İbrahim Kalın: Kürtleri önce biz söyledik

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den gelen açıklamaların aksine PYD ile anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye'nin Kürtlerin kazanımlarına karşı olmadığını da savunan Kalın "Suriye Kürtlerini kimse ağzına almazken Sayın Cumhurbaşkanımız, Kürtlere kimlik verilmesini önermişti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cerablus'ta TSK ve ÖSO'nun birlikte yürüttüğü harekat devam ederken, Türkiye'den PYD'ye yönelik açıklamalar bugün de devam etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den Türkiye ile PYD'yi aynı kefeye koyan açıklamalar geldiğini, bunu kabul edemeyeceklerini söyledi. Kalın, PYD ile anlaşma gibi bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kalın, bugün haftalık basın toplantısı düzenleyerek, soruları yanıtladı. İbrahim Kalın, şu ifadeleri kullandı:

ABD'NİN AÇIKLAMALARI KABUL EDİLEMEZ: Fırat Kalkanı operasyonu... Darbe girişiminde 6 hafta sonra TSK sınır güvenliğini sağlamak için operasyonu başlattı. DAİŞ ve terör unsurlarıyla mücadele ve sınır güvenliğinin sağlanması operasyonun amacıdır. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmaktadır. Operasyonla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır. Zaman zaman ABD'li yetkililerden Türkiye ile PYD'yi aynı kefeyi koyan açıklamalar görüyoruz. Bunlar kabul edilemez. Baştan beri Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili açıklamalarımız bellidir.

SURİYELİ KÜRTLERİ ÖNCE BİZ SÖYLEDİK: Operasyonlar Kürtlerin kazanımlarını geriletmeye yönelik değildir. Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu yoktur. Bölgedeki ve dünyadaki hiçbir Kürtlerle sorunu yoktur. Bizim PKK ile sorunumuz vardır. Suriye Kürtlerini kimse ağzına almazken Sayın Cumhurbaşkanımız, Kürtlere kimlik verilmesini önermişti. Yine Kobani olayları sırasında Kürtleri Türkiye topraklarına alan da Türkiye Cumhuriyetidir.

HALEP: Halep'le insani durumla ilgili bir noktayı dile getirmek isterim. Orada masum insanların öldürülmesi kabul edilemez. Halep'te bir çatışmasızlık ortamının sağlanması için bizzat Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bir çalışma var. İnsani yardımların ulaştırılması çalışmalarına destek veriyoruz.

PYD İLE ANLAŞMA YOK: Türkiye'nin PYD ile herhangi bir anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı ile ilgili hedeflerimizi en başta koyduk. PKK ve uzantıları bu operasyondan neden rahatsızlar? Eğer amaç DAEŞ ile mücadele ise bunlar orada ne yapıyorlar? Fırat'ın doğusuna geçmedikleri sürece bizim için hedeftirler. Bize başta söylenen bu operasyon biter bitmez bunların çekileceği. Bırakın Menbiç'ten çekilmeyi, Cerablus'a doğru geldiler. Adeta bölgeyi işgal etme fırsatçığının örneklerinden birisi.

HEDEF AB ÜYELİĞİ: Türkiye'nin AB üyeliği hedeftir. Bize ders vermeyi bırakıp 15 Temmuz'un ardından nasıl bir tavır aldılar buna baksınlar.  Darbeyi bir cümle eleştirip darbecilerin yargılanması ile ilgili dokuz cümle kuranlar dönüp buna baksınlar.

OBAMA'YLA GÖRÜŞME: Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Obama ile yapacağı görüşmede FETÖ'nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecektir. Sayın Biden ile görüşmede konuşulanları Sayın Obama ile paylaşmıştır. Bizim beklentimiz iade edilmesidir. İade edilene kadar da gözaltına alınmasıdır.