Deniz Baykal'dan 'başkanlık' açıklaması

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, başbakanlık tartışmalarıyla ilgili konuştu. Baykal, "CHP başkanlık projesine direnmelidir, direnecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  CHP Antalya Millitvekili Deniz Baykal, "CHP başkanlık sistemini değerlendirmeli" sözleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Baykal "CHP başkanlık projesine direnmelidir, direnecektir" dedi.

Baykal, Yeni Birlik gazetesinde Avni Özgürel'e yaptığı açıklamada açıklamasında, başkanlık sistmine ilişkin “CHP, bu konuda özündeki, kökündeki projeye sahip çıkan bir anlayışla parti kamuoyunun önünde iddialı bir şekilde yer tutabilmeli. Ben inanıyorum ki başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak” demişti.

Baykal, söz konusu ifadeleri Özgürel’in, “Başkanlık rejimi gelirse her yerde CHP seçimi alamaz gibi bir kanaat var. Siz ne dersiniz” şeklindeki sorusuna yanıt olarak kullandığını söyledi.

Bu açıklamaları medyada geniş yankı bulunca yeni bir açıklama yapan Baykal, ‘başkanlık sisteminin ülkenin maruz kaldığı tehlikeleri artıracağını' savundu. Baykal, “Elbette CHP; bu başkanlık projesine sonuna kadar ve tüm gücüyle direnmelidir ve direnecektir. Başkanlık rejimi, mevcut siyasi tabloya bakacak olursak çok daha keyfi ve şahsi uygulamaların önünü açacaktır. Bu da Türkiye’nin iç ve dış politika sorunlarının daha da karmaşık hale gelmesine neden olacaktır” dedi.

Fransa’daki başkanlık sistemini örnek gösteren Baykal, “Fransa’da Sosyalist Parti anayasadaki başkanlık düzenlemesine tüm gücüyle karşı çıkmıştı. Ancak başkanlık rejimi onlara rağmen geldikten sonra Mitterrand sosyalistlerin adayı olarak sonraki bir seçimde başkan seçilmiştir. Bu da kulaklara küpe olsun” açıklamasını yaptı.

Baykal: Başkanlık sistemi değerlendirilmeliBaykal: Başkanlık sistemi değerlendirilmeli