Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han ve eşine 7'şer yıl hapis cezası

Pakistan'ın tutuklu eski başbakanı İmran Han, bir haftada üçüncü kez hapis cezasına çarptırıldı. Han ve eşi Bibi, 'yasa dışı evlilik' yapmaktan suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da mahkeme, tutuklu eski Başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi'ye 'yasa dışı evlilik yaptıkları' gerekçesiyle 7'şer yıl hapis cezası verdi.

AA'nın aktardığına göre, Bibi'nin eski eşi Havar Maneka'nın İmran Han ile Bibi'nin evliliklerinin 'yasa dışı' olduğuna dair mahkemeye yaptığı itirazda karar açıklandı. Mahkeme, Han ve eşi Bibi'nin 'yasa dışı evlilik yaptıkları' gerekçesiyle 7'şer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Kararda, Han ile eşine 3 bin 575 dolar para cezası da verildi.

HAN HAKKINDA 1 HAFTADA 3'ÜNCÜ HAPİS CEZASI

Havar Maneka, Büşra Bibi ile ayrılmasından yaklaşık 6 yıl sonra, İmran Han ile Bibi'nin yasa dışı şekilde evlendiklerine dair mahkemeye itirazda bulunmuştu. İtirazında, Maneka, Bibi'nin kendisinden boşanmasının ardından bekleme süresi dolmadan İmran Han ile evlendiğini, 'evliliğin İslam nikah şartlarına uymadığını' ve yasa dışı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan, mahkemenin bu kararı, 8 Şubat'taki genel seçimler öncesi tutuklu bulunan eski başbakan İmran Han'ın son bir haftada aldığı üçüncü hapis cezası oldu.

Mahkeme, 30 Ocak'ta 'devlet sırlarını ifşa etmekle' suçlanan ve tutuklu yargılanan eski başbakan Han ve eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi'yi 10'ar yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 31 Ocak'ta da başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı ve hediyeleri sattığı gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluk davasında suçlu bulunan Han ve eşi Bibi 14'er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

HAN, 5 AĞUSTOS'TA TUTUKLANMIŞTI

Han, yargılandığı yolsuzluk davasında verilen tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti. Han hakkında yargılandığı yolsuzluk davası kapsamında verilen 3 yıl hapis cezası, 29 Ağustos 2023'te ertelenerek eski başbakanın kefaletle serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Ancak 30 Ağustos'ta hakim, savcılığın talebi üzerine 'devlet sırlarını ifşa etmekle' suçlanan Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı.

Eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeple 19 Ağustos 2023'te başkent İslamabad'daki evinde gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)