'Belki de HDP'lileri görüşmek için içeri aldılar'

'Partili Cumhurbaşkanlığı' sistemine karşı çıkan MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti’nin HDP ile tekrar masaya oturabileceğini söyledi: "Belki de tutuklanmalarının sebebi bu.”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ile MHP’nin uzlaştığı “Partili Cumhurbaşkanlığı” sistemi için Meclis’te oy hesapları başladı. İki partide de fire olacağını söyleyen MHP’li Yusuf Halaçoğlu, AK Parti’nin iktidarda kalmak için her şeyi yapacağını belirterek, “HDP ile AKP’nin tekrar masaya oturmayacağının garantisi var mı? Belki de tutuklanmalarının sebebi bu” dedi.

MHP’li Halaçoğlu oylamada, partiden ihraç edilen ve aralarında Ümit Özdağ’ın da bulunduğu beş milletvekili ile “hayır” oyu vereceğini açıklamıştı. Daha 'partili cumhurbaşkanlığı' önerisinin detayları belli olmadan bu açıklamayı yapan Halaçoğlu, ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını söyledi. Getirilmek istenen sistemi “Baas Partisi sistemi' olarak nitelendiren MHP'li vekil şunları söyledi: “Türkiye’nin yönetim yapısını değiştiriyor, parlamenter sistemi ortadan kaldırıyor, Baas Partisi gibi bir sistem kuruyorsunuz. Cumhurbaşkanı partili olursa, yasama organını kontrol edecek. Başbakanın görevini de üstlenerek yürütmenin başı olacak. Yargı organının yarısını kendisi yarısını Meclis belirleyecek, yani yüzde 100’ünü kendisi atayacak. Peki tüm yargıyı kendisi belirleyince nasıl denetlenecek? Suriye’deki Baas Partisi gibi. Esat böyle, Kaddafi böyle.”

'SUÇ PARLAMENTER SİSTEMDE DEĞİL'

Milletvekilliği ve başbakanlık yapmamış bir kişinin cumhurbaşkanı olması gerektiğini söyleyen Halaçoğlu, tarafsızlığın ancak böyle sağlanabileceğini savundu. Başkanlık tartışmalarıyla ilgili “fiili durum hukuki çerçeveye oturtulacak” değerlendirmelerini “saçmalık” olarak nitelendiren Halaçoğlu, “Böyle bir hukuk devleti olmaz” dedi.

Demokrasi için daha da güçlendirilmiş, temsil oranı artırılmış bir parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyen Halaçoğlu, “14 yıllık iktidarlarında hangi yasayı çıkaramadılar. Hiç. Suç burada parlamenter sistemde değil onu uygulayamayan liyakatsiz, yeteneksiz insanlarda” yorumunu yaptı.

'YA TERK YA SİLİVRİ'

Halaçoğlu’na 'fire' tartışmalarını da sorduk. AK Parti içinde ve MHP’de fireler olacağını ileri süren Halaçoğlu, “Ama AKP bunu bir şekilde tamamlar. Kumar borcu olanlarla tamamlar, başka şekillerde tamamlar. AKP’nin yapmayacağı şey yok” dedi.

“HDP ile AKP’nin tekrar masaya oturmayacağı konusunda bana garanti verebilir misiniz?” diye soran Halaçoğlu, tutuklu milletvekillerine işaret ederek, “Belki de içeriye alınmalarının sebebi bu” yorumu yaptı.

Halaçoğlu, “Bunlar iktidarda kalmak zorunda. Yoksa ya ülkeyi terk etmek zorunda kalacaklar ya da Silivri’ye gidecekler” dedi.