Pakistan'da seçime doğru: Aday ofislerine saldırılarda 26 kişi öldü

Pakistan'da bağımsız milletvekili adayı Asfandiyar Han Kakar’ın ofisi ile bir parti ofisine yönelik saldırılarda 26 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı açıklandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan, yarın yapılacak genel seçimlere hazırlanırken, ülkedeki iki seçim ofisine düzenlenen saldırılarda toplam 26 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İlk olarak Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bir milletvekili adayının ofisinin yakınlarında patlama meydana geldi. Yetkililer, ofise yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaparak 14 kişinin öldüğünü bildirdi. Pişin bölgesinde bağımsız vekil adayı Asfandiyar Han Kakar’ın ofisinin önünde düzenlendiği ifade edilen saldırıda, 30'un üzerinde kişinin de yaralandığı açıklandı. Saldırı sırasında Kakar'ın ofisinde olmadığı belirtildi. 

PARTİ OFİSİNE SALDIRI

Reuters'ın aktardığına göre, Pakistan Talibanı ve bazı Beluci silahlı grupların zaman zaman saldırı düzenlediği bölgedeki patlamayı henüz üstlenen olmadı. Olay yerine yakın Khanzai hastanesinden yapılan açıklamada da 12 kişinin öldüğü teyit edildi. Daha sonra yapılan açıklamada, Pişin'deki saldırıda ölü sayısının 14'e yükseldiği belirtildi.

Bu saldırının ardından, Afganistan sınırına yakın Qilla Saifullah kasabasında, Cemiyet Ulema İslam (JUI) isimli partinin ofisine yakın bir bölgede daha patlama meydana geldi. Bir günde yaşanan iki saldırıda toplam ölü sayısının 26 olduğu açıklandı. Qilla Saifullah kasabasındaki saldırıda 25 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

HAN'DAN 'SANDIKLARI TERK ETMEYİN' ÇAĞRISI

Pakistan, 8 Şubat Perşembe günü, 25'inci başbakanını ve 16'ncı Ulusal Meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidecek. Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski başbakan Navaz Şerif ve eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari, başbakanlık koltuğu için seçimlerdeki en güçlü iki aday olarak öne çıkıyor. Cezaevindeki eski başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) de yine seçimde öne çıkan partiler arasında gösteriliyor.

Son olarak farklı suçlardan bir hafta içinde üç ayrı hapis cezasına daha çarptırılan Han, hapishaneden yaptığı açıklamada, seçmenlere ve destekçilerine 'oylarını kullandıktan sonra seçim merkezlerinden ayrılmama' çağrısı yaptı. Han'ın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, şu sözlerine yer verildi: 

"En fazla sayıda kişiyi oy kullanmaları ve seçim merkezlerinde beklemeleri konusunda cesaretlendirin, sonra da onları nihai sonuçlar açıklanana kadar Seçim Görevlisi'nin ofisinin dışında barışçıl bir şekilde bekleme yönünde yüreklendirin."

128 MİLYON SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİDECEK

Pakistan Seçim Komisyonu'nun verilerine göre, 241,49 milyon nüfusa sahip Pakistan'da kayıtlı 128 milyon 585 bin 760 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 69,2 milyonunu erkekler, 59,3 milyonunu ise kadınlar oluşturuyor. 18-35 yaş arası seçmenlerin sayısının 56,86 milyon olduğu Pakistan'da bu, toplam seçmen sayısının yüzde 44,2'sine denk geliyor. Ülkede, 36-45 yaş arası seçmen sayısı da son verilere göre 28,7 milyon oldu.

8 Şubat'ta düzenlenecek genel ve eyalet seçimlerine 150 siyasi parti katılacak. Seçimlerde 17 bin 816 milletvekili adayının 11 bin 785'i bağımsız, 6 bin 31’i ise siyasi parti çatısı altında yarışacak. Öte yandan oy verme işlemi için ülke genelinde, 90 bin 675 sandık kuruldu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)