Anayasada ikinci tur senaryoları

Anayasa değişikliğinin birinci tur oylama sonuçları 340’ın altına düşmeyince gözler ikinci tura çevrildi. AK Parti ve MHP’ye göre sürpriz olmaz. CHP ve HDP ise tablonun değişebileceği görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa maratonunda 5 gün geride kaldı. İlk tur oylama sonuçları referandum için gerekli 330 oyun üzerinde, 340 bandına oturdu. Teklifin en kritik maddesi olarak gösterilen cumhurbaşkanına partisiyle ilişki kurmasının yolunu açan madde de 340 oyun altına düşmedi. Kulislerde birinci turun böyle sonuçlanmasına kesin gözüyle bakılırken ikinci tur için başka senaryolar var.

AK Parti’nin takvimine göre 18 maddelik teklifin birinci tur görüşmeleri pazar günü tamamlanacak. Genel Kurul 48 saatlik aranın ardından ikinci tur oylama için çarşamba günü yeniden toplanacak. Bu turda üzerine önerge verilen maddeler görüşülecek, bunun dışında sadece oylama yapılacak. Bu oylamada Genel Kurul'dan geçebilmesi için her bir maddenin 330’un üzerinde oy alması gerek. Bu oyu almayan madde teklif metninden düşecek. Madde oylamaları tamamlanınca bu kez geneli üzerinde son bir oylama yapılacak. İşte bu oylamanın sonucunda teklif 330 üzerinde oy alırsa cumhurbaşkanı onayından sonra referanduma gidilecek.

AK PARTİ: OYLAR DEĞİŞSE DE 330 ALTINA DÜŞMEZ

Teklifi savunan AK Parti ve MHP başta olmak üzere tüm partiler de hesaplarını ikinci tur üzerinden yapıyor. Teklifi getiren AK Parti ve destekleyen MHP ikinci turda işi daha da sıkı tutacak. AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar’a göre bir risk yok. Ünüvar, ikinci turda kritik olarak gösterilen partili cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen maddelerde düşme ihtimaliyle ilgili, “düşme olsa bile bu 330’un altında olmaz” dedi.

MHP: OYLAR +2 -2 FARK OLABİLİR

Teklife destek veren MHP, “hayır” oyu veren milletvekillerinin ilk turda ortaya çıktığı görüşünde. MHP Genel Başkanı Semih Yalçın’a göre ikinci turda tabloyu değiştirecek bir gelişme yaşanmaz. Yalçın’a göre, kritik maddelerde düşüş iddiaları da “olasılık dışı”. Yalçın, oyların 340 bandına yerleştiğini, 2. tur oylamalarda da 340 artı 2, 340 eksi 2 dışında bir sürpriz beklemediklerini söyledi.

MHP Milletvekili Mevlüt Karakaya da sürpriz beklemiyor. Tablonun değişmeyeceğini, aşağı yönlü bir sürpriz beklemediğini söyleyen Karakaya’ya göre çok radikal olmasa da kabul oylarında biraz artış olabilir.

CHP: TABLO 2. TURDA DEĞİŞEBİLİR

2. tura dair CHP ve HDP’nin bakışı ise tablonun değişebileceği yönünde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, daha önceki anayasa değişiklik süreçlerini de örnek göstererek, sürprizlerin ikinci turda yaşandığını söyledi. Özel’e göre, milletvekilleri ilk turda daha çok partisinin tavrı doğrultusunda hareket ederken, bu durum ikinci turda farklılaşabilir. Cumhuriyetten, demokrasiden, parlamenter sistemden yana oy kullanan milletvekilleri için “fire” denilmesine karşı çıkan Özel, “Eğer bir fire varsa demokrasiden, parlamenter rejimden verilmiş 340 fire vardır. Bu firelerin azalmasını bekliyoruz” diyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da tablonun değişebileceği görüşünde. Tezcan’a göre, özellikle Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 8 ve 9. maddeler riskli.

HDP: KRİTİK MADDE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’e göre paketteki en kritik madde cumhurbaşkanına partili olma vasfı getiren 101. madde. Bilgen, o madde geçmezse o zaman tüm teklif geri çekilir görüşünde. İkinci turda bireysel duyarlılık ötesinde organize bir karşı duruş olup olmadığını göreceklerini anlatan Bilgen, “AKP ve MHP açısından bireysel duyarlılık noktasında ne yazık ki çok umutlu değiliz. Ama bu tehlikenin Türkiye’yi nasıl bir kaosa sürükleyeceğinin farkında olan bir tutum, politik bir hassasiyet varsa bunu görme imkanına sahip olacağız” diyor.