’dan istifa edip bir yazılım firmasında işe başlamış, bu şirketten de 2016 Ocak ayında ayrılmıştır.

Bu isimler Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki örgüt elemanlarıyla bağlantı kurarak hazırlık faaliyetlerini yönetmiş, sıklıkla ve aynı zaman dilimlerinde ABD’ye seyahat etmişlerdir.

Bu süreçte Hava Kuvvetleri imamı olarak bilinen Adil Öksüz darbeye hazırlık toplantılarına 27.12.2015’te başlamıştır. Bu tarihten 15.06.2016 tarihine kadar 34 SIR 49 plakalı araç ile (6 ay boyunca) 12 kez Ankara’ya gelmiştir.

Ankara’da bulunduğu zaman diliminde örgüte bağlı rütbeli askerlerin de katılımıyla darbe faaliyetini planladıkları toplantılar düzenlemiştir.

Ankara’daki her önemli toplantıdan sonra Adil Öksüz yurtdışına gitmiştir.

Darbenin ne zaman ve nasıl yapılacağı 17.03.2016-21.03.2016 tarihleri arasında yapılan toplantılarda, ABD’de Fetullah Gülen ile birlikte değerlendirilmiştir.

Belirtilen tarihler arasında, darbeyi yönetecek sivil görevlilerden Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç, ve Akın Öztürk’ün damadı pilot Yarbay Hakan Karakuş da ABD’de, Tümg. İdris Aksoy ve Tümg. Kubilay Selçuk ise İngiltere’dedir.

Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç, ve Akın Öztürk’ün damadı pilot Yarbay Hakan Karakuş’un Fetullah Gülen’le görüştükten sonra Ankara’ya dönerek darbeye hazırlık çalışmaları yaptığı anlaşılmıştır.

Adil Öksüz Mart 2016’dan sonra da darbeye hazırlık toplantılarına devam etmiş, 04/05/2016, 27/05/2016, ve 04/06/2016 tarihlerinde Ankara’da 3 toplantı daha yapmıştır. Ayrıca 15/06/2016 tarihinde darbeye hazırlık toplantısı için tekrar Ankara’ya gelmiş, toplantı sonrasında İstanbul’a dönmüş ve 20/06/2016’da Nurettin Oruç ile birlikte ABD’ye uçmuştur.

Adil Öksüz ve Hakan Çiçek 25/06/2016’da aynı gün ABD’den dönmüştür.

Seyahat trafiği incelendiğinde Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek ve Nurettin Oruç’un 20/06/2016-25/06/2016 tarihleri arasında aynı anda ABD’de bulundukları ve Fetullah Gülen’le toplantı yaptıkları anlaşılmıştır.

Adil Öksüz ABD’den döndüğü 25/06/2016 tarihinde sonra her zaman kullandığı 34 SIR 49 plakalı aracı kullanmamıştır.

Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek ve Nurettin Oruç’un farklı günlerde yurtdışına çıkmaya özen gösterdiği, aynı tarihlerde yurtdışına çıktıklarında ise farklı uçuş kullandığı, ABD’ye bazen Avrupa üzerinden gitmeye çalışarak dikkat çekmemeye çalıştıkları seyahat trafiklerinin analizinden anlaşılmıştır.

Adil Öksüz’ün başkanlık ettiği toplantılarda, öncelikle her kuvvetten darbeci askerin kendi aralarında oluşturduğu gruplar çalışmalar yapmış, ardından darbe girişiminin en önemli eylemlerinin detayları, bu eylemlerde görev alacak darbecilerin görev ve sorumlulukları belirlenmiştir.

CHP’den Kürtçe yasağı iddiası: Sorumlu Kemalizm değil 12 EylülCHP’den Kürtçe yasağı iddiası: Sorumlu Kemalizm değil 12 Eylül

Adil Öksüz’ün başkanlık ettiği toplantılarda şu kararlar yer aldı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alınması ve bir yerde muhafaza edilmesi, (Huber Köşkünden alınarak hava yolu ile İstanbul’da kısa süre bekletilip, yine hava yolu ile denize açılacak olan bir gemiye indirilerek muhafaza edilmesi),

Başbakan Binali Yıldırım’ın Ankara’dan Özel Kuvvetler timlerince alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne getirilerek buruda muhafaza edilmesi,

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Ankara’dan Özel Kuvvetler timlerince alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne getirilerek buruda muhafaza edilmesi,

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, MİT’ten alınarak, Özel Kuvvetler timlerince alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne getirilerek buruda muhafaza edilmesi,

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in, konutundan jandarma görevlileri tarafından alınarak, Akıncılar’a götürülmesi,

TEM Daire Başkanı Turgut Aslan’ın, konutundan jandarma görevlileri tarafından alınarak, Akıncılar’a götürülmesi,

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in, konutundan jandarma görevlileri tarafından alınarak, Akıncılar’a götürülmesi,

Gölbaşında bulunan Özel Harekat Daire Başkanının, konutundan jandarma görevlileri tarafından alınarak, Akıncılar’a götürülmesi,

MHP'den FETÖ şerhi: 2002 sonrası siyasiler neden yok?MHP'den FETÖ şerhi: 2002 sonrası siyasiler neden yok?

CHP tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, Adil Öksüz'e ilişkin şu sorular yer aldı.

Adil Öksüz AKP hükümetlerinin 2008 yılındaki İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı tarafından bilinmesine rağmen neden takip edilmemiştir? Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı 2008 yılında Adil Öksüz’ün kim olduğunu (dönemin İstanbul ve Ankara Cumhuriyet savcılarının yanı sıra) o dönemde görev yapan İçişleri ve Adalet Bakanlarına anlattığını açıklamıştır.

İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Adil Öksüz 17/12/2013’ten sonra bile, 13/7/2016 tarihine kadar 12 kez ABD’ye gitmiş ve toplamda 111 gün ABD’de kalmıştır. Adil Öksüz’ün bu seyahat trafiği MİT’in dikkatini  çekmemiş midir?