Suriye zirvesinde 'Şanghay' mesajı

CHP'li Dursun Çiçek'e göre Rusya, İran ve Türkiye'nin katılımıyla gerçekleştirilecek üçlü zirvenin yapılacağı adresle Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) mesajı veriliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanlarının Moskova’da yaptığı toplantının ardından ilan edilen deklarasyonla ilgili tartışmalar sürüyor.

Ana muhalefet partisi CHP, deklarasyonu “Suriye politikasında geç, ama olumlu gelişme” olarak nitelendiriyor. CHP'nin asker kökenli milletvekili Dursun Çiçek, Halep hayalleri kuran iktidarın en son CHP'nin de savunduğu devlet politikasına geldiğini öne sürdü. Çiçek, “CHP'nin dış politikası Cumhuriyet politikası. Mezhepçi yaklaşımdan vazgeçilip bizim de savunduğumuz devlet politikasına geldiler. Ama bedelini millet ödedi, ödemeye de devam ediyor” dedi.

DEKLARASYONDA ASTANA MESAJI

Dursun Çiçek Dursun Çiçek

Çiçek'e göre Moskova Deklarasyonu'nda yer alan Suriye'de barışçıl geçiş mutabakatı da özel önem taşıyor. CHP'li Çiçek ayrıca deklarasyonun 7. maddesine dikkat çekti. Söz konusu maddede, “Bakanlar, Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın konuyla ilgili toplantıları Astana'nın ev sahipliğinde yapılmasına ilişkin önerisini not ederler” denildi.

CHP'li Çiçek, Astana'nın, Kazakistan'ın da üyeleri arasında bulunduğu Şangay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Suriye ile ilgili daha önce yapılan uluslararası görüşmelerde Brüksel, Cenevre gibi batının simgesi merkezler kullanıldığının altını çizen Çiçek, Astana önerisinin bu anlamda batıya dönük ciddi bir mesaj içerdiğini savundu.

2017 DÖNEM BAŞKANI KAZAKİSTAN

Bu arada son yapılan Şangay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'nde 2017 yılı dönem başkanlığının Kazakistan'a geçmesi kararlaştırıldı. ŞİÖ Devlet Başkanları zirvesi 7-8 Haziran 2016’da Astana şehrinde yapılacak.

Suriye'de ateşkes görüşmeleri ocakta başlıyorSuriye'de ateşkes görüşmeleri ocakta başlıyor

'Kazakistan görüşmelerini Esad da kabul etti''Kazakistan görüşmelerini Esad da kabul etti'