AK Parti firecilerin peşine düştü

Anayasa görüşmelerinde ikinci tur hazırlıkları başladı. 340’ın altına düşmeyeceği hesabı yapan AK Parti, 350 oya ulaşmak için boş, geçersiz ve çekimser oyların peşine düştü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişiklik teklifinin 2'nci tur oylamaları için geri sayım başladı. Birinci turda referandum için gerekli olan 330 oy aşıldı. En düşük oy 338, en yüksek oy 347 oldu. 2'nci tur oylamada sürpriz beklemeyen AK Parti, “fire” olarak nitelendirilen oyların peşine düşüp hedefe 350 oy olarak belirledi.

Oylama hesaplarına göre, teklifi getiren ve destekleyen AK Parti ile MHP’den 354 milletvekili oy kullandı. Bu firelerin hangi partide olduğunu tespit etmek mümkün değil, ama oy kullanmayan HDP ve nerdeyse blok “hayır” oyu veren CHP’den olmadığına kesin gözüyle bakılıyor.

'YÜZER-GEZER OYLAR'

AK Parti’nin değerlendirmesine göre, en düşük oy 340’dan hesap edilirse 14 farklı oy var. Bu oyların 5-6’sı MHP’nin “hayır” oyu vereceğini açıklayan milletvekilleri olunca geriye “yüzer-gezer” 8-9 oy kalıyor.

Bunları da oylama sonuçlarına baktığımızda “çekimser”, “geçersiz” ve “boş” oy verenlerde görebiliyoruz. 18 maddenin oylama sonuçlarına bakıldığında bu üç farklı kategorideki oyların toplamı en az 4, kimi maddelerde ise 9’a çıkıyor.

'İKNA EDİLEBİLİRLER'

AK Parti’ye göre bu şekilde oy kullananlar kesinlikle “hayır” demiyor. Verdikleri mesaj da, “kafamdaki sorular giderilirse ‘evet’ derim” şeklinde yorumlanıyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın açıklamalarına göre, bazı milletvekillerinin, bütçe yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi ve Cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi gibi maddelerde çekinceleri oldu.

Geçersiz, çekimser ve boş oyların maddelere dağılımı da Elitaş’ı bir ölçüde doğruluyor. HSYK, Cumhurbaşkanına bütçe yapma yetkisi ve Meclis’in feshini düzenleyen madde en çok boş, çekimser ve geçersiz oy kullanılan maddeler.

AK Parti’ye göre bu milletvekilleri ikna edilebilir. Eğer düşünüldüğü gibi bu milletvekilleri 48 saat aradan sonra fikirlerini değiştirirse teklife verilen oyların 350’ye çıkması söz konusu olacak.

REFERANDUM EN ERKEN 26 MART'TA

Teklif 330’u geçerse referanduma sunulacak. Oylama planlandığı gibi Cuma günü biterse, Cumhurbaşkanının önüne geldiği gün onaylaması bekleniyor. Bu durumda referandumun en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan’da yapılması öngörülüyor. (DUVAR)