Demirtaş: Gülen konuşursa, tek parti kalır

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Yenikapı mitingiyle ilgili konuştu. Demirtaş, "Gülen gelip konuşsa, Türkiye'de tek parti kalır. O da biz oluruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Yenikapı'da pazar günü düzenlenen demokrasi mitinginin dışında bırakılmalarına tepki gösterdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, "Gülen konuşursa Türkiye'de tek parti kalır, o da biz oluruz" dedi. Demirtaş, kendisinin de aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin ortay adayı Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı adayını kim önerdi? Çıkın açıklayın. Bir gece aniden rüyanıza mı geldi yoksa. HDP FETÖ ile işbirliği yaptı diye söylemlerde bulunuyorlar. Üçü de Fethullah ile kanka olmuşken bir tek temiz kalan HDP'yi suçluyorlar" dedi.

Demirtaş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "HDP katılsaydı şehitlerimizin yüzüne bakamazdım" sözlerini de isim vermeden hatırlatarak, "Biz de onların yüzüne bakamazdık" diyerek Ceylan Önkol, Tahir Elçi ve Hurşit Külter'in fotoğraflarını gösterdi. Selahattin Demirtaş ayrıca kendilerinin de Cumhurbaşkanı ile görüşmeye çağrılmaları durumunda teklif edecekleri bir metni okudu. "Kabul edilir miydi bilmiyorum ama Erdoğan bunu dört siyasi parti adına okusaydı biz de arkasında dururduk" dedi.

'GÜLEN İADE EDİLİRSE...'

Demirtaş, darbe girişiminin planlayıcısı olduğu ileri sürülen Fethullah Gülen'in hükümet tarafından ABD'den iadesinin istenmesine dair olarak, "Gülen iade edilirse orada devlet diye bir şey kalmaz o zaman ortaya çıkar ki asıl devlet Fethullah Gülen'miş paralel olanlar ise bunlar..." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, "Hasta tutsakların tedavisi aksıyor. Cezaevlerindeki yoğunluk birçok tutuklu ve hükümlü yerlerde kalmak zorunda kalıyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri artıyor. Cezaevlerindeki işkence gözlerden kaçıyor sanmasınlar. Bütün işkencelerden Adalet Bakanı sorumludur. 15 Temmuz için birileri 'kandırıldık Allah bizi affetsin' diyor. Bu kandırılmanın tüm gerçeklikleri ortaya çıkarılmazsa daha çok kandırılacağız. Kadrolaşmayla cemaatin önünü açtılar. Kimse kimseyi kandırmadı aynı hedef ve çaba için ittifak yaptılar. Ortada bir kandırma ilişkisi yok. Her iki taraf da devleti ele geçirmeye başladı. Birbirlerini kandırmadılar her iki taraf birbirinin güçlendiğinin farkına varınca birbirlerine ve yaptıkları devleti ele geçirme ortaklığına ihanet ettiler. Hem AKP hem Fethullah Gülen örgütü amaç birliği, hedef birliği doğrultusunda iş birliği yapmışlardır. 'Kandırıldık' şeklindeki mazereti kabul etmiyoruz" dedi.

"En fazla Pişmanlık yasasından yararlanabilirsiniz. Bu sizi suçsuz kılmaz. 30 yıl boyunca bir meczubun peşinden koşmuşsunuz. Her gece Hz. Peygamberi rüyamda gördüm diye salya sümük ağlayan bir adamın peşinden koşmuşsunuz. Yarın biri daha çıkıp aynısını dese onun peşinden koşmayacağınızın garantisi nedir?" diyen Demirtaş, "Gülen'in iadesi konusunda samimiyetsiz davranıyorlar, çünkü gelip burada bir şeyleri anlatsa kim bilir ne olacak. O zaman Allah korusun tek partili döneme geçeriz bir tek biz kalırız. İdam tartışmalarının Gülen'in iadesinin önüne geçeceğini biliyorlar. İşkence görüntüleri de bunun için çarşaf çarşaf paylaşıyorlar. Gülen iade edilirse orada devlet diye bir şey kalmaz o zaman ortaya çıkar ki asıl devlet Fethullah Gülen'miş paralel olanlar ise bunlar..." şeklinde konuştu.

Yenikapı için 'alternatif metin' önerdi

Yenikapı mitingine katılan AK Parti, CHP ve MHP'yi de değerlendiren Demirtaş, "Üçünüz bizi 'Terörist' ilan ettiniz diye aklanamazsınız. Siz yok diyerek bizi yok sayamazsınız. Bir yandan barış için kapımız açık olacak ama bir yandan da haksızlıkların hesabını soracağız. Tek adamın peşinden koşarak bir dikta rejimi inşa etmek buradan çıkışın yolu değildir. Bakın biz liderler toplantısı çağrısı yaptık; kişisel kinimiz hesaplaşmamız olabilir ama bunları bir kenara bırakarak çözüm arayışı için çağrı yaptık. Demokratikleşme deklarasyonu imzalayalım dedik. Ortak bir mesajı bütün dünyaya: Biz ülke yönetiminde sorumluluk sahibi olan seçilmiş yöneticiler olarak bütün dünyanın önünde ve halkımızın önünde söz veriyoruz" şeklinde konuştu.

Demirtaş daha sonra şu maddeleri okudu:

1. Bütün sorunları diyalogla çözeceğiz.

2. Sivil anayasa.

3. Liyakat yasasına dayalı olarak devleti yeniden inşa edeceğiz.

4. Eşit yurttaşlık ilkesine dayanacağız.

5. Yerel yönetimleri halkla paylaşacağız, demokrasiyi sokağa indireceğiz,

6. Rüşvet ve yolsuzluğu ortadan kaldıracağız.

7. Kadın özgürlüğüne azami şekilde bağlı kalacağız.

8. Silahı bir tarafa bırakarak müzakerenin yolunu açacağız.

9. Milletin iradesini her şeyin üstünde tutacağız.

10. Geçmiş hatalarımızla yüzleşeceğiz.