Kurtulmuş'tan Başika kampı yanıtı

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başika kampının tartışma konusu yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kurtulmuş "Başika'daki Türk askeri işgalci değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Irak ile yaşanan Başika gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada, kampın boşaltılmasının söz konusu olmadığı mesajını verdi. Irak Temsilciler Meclisi'nin Türkiye aleyhine aldığı karara değinen Kurtulmuş, Başika'daki Türk askerinin işgalci olmadığını söyledi.

Kurtulmuş, Başika tartışmasına ilişkin şunları söyledi:

"Başika meselesinde biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği açıktır. Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir.

Irak, Iraklılarındır. Suriye, Suriyelilerindir. Ama hiçbir terör örgütünün, oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demokratik yapıyı değiştirmek gibi eylemin içerisinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür, ne de Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım. Musul DEAŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak hükümeti neredeydi? Yine bir çok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde uluslararası camia neredeydi?"

NE OLMUŞTU?

Irak Meclisi, dün Türkiye'ye ağır suçlamalarda bulunan kararında,Irak hükümetinden TBMM tezkeresinin uzatılmasını kabul etmediğini bildirip, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne nota verilmesi, TSK birliklerinin 'işgalci güçler' olarak nitelenmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi gibi bir dizi talepte bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hakkında alınan kararı kınadığını ve söz konusu kararın özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik bölümünü 'şiddetle' protesto ettiğini bildirmişti.

(HABER MERKEZİ)