Bakan Çelik'ten ABD'ye Cerablus yanıtı

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin Cerablus operasyonunun dolaylı olarak AB'nin de güvenliğini sağlayan bir mücadele olduğunu söyledi. Çelik, ABD'den gelen açıklamalara ilişkin de, "Kimsenin şu terör örgütü ile mücadele edip, şu terör örgütünü görmezden gelmeye hakkı yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Cerablus için "Mesele orada PYD otoritesinin kurulmasına karşıdır" dedi. Çelik, ABD'den gelen uyarılara da tepki gösterdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Avrupa'daki aşırı sağcı yaklaşımları eleştirerek, "Objektif kriterlere dayanmayan birtakım değerler konusunda aşırı sağın dilini kullanan bir yaklaşım olursa Türkiye zaten o birliğin içinde yer almak istemez" dedi.

'ZAAF AVRUPA'YI DA TEHDİT EDER'

Çelik, Cerablus operasyonu için de şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin FETÖ, PKK ve DAEŞ'le mücadelesi sürecek. Türkiye'nin mücadelesinde çıkacak zaaf sadece Türkiye'yi değil, Avrupa'yı da tehdit eder. Orada yürütülen mücadele hem Türkiye'nin, hem de dolaylı olarak AB'nin güvenliğini sağlayan bir mücadeledir. Biz kuşkusuz egemen bir ülke olarak kendi güvenliğimizi sağlamaya muktediriz ve bunun gereğini yerine getiriyoruz. Aynı zamanda müttefiklerinin güvenliği mücadelesi var. Türkiye terör örgütleriyle mücadele ediyor. Kimsenin şu terör örgütü ile mücadele edip, şu terör örgütünü görmezden gelmeye hakkı yok. Burada Türkiye'ye bir şey söylemeyeceksiniz, karşı tarafa söyleyeceksiniz.

İlk tepki PYD'den geldi. PYD'nin DAEŞ ile mücadelesi terör örgütü ile mücadele değildir. Bir fiili yönetim oluşturma çabası var. Mesele orada PYD otoritesinin kurulmasına karşıdır. Bir terör örgütü ile mücadele edip de öbür terör örgütüne toprak kazandırmaya niyetimiz yoktur. Bu bir ulusal güvenlik meselesidir. Buna bütün müttefiklerimizin destek vermesi gerekir."