Kemal Kılıçdaroğlu: Seçim barajını Kürtler için getirdiler

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Seçim barajını Kürtler için getirmişlerdi. Türkiye'nin artık bunları aşması gerekiyor" dedi. Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşı çıkan Kılıçdaroğlu, "Çocuklarımız El Bab'ta şehit olacak, Suriyeli gençler Türkiye'de volta atacak. Bir de kalkıp vatandaşlık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınına katıldı. Kılıçdaroğlu, Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını cevapladı.

Siyaset kurumunun görevinin çözüm üretmek olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "İki yasama dönemi öncesi anayasanın 60 maddesi üzerinde uzlaşma sağlandı. Bu çok sıradan bir olay değildir. 4 siyasi parti görüş birliği sağladı. Yasalaşma sürecini yakalayamadı. Uzlaşma kültürü parlamentoda var" dedi.

'KAMPANYA EŞİT ŞARTLARDA YÜRÜTÜLMÜYOR'

Referandum kampanyalarının eşit şartlarda sürdürülmediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bir sefer 'evet' kampanyasını devlet yönetiyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, valiler, devletin araçları, otobüsleri uçakları, devletin parası ile yürüyen bir evet kampanyası var" şeklinde konuştu.

Gaziantep'te "evet" çadırını ziyaret ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "'Evet' çadırını ziyaret ettiğimde bir vatandaş bana, '18 yaşında milletvekilliğine neden karşısınız' diye sordu. 'Değiliz' deyince şaşırdı. Biz gençlerin vekillik yapmasına değil, vekillik yapıp ömür boyu askerlikten muaf olmasına karşıyız. Şimdi siz milletvekilliği yapacaksınız ama askere gitmeyeceksiniz. Neden gitmeyeceksin? Herkesin çocuğu askere gidecek bazılarını çocuğu hem vekil olacak hem askere gitmeyecek. Bu hem eşitsiz hem adaletsiz" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN'I İKNA EDERİM'

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak yayına çıkmış olsaydınız, Erdoğan'ı ikna edebilir miydiniz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "Kendime güveniyorum. Kesinlikle ikna ederim. Adım gibi eminim. Anayasa değişikliğinin Türkiye için ne kadar büyük risk oluşturduğunu onlara anlatırım. Karşımda söyleyecek hiçbir şeyleri kalmaz."

'BARAJI DARBECİLER GETİRDİ'

Yüzde 10 seçim barajının 12 Eylül darbesi ile getirildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Yüzde 10 seçim barajını kim getirdi? Darbeciler getirdi. Bunun kaldırılması için yasa teklifi verdik. Doğrusu, yüzde 1 oy alan partinin genel başkanının Meclis'te olmasıdır. Açık konuşalım seçim barajını Kürtler için getirmişlerdi. Kürtler de bizim vatandaşlarımız değil mi? Türkiye'nin artık bunları aşması gerekiyor."

'HDP İYİ BİR SINAV VEREMEDİ'

HDP'nin "terörle" arasında mesafe koyması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Bütün siyasi partiler teröre karşı çok net tavır takınmaları lazım. HDP iyi bir sınav vermedi. Terörle arasına çok açık ve net mesafe koymak zorundadır. Terör bir insanlık suçudur. Birlikte terörle mücadele edeceğiz. Terörle mücadele konusunda hangi yasa geldi de Meclis'ten geçmedi? Hangisine karşı çıktık?"

'CUMHURBAŞKANINA YAKIŞMAZ'

"Hayır verenleri teröristlerle bir tutmak bir cumhurbaşkanına yakışmaz. Ağızdan çıkan laf iyi kontrol edilmezse onun tutsağı olursunuz. PKK'ya karşı çıkmayan mı var? Milyonlarca insan terörü mü destekliyor? Nasıl böyle bir cümle kurabilirsiniz?"

'BÖYLE BASKI OLUR MU?'

"Devlet bütün aygıtlarıyla vatandaşın üzerinde baskı kurmuş durumda, üniversiteler, hukuk fakülteleri, esnaf konuşamıyor. Böyle baskı olur mu? Empati kurarak bunları konuşabilmeliydik."

'MÜTEDEYYİN VATANDAŞLARIMA SESLENİYORUM'

"Mütedeyyin vatandaşlarıma seslenmek istiyorum. Kul hakkı yemek en büyük günahtır. Kul hakkı yiyenden ben hesap soramayacağım, gensoru bile veremeyeceğim. Bir milletvekili kürsüye çıkıp bir bakana sözlü soru bile soramayacak. Niye kaldırıyorsunuz?"

'SURİYELİLERİN GERİ DÖNMESİ LAZIM'

"'Evet geçsin Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz' diyorlar. Şu anda Suriyeliler birinci sınıf, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ikinci sınıf vatandaş. Şimdiki sistemde Suriyelilere vatandaşlık kararını Bakanlar Kurulu veriyor, yeni sistemde tek kişinin isteği yetiyor. Bizim çocuklarımız El Bab'ta şehit olacak, Suriyeli gençler Türkiye'de volta atacak. Bir de kalkıp vatandaşlık vereceğiz. Kendi ülkelerine dönmeleri lazım. Bunun içinde oradaki savaşın bitmesi lazım."

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMALIYIZ'

"Suriye'nin derinliklerine girmeyi doğru bulmuyorum. Türkiye kendi güvenliğini sağlamak zorundadır. Bunun için bir güvenlikli bölge oluşturulmalıdır. Suriye'nin toprak bütünlüğünü Türkiye'nin koruması lazım." (HABER MERKEZİ)