CHP'li Aldan: Başkanlığa 'evet' de 'hayır' da kaos

AK Parti, başkanlık referandumu için Nisan ayını işaret ediyor. CHP'li Süha Aldan'a göre ise bu çok tehlikeli: 'Sandıktan evet de çıksa hayır da çıksa kaos olur.'

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, başkanlık önerisinin yeniden gündeme getirilmesinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Beştepe arasında bir ön anlaşmadan kaynaklandığını söyledi. “Bunun ön anlaşma olmadan, sadece Bahçeli’nin önerisiyle başlayan bir süreç olduğunu söylemek safdillik olur” diyen Aldan, “Belli ki; daha önceden bir mutabakata varılmış” diye konuştu.

CHP'li Aldan, MHP’nin seçmen kitlesine dikkat çekerek, sağ-muhafazakar kitlenin başkanlık rejimini desteklemesinin Türkiye’yi 'laik-anti laik tartışmasına sürükleyeceğine' dikkat çekti.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın Duvar’a özel değerlendirmeleri şöyle:

- Bu kadar mezhepsel, bölgesel ayrılık ve kutuplaşmayı tetikleyen anlayış varken başkanlık iç savaşa çağrı yapmak demektir.

- MHP’nin de, muhafazakar oylar anlamında, sağ oylar anlamında bunu desteklemesi Türkiye’yi giderek laik-anti laik tartışmasına sürüklemektedir. Başkan bütün yetkilerini uhdesinde toplayan kişi. AKP’nin 'Türk tipi' dediği yapıda yüksek yargıyı Başkan belirliyor, TBMM’yi feshetme yetkisi var. Bunun yanında, Kanun Hükmünde Kararname çıkarıyor yani Meclis’in, yürütmenin bütün yetkileri, yargının tek adamın elinde topladığı yerde demokrasiden söz edilemez.

'BAŞBAKAN ÖN ANLAŞMANIN İŞARETİNİ VERDİ'

- Sayın Bahçeli, deneyimli bir siyasetçi, anlaşılan o ki referanduma götürecek. Nitekim bunun ön anlaşma olmadan sadece Bahçeli’nin bir önerisi ile başlayan bir süreç olduğunu söylemek safdillik olur. Belli ki; daha önceden bir görüşme, bir mutabakata varılmıştır. Tayyip Erdoğan, Bahçeli hatta buna hükümeti de dahil edebiliriz. Nitekim Binali Yıldırım, Bahçeli açıklamasından tam bir gün geçtikten sonra “İster 330 olsun ister 367 bunu halka götüreceğiz” dedi. AKP’de şu anda 316 milletvekili oy kullanacak. TBMM Başkanı oy kullanamıyor. 14 oya ihtiyaç var. CHP, MHP ve HDP’nin girmemesi halinde bunun referanduma gitme olasılığı yok. Binali Yıldırım kendinden emin bir biçimde ister 330 ister 367 olsun biz referanduma gideceğiz demesi zaten bir ön anlaşmanın işaretini vermiş oldu.

'EVET ÇIKSA DA HAYIR ÇIKSA DA KAOS'

- Burada sayın Bahçeli’ye şunu sormak isterim; belki siyaseten bir atraksiyona ihtiyaç duydun, belki bir erken seçimi engelleme düşüncesiyle Erdoğan’a bir jest yapma ihtiyacı hissetti ama şöyle bir olasılığı da gözden kaçırmamak lazım. Bu başkanlıktan kabul çıkarsa Türkiye’yi büyük bir kaos bekler, Türkiye bölünür. Ama Başkanlığa hayır çıkarsa, Sayın Erdoğan 'tamam ben milletin iradesine saygı gösteriyorum, Saray’ı terk edeceğim, iki üç koruma kafidir, parlamentodan gelen yasaları onaylamakla yetineceğim' diyecek mi? Erdoğan, ‘tamam ben pes ettim Başkanlığı da talep etmiyorum' diyecek mi? Elbette ki demeyecektir. Bu referandumun sonucunda evet çıkarsa da kaos beklemektedir, hayır çıkarsa da bu ülkeye belirsiz bir dönem beklemektedir.

Ülkenin bu kadar önemli sorunu varken AKP içinde Erdoğan tartışılırken, buna yeniden can suyu verme girişimini tarih affetmez.