'Amerika o zaman DAEŞ'i de davet etsin'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, YPG ile ilgili açıklaması sorulan Dışişleri Bakanı mevlüt Çavuşoğlu, "Amerika o zaman DAEŞ'i de davet etsin. YPG ile PKK'nın bir farkı yok. Astana'da YPG olmayacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 9'uncu Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in YPG ile ilgili açıklaması sorulan Çavuşoğlu, "Amerika o zaman DAEŞ'i de davet etsin. Önce biz Amerika'yı davet etme konusunda hem fikir kaldık biliyorsunuz. Rusya ile konuştuk. ABD'yi davet edeceğiz, Astana'da olacak. ABD'nin rolünü inkar etmiyoruz. Katkısını da inkar etmiyoruz, ama ABD'nin özellikle yeni yönetimden beklentimiz budur. Terör örgütleriyle işbirliğine son verilmesi gerekiyor. Bir terör örgütünü masaya davet edeceksen eğer, El Nusra'yı , DAEŞ'i de davet et" dedi.

'ASTANA'DA YPG OLMAYACAK'

ABD ile "iki birbirine güvenen müttefik gibi" hareket etmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Fakat şu andaki yönetimin YPG'ye verdikleri silahlar PKK'nın elinde. Türkiye'deki terör saldırılarının sorumluları Kayseri, İstanbul Beşiktaş, stadının yanındaki saldırı geçen seneki Ankara'daki saldırılar, bunların hepsi YPG kamplarından geliyor. YPG ile PKK'nın bir farkı yok. Önemli bir müttefikimizin destek vermesi bizim içinde kabul edilebilir değil. Astana'da YPG olmayacak. Neyi müzakere edecek? Suriye topraklarından şu kadarını istiyorum, petrolün ve diğer kaynakların olduğu yerler benim olsun, gerisi sizin olsun mu diyecek?"

'ABD'YE DAVETİ HEP BİRLİKTE YAPACAĞIZ'

Astana görüşmelerine ABD'yi, Türkiye'nin mi davet edileceği sorulan Bakan Çavuşoğlu, "Şu ana kadar BM ve Amerika'nın katılması konusunda hemfikiriz. Daveti de tabi ki birlikte yapacağız. Uzmanlarımız biliyorsunuz Moskova'daydı. Bu sefer İran'da katıldı. Bunların hepsi değerlendiriliyor, başka ülkeler katılsın mı, katılmasın mı? Farklı görüşler var. Biz prensip olarak katkı sağlayacak kurum ve ülkelerin katılmasından yanayız. Rejim tarafının da müzakereler katılmasının da bir mahsuru yok" ifadelerini kullandı. (ANKARA/DHA)