Pelosi'den Trump için azil çağrısı: Başkan, demokrasimiz ve halkımız için çok tehlikeli

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato'nun Demokrat Partili lideri Chuck Schumer, taraftarlarının Kongre binasını basmasının ardından Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için çağrıda bulundu. Pelosi, ‘‘Trump Amerika’ya karşı silahlı bir başkaldırıyı tetikledi’’ ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump, taraftarlarının Kongre binasını basmasının ardından ikinci kez azil tehdidi ile karşı karşıya. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato'nun Demokrat Partili lideri Chuck Schumer, Başkan Yardımcısı Mike Pence'i ve kabineyi ayaklanmayı kışkırttığı gerekçesiyle Trump'ı görevden almak için ABD Anayasası'nı kullanmaya çağırdı.

'KÖTÜLÜK YAPMASINA İZİN VERECEK MİYİZ'

Trump’ın kabinesinin üyelerinin de 25’inci maddenin yürürlüğe konmasına destek vermelerini beklediğini söyleyen Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in isimlerini sıraladı ve ‘‘Tüm kabine üyelerine soralım, bu eylemlerin arkasında duruyor musunuz? Gelecek 13 gün boyunca (Trump’ın) ülkemize kötülük yapmasına ve demokrasimize saldırmasına izin verecek miyiz?’’ diye sordu.

'DARBE GİRİŞİMİNİ REDDETTİK'

‘‘Başkan Donald Trump Amerika’ya karşı silahlı bir başkaldırıyı tetikledi’’ diyen Pelosi, ABD Başkanı'nın demokrasi için tehlike teşkil ettiğini söyledi. Pelosi, Kongre’ye düzenlenen baskına rağmen mevcut oturumun tamamlanmasını ise ‘‘Halkın egemen olduğunu ve oylarıyla başkanını seçme hakkı olduğunu gösterdik. Darbe girişimini reddettik’’ diye anlattı. 

'PENCE SICAK BAKMIYOR'

Bu adımı atması gereken Pence'in danışmanlarından biri, başkan yardımcısının 'bu maddeyi kullanmaya sıcak bakmadığını' söyledi. Pence'in bu adımı atmaması halinde Pelosi, Temsilciler Meclisi'nden olaylardaki rolü nedeniyle Trump'ın azledilmesi kararını çıkartabileceğinin sinyalini verdi. Temsilciler Meclisi'nde bu tasarıyı hazırlayacak komisyonun başkanı Jerry Nadler dün bu fikri desteklediğini açıklamıştı.

25'İNCİ MADDE NEDİR?

Amerikan anayasasının 1967 yılında kabul edilen 25'inci ek maddesinde, bir başkanın görevini yerine getiremediği ama kendi isteğiyle de istifa etmediği durumlarda görevden alınmasına ve yerine başkan yardımcısının geçmesine ilişkin ayrıntılar düzenleniyor. Uzmanlara göre, bu madde esasında, bir başkanın fiziksel veya ruhsal bir hastalık nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda uygulanmak üzere yapılmış bir düzenleme. Bazı uzmanlar 25'inci maddenin 'göreve tehlikeli biçimde uygun olmayan' bir başkan için de geçerli olacağı yorumunu yapıyor. (DIŞ HABERLER/Amerika'nın Sesi)