AK Parti'nin başkanlık için yol haritası belli oldu

AK Parti, başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği için yol haritasını hazırladı. Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli'ye iki alternatif teklif sunacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti'nin başkanlık sistemi için iki ayrı teklif hazırladığı belirtiliyor. Tekliflerden biri Anayasa'da mini bir değişikliği öngörüyor. Diğeri ise daha kapsamlı bir anayasa değişikliği içeriyor.

Habertürk TV'nin haberine göre Başbakan Binali Yıldırım MHP Genel Başkanı Devtel Bahçeli'ye iki alternatif teklifle gidecek. Başkanlık sistemiyle ilgili ilk teklif 15-20 maddeden, ikinci ise 50-60 maddeden oluşuyor.

'Başkanlık' ortaya çıktı'Başkanlık' ortaya çıktı

Dar kapsamlı pakette sadece başkanlık sistemiyle ilgili maddeler olacak. 50-60 maddelik teklifte ise anayasal kurumların değiştirilmesi öngörülüyor. Milli Güvenlik Kurulu ve YÖK bunlar arasında. Yine Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan 'yüksek' ifadesinin çıkarılması, Hakimler Ve Savcılar Kurulu olması planlanıyor.

ÖNCE MKYK'YA SONRA MHP'YE

İki teklif üzerinde de çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında önce AK Parti'nin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na (MKYK) gelecek. Ardından Başbakan Yıldırım teklifleri MHP lideri Devlet Bahçeli'ye götürecek ve MHP'nin tavrı da dikkate alınarak anayasa paketi Meclis'e sunulacak.