HDP 'siyasi ayağı' arıyor

Darbe Komisyonu'nun HDP'li üyesi Mithat Sancar "AKP, FETÖ ve cemaatin devlet içinde örgütlenmesiyle ilgili bir çalışma dayatıyor" dedi. Sancar, kendilerinin darbenin siyasi boyutunu da ortaya çıkarmak için çalışma yürüteceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA  - HDP, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için TBMM'de kurulan komisyonda başkanlığı elinde bulunduran AK Parti'nin izlediği yol ve yönteme yönelik eleştirilerini bu gün kamuoyuna açıklıyor. Komisyonu'nun HDP'li üyesi Mardin Milletvekili Mithat Sancar, bugün TBMM’debasın toplantısı düzenleyecek.

'MUHALEFET DİKKATE ALINMIYOR'

“Baştan beri hedefimiz 15-16 Temmuz’dan başlayarak darbenin oluş biçimi ve arkasındaki güçler ile siyasi boyutunu ortaya çıkarmak" diyen Mithat Sancar, Duvar’a açıklamalarda bulundu. Komisyonda dinlenecek isimler belirlenirken, HDP'nin yanı sıra CHP ve MHP'nin önerilerinin de dikkate alınmamasını eleştiren Sancar, şunları söyledi:

"İlk 3 toplantıya ilişkin izlenimimiz AKP'nin bu araştırmayı derinleştirmeye ve kapsamlı hale getirmeye yönelik çalışmaları engellemeye çalıştığıdır. Daha çok FETÖ ve cemaatin devlet içinde örgütlenmesiyle ilgili bir çalışmayı dayatıyor görünüyorlar. Bu şekilde darbenin gerçekliğini ortaya çıkarmak mümkün değildir. ilk toplantılarda Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, 2. Ordu Komutanı ve MİT’in, darbenin nasıl gerçekleştiğini hangi amaçla hazırlandığını ortaya çıkarabilecek tanıkların dinlenilmesi önerdik. Ancak bu konulara katkısı olmayacak kişileri çağırmışlar. Kendi hedefleri doğrultusunda. Bu hesapları bozmaya çalışıyoruz."

AK PARTİLİ VEKİLİN HATIRATI

Komisyon geçtiğimiz haftada Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’i de dinleyerek eleştirilerin odağına oturdu. Konuşmasının 15 dakikasını darbe gecesindeki yaşananlara ayırınca CHP'li komisyon üyesi ‘AK Partili vekilin hatıratını dinledik’ eleştirisini yapmıştı.

KOMİSYONUN ÜÇ GÜNLÜK GÜNDEMİ

Komisyon, 18 Ekim Salı günü, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, gazeteci-yazar Fehmi Koru ile akademisyen Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ü dinleyecek.

19 Ekim Çarşamba günü eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, akademisyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eski milletvekili Birgül Ayman Güler ve gazeteci Nevzat Bayhan'ın bilgisine başvurulacak.

20 Ekim Perşembe günü ise eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, yazar Yavuz Çobanoğlu, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem Keleş, gazeteci-yazar Yavuz Selim Demirağ ile eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu dinlenecek.