Meclis'te salon tartışması: Amaç gazetecileri uzaklaştırmak mı?

Meclis'teki 'basın toplantısı salonu krizi' ne anlama geliyor? Gazeteciler ve Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı, Duvar'a konunun önemini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

ANKARA - Dört bir tarafı inşaat olan Meclis'te teamüller her geçen gün değişiyor. Meclis'te ziyaretçisiyle basın açıklaması yapmak isteyen milletvekillerine dün itibariyle yeni halkla ilişkiler binasındaki basın toplantısı salonunun adres gösterilmesi tepkilere neden oldu. Zira bu salon, ana binaya yani Genel Kurul'a ve Genel Kurul'la sırt sırta çalışan 'basın koridoru'na uzak.

Parlamentoda haber kovalayan gazeteciler, "Bu, gazeteciyi haberden uzaklaştırmaktır. Bir sonraki adım, basın koridorunu toptan taşımak olacak!" yorumunu yaparken muhalefet milletvekilleri bu uygulamanın, seslerini duyurmak için kendilerinden yardım isteyen ziyaretçilerinin sesini kısmak anlamına geldiğini söyledi.

Aslında tartışma yeni değil. Meclis Başkanlık Divanı ziyaretçilerle yapılacak basın toplantıları için yeni salonun kullanılması kararını 6 Nisan 2016'da almıştı. Yaşanan tartışmalar ve parlamento muhabirleriyle muhalefet milletvekillerinin itirazları üzerine uygulamada ısrar edilmedi. Meclis yönetimi yeni yasama yılının ilk haftasında bu konudaki tutumunu dün ortaya koydu. Karar uygulanacak!

Parlamento muhabirleri dün ziyaretçileriyle birlikte açıklama yapmak isteyen milletvekillerine yeni salonun adres gösterildiğini görünce o toplantıları izlememe kararı aldı.

'GAZETECİ HABERE YAKIN OLMALI'

Gazeteciler neye itiraz ediyor? Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt anlattı:

"Avusturyalı mimar Prof. Clemens Holzmeister tarafından projelendirilen TBMM Ana Binası Ocak 1961'de kullanılmaya başlandı. Parlamento muhabirleri için ana binada odalar ve bir de basın toplantısı salonu ayrılmıştı. O tarihten 1990’lı yılların başına kadar parlamento muhabirleri Genel Kurul’un arkasındaki ofislerde çalıştılar. Sayın Hüsamettin Cindoruk’un Meclis Başkanlığı döneminde gazete ve televizyonlar için bugün basın kapısı olarak bilinen ana binanın 4 No'lu girişin olduğu bölümde yeni ofisler hazırlandı. Bir de basın toplantısı salonu düzenlendi. Parlamento muhabirleri Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı 1'inci ve 2'inci Meclis binasında olduğu gibi 3'üncü Meclis binasının açıldığı 1961’den bu yana ana binada görev yapmakta. Bunda amaç gazetecinin başta Genel Kurul çalışmaları, komisyonlar ve kulislere yakın olması, gelişmeleri anında izleyerek okuyucuya, izleyiciye hızla aktarmasını kolaylaştırmaktır. Bu anlayış Batı parlamentolarında da böyledir."

BASIN KORİDORU TAMAMEN TAŞINACAK MI?

Kapatılan radyo ve televizyonların temsilcileriyle Meclis'te basın toplantısı yapmak isteyen CHP milletvekili Şenal Sarıhan, kendisine adres gösterilen yeni salon yerine eski salonu kullanmak isteyince Meclis'in güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Sarıhan, 'OHAL mağduru' gazetecilerin seslerini meslektaşlarına duyurabilmeleri için çareyi onları bahçeye çıkartarak basın açıklaması yapmakta buldu. Sarıhan'ın seslerini duyurmak için saatlerce çabaladığı o gazeteciler eski salon-yeni salon tartışması hakkında şunları söyledi:

Sultan Özer (Hayatın Sesi TV ve Evrensel Muhabiri)

Ben PMD üyesi bir gazeteciyim. Bu uygulama, Meclis'in halkın sesine kapatılmasıdır çünkü açıklama için verdikleri salon basından, gözden ırak bir yer ve orada basın toplantısı yapmanın bir anlamı yok. Meclis'te geçmişte de konuklarla basın toplantıları yapılıyordu. Bu geleneği ilk başlatan da işçilere kürsüsünü açan Levent Tüzel olmuştu. Meclis yönetimi baktı ki bu iş sesini duyurmak isteyenler açısından etkili oluyor, engellemenin yolunu böyle buldu.

İrfan Uçar (Azadi TV Genel Yayın Yönetmeni)

İfade özgürlüğü, özgürlüklerin en zoruymuş meğer. Radyosu, televizyonu kapatılan gazeteciler olarak bizim tek amacımız mağduriyetin giderilmesi için duyarlılık yaratmak, bunun görülmesini sağlamakken Meclis'te kendi meslektaşlarımıza bile ulaşmakta, onlarla bir araya gelmekte ve onlara meramımızı anlatmakta zorluk yaşadık. Bizler bir an önce kapatılan radyo ve televizyonlarımızın açılmasını bekliyoruz ve sadece hukuk diliyoruz.

Nergis Demirkaya (İMC TV Ankara Muhabiri)

Uzun süredir Meclis'te Genel Kurul'la basının bağı kopartılmaya çalışılıyor, gazetecilerin kulise girmemesi tartışılıyor zaten. Bugün ilk adımı atılan bu uygulama uzun vadede gazetecilerin Genel Kurul salonundan uzaklaştırılmasının da işaretidir. Aynı zamanda gazetecilerin belki de en çok en sıcak ilişki kurduğu ve en çok habere ullaştığı nokta olan kulislere girişlerinin yasaklanması da gündemde.

GAZETECİLER BİNALAR ARASINDA NASIL HABER KOVALAYACAK?

Bütün bu tartışmaların ardından Meclis Başkanlık Divanı'ndan yapılan açıklamada kararın yeni olmadığı, 6 Nisan'da alındığı hatırlatıldı ve uygulamaya devam edileceği ifade edildi.

Peki Meclis'in yoğun olduğu günlerde arka arkaya gerçekleşen onlarca basın toplantısını izlemek için gazeteciler iki bina arasında mekik dokurken bir yandan komisyonları veya Genel Kurul'u nasıl takip edecek?

PMD Başkanı Göksel Bozkurt iki ayrı binada basın toplantısı salonu uygulamasının gazeteciler açısından zorluğunu şu sözlerle anlattı, "Gün içinde gerçekleşen çok sayıda basın toplantısı ve Meclis faaliyetleri, özellikle televizyonlarda çalışan parlamento muhabirleri ve kameramanların ekipmanlarıyla birlikte Meclis’in en uzak noktasındaki basın toplantısı salonunda bir etkinliği izlemesini fiziken imkânsızlaştırmaktadır. PMD'nin çok sayıda üyesi bize başvurarak o salondaki toplantıları izlemekte fiziken zorlandıklarını ifade etti. Talepler üzerine yetkililer nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk ve konunun takipçisiyiz."

Etiketler AK Parti TBMM Ankara