Phaselis’te ikinci karar: İhalenin de yürütmesi durduruldu

Phaselis Antik Kenti’nin koylarında günübirlik tesis ve plaj projesiyle ilgili ikinci kez yürütmeyi durdurma verildi. Daha önce proje durdurulurken, şimdi de ihale hakkında aynı karar çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA – Phaselis Antik Kenti’nin iki koyunda başlatılan plaj ve günübirlik tesis inşaatıyla ilgili ikinci yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün başlattığı “Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi” hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararından sonra, şimdi de yapım işinin ihalesiyle ilgili Ankara 11’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlığın 30 Ocak tarihli ihalesine ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararında, 1’inci derece arkeolojik sit alanlarında planlanan projeler için ÇED kararı alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Koruma Bölge Kurulu kararına karşı açılan dava da gerekçe gösterildi.

GEREKÇE KURUL KARARI’NA AÇILAN DAVA

Phaselis Antik Kenti’nin bulunduğu bölgedeki Alacasu ve Bostanlık koylarında planlanan projeler için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun verdiği ‘uygunluk’ kararının iptali talebiyle Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı ve ihaleden önce o davanın sonuçlanması gerektiğine vurgu yapılan yeni kararda, “Yürütmenin durdurulması hakkında karar verilinceye kadar bu dava dosyasının bekletilmesine karar verilmiştir” denildi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENECEK

Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin, bölgede bilirkişi heyetiyle yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması talebine atıf yapılan karar metninde, ihaledeki yapım işinin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte olması sebebiyle, “bilirkişi heyeti yeniden karar verinceye kadar yürütmenin durdurulmasına" itiraz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

İHALE KESİNLEŞMEDEN İNŞAAT BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesi için 27 Ocak’ta yapılan ihaleyi, Sa-Fa Restorasyon Sanayi ve İnşaat adlı şirket aldı. İhalenin sonucu 30 Ocak’ta kesinleşti. Henüz ihale kesinleşmeden bölgede çalışmalar başladı. Olimpos Beydağları Milli Parkı içinde yer alan 1’inci derece arkeolojik sit alanı statüsüyle korunan bölgeye ocak ayında ağır iş makineleri girdi.

PROJEYE DE YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERİLMİŞTİ

Alacasu ve Bostanlık koylarında inşaat çalışmaları sürerken, yapılmak istenen plaj ve günübirlik tesis projesine onay veren Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13 Ekim 2022 tarihli kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Peyzaj Mimarları Odası, kararın iptali için dava açtı. Projeye karşı açılan bu davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Projenin dünyaca ünlü 1. derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’ne zarar vereceği, zaten can çekişmekte olan Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın kaynaklarına, caretta carettaların yuvalama alanlarına zarar vereceği belirtilen itiraz dilekçesinde, “ihalede, çevresel duyarlılık, kamu yararı, ekolojik yarar ve tarihi değerlerin korunması amacı bulunmamaktadır” denildi. Antalya 3. İdare Mahkemesi, keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına, bu inceleme yapılıncaya kadar da yürütmenin durdurulmasına karar verdi.