Meclis'te iki sorudan birine yanıt yok

Milletvekillerinin en önemli denetim aracı olan soru önergelerine yanıt verilmiyor. 26. yasama döneminde her iki sorudan birine yanıt gelmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- 1 Kasım seçimleri sonrası oluşan 26. yasama dönemi meclisinde iki soru önergesinden ancak birine yanıt verildi.

TBMM'de milletvekillerinin en önemli denetim yollarından biri soru önergeleri. Milletvekillerinin bu hakkı kapsamında Başbakanlık veya ilgili Bakanlığa gönderdiği soru önergelerinin en geç 15 gün içinde cevaplandırılması gerekiyor. Ancak bu süre uzamasının yanı sıra birçok soruya da yanıt verilmiyor.

Muhalefet partisi milletvekillerinin tepkisine yol açan bu durumu CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu Meclis gündemine taşıdı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, milletvekillerinin şikayetini bir yazıyla Meclis Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı'na gönderdi. Yazıda, “Yazılı soru önergelerinin süresi içerisinde cevaplandırılması ve verilecek cevapların TBMM'nin saygınlığına uygun olacak şekilde, soruları tam karşılayan, yeterli ve tatminkar nitelikte hazırlanması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim” denildi.

Kahraman'ın bu yazısı sonrası Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da, 28 Kasım 2016 tarihi itibariyle 8 bin 286 yazılı soru önergesi için muhataplarına dikkat çekme yazısı gönderildiğini açıkladı.

2 SORUDAN BİRİNE YANIT YOK

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın verdiği bilgiye göre, 28 Kasım 2016 itibariyle Başbakanlık ve Bakanlıklara toplam 9 bin 213 soru önergesi gönderildi. Bu önergelerin 4 bin 199'una yanıt verilmedi. Bu yaklaşık 2 sorudan birine yanıt verilmediği anlamına geliyor.

EN ÇOK SORU BAŞBAKANA

Soru önergelerinin dağılımına bakıldığında en çok soru önergesi Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verildi. 2 bin 189 soru önergesi verilen Başbakan Yıldırım'ı bin 132 soruyla İçişleri Bakanı, 935 soruyla Milli Eğitim Bakanı takip etti.

İKİ MAKAM TÜM SORULARI CEVAPLADI

Soru önergelerini süresi içinde veya geçtikten sonra ama tamamını cevaplayan sadece iki kurum oldu. TBMM Başkanı'na yöneltilen 90, Gümrük Ticaret Bakanı'na gönderilen 89 sorunun tamamı cevaplandırıldı.

Etiketler TBMM Ankara yasama