HDP'den 'şehirlerarası' kampanya tanıtımı

'Hayır' kampanyasını bugün başlatan HDP üç ilde aynı anda toplantı düzenledi. İstanbul'daki toplantıya İzmir ve Diyarbakır'dan canlı bağlantılar yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır, İstanbul ve İzmir'de  'Hayır' kampanyasının tanıtımını aynı anda yaptı. İstanbul Dedeman Oteli'nde gerçekleşen toplantıda parti sözcüsü Osman Baydemir ve HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı. Toplantı öncesi tutuklu olarak milletvekilleri de anons edildi. Toplantıda ilk olarak İzmirle bağlantı kuruldu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de İzmir'deki tanıtım toplantısında bulundu.

İzmir'den konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Bizi güçlendiren barış mücadelemizi diri tutan Abdullah Öcalan'a teşekkür ederim. Onların evet demek için bir sebebi var bizim milyonlarca sebebimiz var." dedi.

İzmir'in ardından Diyarbakır'la bağlantı kuruldu. Ahmet Türk'ün rahatsızlığından dolayı katılmadığı Diyarbakır'daki toplantıdan yapılan bağlantıda, "Hayır demek tutukluların mücadelesidir, hayır demek özgürlük türküsüdür, Hayır demek Cizre'dir" denildi.

Mitinkk

'BOYKOT SÖYLENTİSİ YAYANLARA İTİBAR EDİLMESİN'

Daha sonra söz alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven şunları söyledi: "AKP'yi göndermek mümkündür. 7 Haziran'da barajı onların başına yıktık. Güçlü bir hayır çıkarmanın koşulları vardır ve mümkündür. AKP ülkeyi küçülterek kendi iktidarını korumaya çalıştı. Onlar kalabilecek için yeterince yandaş topladıklarını düşünüyorlar. Ama geldiğimiz aşamada Türkiye dış ve iç politikada hak ettiği yerde değil. Kürt sorununun çözümü mümkünken, toplumu oyaladılar. Her şeyi manipüle ettiler. Çökertme planı devrede ve bugünkü İçişleri Bakanı getirildi. Kürt Sorunu gençlerle, kadınlarla el ele vererek gerçekleştireceğiz. 16 Nisan'da AKP'ye güle güle diyeceğiz. Ülkenin en önemli sorunlarından birisi kadın sorunu, işçi sorunudur. AKP 15 yıl boyunca hukuksuzluk yaratarak iktidarda kalmayı başardı. Biz Kürt kadınların Hayır demek için birçok sebebi var. Abdullah Öcalan'nın üzerindeki tecritin kaldırılması için, Cizre'de bedeni derin dondurucuda muhafaza edilen Cemile için Ekin Van, Hacı Birlik, Taybet ana için hayır diyoruz. Halkların özgürlüğü için hayır diyoruz.

Kürdistan'da boykot diyorlar. Bunlara itibar edilmesin. Öncelikle Kürdistan halkı hayır diyecek. Kürtler iradelerini açığa vurdular. Boykot söylemlerini kabul etmiyoruz. Bizim halkımız boykotun evet demek olduğunu çok iyi biliyor."

'KERESTECİOĞLLU: İSTEDİKLERİ ŞEY YARGI KALKSIN

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise şu konuşmayı yaptı: "Bu Anayasa ile gelecek karanlığı herkes görüyor. İlk hayır bu topraklardan çıkacak. İstedikleri şey yargı ortadan kalksın. Meclisi feshetmek istiyorlar. Bu Anayasa teklifinde kadınlar, LGBTİ'ler, Kürtler, Ermeniler, Lazlar, Rumlar, İşçiler için tek bir cümle yok. Kaç gündür 'işimi geri istiyorum' diyen Nuriye Gülmen'nin bir sözü olmayacak mı? Tutuklu bulunan gazeteciler İnan Kızılkaya, Ahmet Şık'ın bu Anayasada bir sözü olmayacak mı? Soma ve Şirvan'ın işçileri bir söz etmeden bir Anayasa yapılabilir mi? Ana dilinde laik eğitim isteyenlerin bir sözü olamadan Anayasa yapılabilir mi? Cerettepe'de kim bu devlet diyen Havva ananın bir sözü olmayacak mı? Cizre'nin bir sözü olmayacak mı? Hayır demek çok büyük bir cesareti yeniden ortaya koymaktır. Hayır demek, Cengiz İnşaat'tın Cerattepe'de iş yapamamasıdır. Hep birlikte Hayır diyelim kendi geleceğimizi hep birlikte kazanalım."

Kerestecioğlu'nun konuşmalarının ardından HDP'nin hazırladığı 'hayır' klibi' gösterildi.

ERDOĞMUŞ: HAYIR DİYEREK BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Klibin ardından Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş Diyarbakır'dan konuştu. Erdoğmuş, şunları söyledi: "Gençlere kadınlara ne vaat ediyorlar. Gençlere 'Sizi milletvekili yapacağız' diyorlar. Siz saçı yaşlarından önce ağaran gençlerin ne istediğini, nasıl bir özgürlük sevdası olduklarını hâlâ anlamadınız mı? Kadınların 8 Mart dünya kutsal günlerini kutlarken iktidara siz kadını tanımadınız kadınlar vicdanın kendisidir demek istiyorum. İşte siz 16 Nisan'da o vicdanın gizli sesini gümbür gümbür hayırla ile duyacaksınız. Türkiye'nin bütün sınırları içerisinde asgari bir adalet içinde yürüdüğümüz bu yolda hayır diyeceğiz ve hayırla beraber hep birlikte kazanacağız."

TAŞDEMİR: DUYMADILARSA BEN SÖYLÜYORUM

Erdoğmuş'un ardından Dilan Dirayet Taşdemir İzmir'den şunları söyledi: "7 Haziran'da bir özgürlük başarısı kazandık. Bizim üzerimizdeki baskılar her gün daha da arttı. Kürtler, Türkler Ermeniler, Araplar bir arada yürüyüp siyaset yapamazlar, tekçilikle ülkenin bütünlüğünü sağlayacağız dediler. Biz bunu boşa çıkarttık. Onlar bilsinler ne yaparlarsa yapsınlar geri adım atıp özgürlüğü bırakmayacağız. Bizler bu zulüm karşısında alanlarda sokaklarda kadınlar olarak direndik. Bize 'Siz emek vererek mücadele ederek bir eş başkanlık getirdiniz gelin vazgeçin' diyorlar. Saraylar duysun asla tekçiliğe evet demeyeceğiz. İnatla, direnişle bir kez daha yeni yaşamı inşaa edeceğiz. Bu da kadınlar olacak onlar duymadılarsa buradan söylüyorum."

BAYDEMİR: TEKÇİLİK ANAYASASI DAYATIYORLAR

İzmir'in ardından İstanbul'da kürsüye çıkan HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir şunları söyledi: "Hep birlikte Amed'de İstanbul'da İzmir'de hayırlı bir yolculuğa çıkıyoruz. Hep birlikte bir kardeşlik barış masasını kurdunuz. Umudunuz çığ oldu barajları 7 Haziran'da yıktınız, halkların sesi ve soluğu oldunuz. 7 Haziran'da kurmuş barış ve kardeşlik havasına maalesef göz koydular halayımızı, düğünümüzü kana buladılar. Umudumuzu halayımızı kana boğanlara bin kez hayır diyoruz. Bunlar 150 bin insanın ekmeğini elinden alanlardır. Bunlar varsa yoksa kendi ekmeklerine yağ sürdürenlerdir. 80 milyon insanın  rengarenk bahçesini tek bir renge soldurmak isteyenler. İstanbul, İzmir, Amed bunları tanı. Gün geldi kendi çıkarları uğruna ülkeyi savaşa soktular. 'Ne yapıyorsun bu doğru ve etik değil' diyenleri zindanlara koydular. 3 bin akademisyeni cezaevine attılar. Hocalarımıza el uzatanlara hayır diyoruz. Bütün herkese sesleniyorum bunlar ne istiyorlar.

baydemir

Kürtçe bir söz vardır: Aç kalana tek ekmek verseniz doyar, ama gözü aç olana bütün dünyayı verseniz doymaz. Allah sizi doyursun. Anayasalar toplumu bir arada yaşatmanın dermanıdır. Erdoğan-Bahçeli ikilisinin dayatması ve Anayasası olabilir mi? Milletvekillerinizin sözünün renginin yansımadığı bir Anayasa olabilir mi? Gazetecilerin cezaevinde olduğu yazamadığı, eleştiremediği, toplumun haber imkanının olmadığı bir Anayasa olabilir mi? Bu paket Kürdün derdine derman değil. Derman olmayana ferman olana biz de hayır diyoruz. Ferman padişahınsa hayır demek bizim hakkımız. 12 Eylül ruhunu tekrar hortlatıyorlar.  Şöyle bir söz daha var:Babaların düşmanı olanlar, oğulların dostu olmazlar. AKP'de dost olmaz.

Bunların dayatmış olduğu Anayasa bir tekçilik anayasasıdır. Biz Hrant Dinkiz, Ermeniyiz, Kürdistaniyiz, Roboski'nin çocuklarıyız, Taybet anayız. Biz halkız. Bizlere zorla bu tekçiliği dayatanlara hayır diyoruz. Bu paket maya değil tuzun kokmuş hali. Tozun kokmuş haline hayır diyoruz. Kürt halkının zerre  olmadığı, Figen Yğksekdağ'ın Selahattin Demirtaş'ın sözünün olmadığı bir Anayasaya hayır diyoruz. Ülkeye komple kayyım atamak istiyorlar. Kayyım 'Kadından şoför olmaz, birlik olmaz' diyor. Kayyıma da hayır diyoruz. Roboski'nin faiillerini bulmadan Cizre'yi, Şırnak'ı Nusaybin'i, Sur'u yıkanlar HDP'lilerden destek istiyorlar... HDP'ye gönül vermiş kişilerin canını aldınız, şehirlerini yıktınız, taş üstüne taş bırakmayacağız dediniz... Sizlere vereceğimiz cevap: Hayır.

Özgürlük, eşitlik halayında buluşacağız. Bütün Türkiyelilere çağrım şudur: Gelin sivil darbeyi, Ohali ve KHK'lerin tamamına sandığa gömelim. Gelin kentleri yakıp yıkan o zihniyeti sandığa gömelim. Gelin bir yudum su diyenleri ateşle yakanlara bir hayır çekelim. Gelin cumhuriyet tarihimizin en büyük şerine hayır diyelim. Ve her şerde bir hayır vardır diyelim. Hayırda ferahlık, aydınlık var. Bahar önümüzde duruyor,  bu son kışımız olacak. Bahar hayıra gelecektir. Bu hayırda hepimiz varız. Hepimiz hayırda buluşacağız hayırda kazanacağız. Hayır zulme boyun eğmeyenlerin, yangına su dökenlerin tercihidir. Yolumuz açık olsun. Şimdi halklarımıza gidiyoruz. Hep birlikte hayırlı bir yolculuğa çıkacağız.