Pentagon'dan Kabil Havalimanı açıklaması: Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar

ABD Savunma Bakanlığı, NATO çekilmesi sonrasında Kabil Havalimanı'nda güvenliği Türkiye'nin sağlaması konusunda görüşmeler yapıldığını teyit etti: "Açıkçası bu, Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'nın, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi sonrasında Kabil Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği sağlayıp burayı işletmeye talip olması hakkında Pentagon'dan da açıklama geldi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby bu konuda Türkiye'yle ön görüşmeler yaptıklarını açıklayıp "Açıkçası bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar" dedi.

Günlük basın toplantısında Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 'şartları yerine getirildiği takdirde Türkiye'nin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlayabileceğine' dair sözlerine ilişkin soruya yanıt veren Kirby, bu açıklamalardan haberdar olmadığını ancak Ankara ile bu konuda görüşmelerin olduğunu belirtti.

'BUNA SAYGI DUYUYORUZ'

Kirby, "Türk liderlerle onların havaalanına güvenlik sağlama planları hakkında devam eden görüşmelerimiz var. Açıkçası bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar ve buna saygı duyuyoruz ama tabii ki bazı ön görüşmelerimiz oldu ve daha önce de genel anlamda söylediğimiz gibi havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD'nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil'de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak" diye konuştu.

AKAR 'KALMA NİYETİMİZ VAR' DEMİŞTİ

Akar Salı günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Afganistan ile ilgili ABD'lilerle görüşüyoruz. Salı günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuştuk, ABD'liler ile heyetler arasında konuşuluyor. Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan'da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda kalabiliriz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, teklifle ilgili "Bunları müttefiklerle, ABD'yle, diğer ülkelerle ve NATO'yla görüşüyoruz. Türkiye'nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir" dedi.

Reuters ajansı ise hafta başında geçtiği haberde, böyle bir adımın Türkiye'nin Batılı ülkelerle ilişkilerini geliştirebileceğini ancak ABD'nin bazı çekinceleri olduğunu duyurmuştu. Ajansa konuşan bir ABD'li yetkili Türkiye'nin bu anlaşma için çok fazla koşul öne sürdüğünü ve bazı güven sorunları olduğunu söylemişti.

Bir Türk yetkili ise Ankara'nın havalimanı teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin ek asker göndermesinin gerekeceğini belirtmişti. (AA, DIŞ HABERLER)