HDP'li Altan Tan'dan yeni parti sinyali

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a göre HDP’de sol ve sosyalist temsil artınca Kürt seçmen kendini yabancılaşmış hissetmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir dönem Refah Partisi'nde de üst düzey yöneticilik yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kürt halkının hem PKK, hem de devlete öfkeli olduğunu savunarak HDP'de yol ayrımına gelindiğini söyledi.

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Tan, PKK’nın üstlendiği Midyat’taki bombalı intihar saldırısı ve Kürdistan Özgürlük Şahinleri’nin (TAK) Vezneciler saldırısını meşru bulmadığını söyledi. Tan şöyle devam etti:

“Bu eylemler halka fayda getirmeyecek. Sonunda ülkeyi iç savaşın eşiğine getirecek, ardından askeri darbeye neden olacak eylemler yapıyorlar. ‘Yapacak daha fazla bir şey yok’ diyemeyiz. Kürtlerin hak arama mücadelelerinde şiddetin sağlayacağı bir fayda yok. Kürt siyasal hareketleri topyekûn kesin bir yol ayrımında. Kürtler Türkiye’yle birlikte bir gelecek mi inşa edecek? Yoksa Türkiye’den ayrılarak ayrı bir siyasi gelecek mi inşa edecek? Türkiye ile birlikte demokratik ve legal yollarla bir gelecek inşa etmeliyiz. Demokratik tercihin ne kadar doğru bir yol olduğu 7 Haziran 2015 seçimlerinde ispatlandı. Bu süreç devam ettirilseydi 1 Kasım’da 100 milletvekili çıkarabilirdik. HDP ana muhalefet partisi olabilirdi.”

'80 MİLLETVEKİLİNDEN ÜRKTÜLER'

Türkiye’nin ulus devlet mantığını rafa kaldırarak, demokratik bir Türkiye inşa etmeye hazır olmadığını savunan Tan şunları söyledi:

“AKP iktidara geldiğinde bu değişecek sandık. Fakat AKP Türk-İslam sentezinden ayrılamadı. HDP’nin 80 milletvekili çıkarmasıyla bazı hakların verilmesi gerektiğini gördüler ve ürktüler. Cumhurbaşkanı’nın, AK Parti’nin, devletin işine geleceğini bile bile PKK şiddet sarmalına girdi. Bana göre Türkiye’deki derin yapılarla Kürt siyasetinin içindeki derin yapılar bu işi paslaşarak birlikte yaptı” diye konuştu.

'HDP BÖLÜNEBİLİR'

7 Haziran gecesi HDP’nin topluma vaat ettiklerini yerine getirdiğini söyleyen Tan, bu olduktan sonra kendi ilkeleri doğrultusunda AKP de dahil her türlü koalisyona açık olmaları gerektiğini ifade etti.

HDP’nin bölünmesi ve yeni bir siyasi partinin çıkması ihtimalinin mümkün olduğunu söyleyen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan 1 Kasım’daki oy kaybını ise yaşanan çatışmalarla, geleneksel Kürt seçmenin HDP’de, sol ve sosyalist temsilin artması üzerine kendini yabancılaşmış hissetmesine bağladı.

Tan,“Demokratik ve legal siyaset tercih edilir ve muhafazakâr kitle partide etkili olursa ayrıma gerek kalmaz. Fakat bu savaş stratejisi devam ederse ve ağırlıklı sol, sosyalist, seküler söylem devam ederse farklı oluşumlar olabilir. Siyaset boşluk kabul etmez.”

Kürt halkının PKK’nın ilan ettiği devrimci halk savaşını istemediğini öne süren Tan, “AKP’yi düşürmek için iç savaş yolu seçilirse sonucu askeri darbe olur. AKP düşünce bu bölgenin yönetimini Kürtlere vermeyecekler. Çare siyasettedir. AKP’ye alternatif daha şeffaf, adil, herkesin hakkını hukukunu koruyan yeni bir siyaset inşa edilmeli. HDP’nin 7 Haziran’daki iddiası buydu” diye konuştu.