Pfizer/BioNTech aşısının nihai analizi: Yüzde 95 etkili

Amerikan Pfizer ilaç şirketi ile BioNTech ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının denemelerinde nihai sonuç açıklandı. Aşının, korona virüsüne karşı yüzde 95 oranında etkili olduğu duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısının son aşama denemelerinde yüzde 95 başarı oranı elde edildiği duyuruldu. Pfizer'den gelen açıklamada, 'nihai sonuçlarda aşının yüzde 95 etkili olduğunun kaydedildiği' belirtildi.

'ÖNEMLİ BİR YAN ETKİ GÖZLEMLENMEDİ'

Geliştirilen aşının, yaş ile demografik veriler kapsamında tutarlı olduğu ve önemli bir yan etki görülmediği aktarıldı. Aşılananların yüzde ikisinde tek ciddi yan etki olarak yorgunluk gözlemlendiği, ikinci dozda ise bu oranın yüzde 3.7'ye çıktığı kaydedildi. Korona virüsüne karşı özellikle risk grubunda olan 65 yaş üstü kişilerde ise aşının etkinlik oranının yüzde 94'ün üzerinde olduğu tespit edildi.

'BU YIL 50 MİLYON, 2021 YILINDA 1.3 MİLYAR DOZ AŞI ÜRETİLECEK'

Verilerin ABD'nin yanı sıra, dünya genelinde diğer düzenleyici kurumlara da sunulacağı ve çalışma sonuçlarının hakemli bir dergide yayınlanacağı aktarıldı. Açıklamada bu yıl içerisinde 50 milyon doz üretme hedefi yinelenirken, 2021 yılında ise 1.3 milyar doz aşı üretiminin planlandığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)