HDP Erdoğan'ı bekliyor!

HDP'li Milletvekili Mithat Sancar dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmamız için Erdoğan’ın yasayı imzalaması ve Resmi Gazete'de yayımlanması lazım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin milletvekili Mithat Sancar, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin, “AİHM’ye başvurmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını bekliyoruz’ dedi.

Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  Genel Kurulu’nda 376 oyla kabul edildi. TBMM Başkanlığı, yasayı 24 Mayıs 2016'da Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın değişikliği 15 gün içinde onaylaması ya da TBMM'ye geri göndermesi gerekiyor. Bu süre 7 Haziran 2016 tarihinde bitiyor, ancak Erdoğan henüz yasayı imzalamış değil.

Rûdaw’dan Ayser Çınar'a konuşan HDP'li Milletvekili Mithat Sancar, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmamız için Erdoğan’ın yasayı imzalaması ve Resmi Gazete'de  yayımlanması lazım” dedi.

“Erdoğan’ın neden hâlâ imzalamadığını da anlamış değiliz” diyen Sancar, şunları ekledi:

“Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapmış olduğumuz başvuru reddedildi. Ancak biz hem hukuki, hem de siyasi yollarla hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Tüm kapılar kapanmış değil” diye konuştu.

HDP’li Sancar, sözlerine şöyle devam etti:

“Erdoğan’ın tek derdi HDP’yi hareketsiz hale getirmek ve siyasetin dışına itmek. Bu olanlar da planını bir parçası. Kısacası bu siyasi bir darbedir.”

Sancar, “7 Haziran’dan önce de bunu yaptılar ve amaçlarına ulaşamadılar. Bu kez de ulaşamayacaklar. Biz demokratik siyasi mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

VEKİLLİKLER DÜŞECEK Mİ?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması, TBMM üyeliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması sadece hakkında fezleke düzenlenen milletvekili için yargı yolunu açıyor. Vekilliğin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu'na bildirilmesiyle mümkün oluyor.

Karar Genel Kurul'da okunduğu anda milletvekilliği düşüyor.

HDP'Lİ VEKİLLER NE YAPACAK?

59 HDP milletvekilinden 50'si hakkında fezlekeler var. 138 milletvekili hakkındaki toplam dosya sayısı 667. Bunların 405'i de HDP milletvekillerine ait.

Cumhuriyet gazetesine konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Dokunulmazlık kalkarsa hemen bir tutuklamaya yönelik bir girişim bekliyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Hayır, zannetmiyorum. Normal prosedür şudur: Dosyalarımız mahkemelere verilecek. Mahkemeler de 'Gelin ifade verin' diye celp çıkaracaklar. Biz mahkemelere gitmeyince belki, zorla götürme, yakalama, tutuklama kararları çıkacak."

Ara seçime gidilir mi?

Anayasa’nın 78. maddesine göre, ancak TBMM’deki milletvekili sayısının yüzde 5’i kadar koltuk (28) boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidiliyor. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılabilirken, genel seçimlere 1 yıl kala ise sandığa gidilemiyor. (Rudaw)

Etiketler HDP Mithat Sancar TBMM