Pakistan Başbakanı Han'ın cinsel saldırı açıklaması infial yarattı

'Kadınların az kıyafet giymesinin' cinsel şiddeti tetikleyeceğini ileri süren Han, tepki çekti. Maryam Nawaz, "Cinsel saldırı meşrulaştırılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da cinsel saldırı vakalarına ilişkin açıklamasında kadınları suçlayan Başbakan İmran Han'ın ifadeleri infial yarattı. Daha önce de birçok kez cinsiyetçi söylemleri nedeniyle tepki çeken Han, geçtiğimiz günlerde Axios gazetesine verdiği röportajda, "Eğer bir kadın az kıyafet giyiyorsa, eğer robot değilse, erkeği etkiler" dedi.

Jonathan Swan'ın "Kadınların ne giydiği, cinsel şiddeti tetikler mi" sorusu üzerine, "Hangi toplumda yaşadığınıza bağlı. Bir toplumda, insanlar böyle bir şey görmediyse onları etkileyecektir" yanıtı veren Han, aksi bir düşüncenin 'kültürel emperyalizm' olacağını ileri sürdü.

'KURBANI SUÇLAMAYA DEVAM ETMESİ MİDE BULANDIRICI'

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu da dahil olmak üzere birçok kadın hakları örgütü, yayınlanan bildiride Han'in özür dilemesini talep etti. Bildiride, "Bu, kadınların 'akıllı' kurbanlar, erkeklerin ise 'çaresiz' saldırganlar olduğu yönündeki yayın kamuoyunu algısını güçlendiriyor" denildi.

Uluslararası Hukukçular Komisyonu'ndan avukat ve insan hakları savunucusu Reema Omer, "Han'ın Pakistan'daki cinsel şiddetin nedeniyle ilgili kurbanı suçlamaya devam ettiğini görmek mide bulandırıcı" ifadelerini kullandı.

'SUÇLARINA ARKA ÇIKIYOR, MEŞRULAŞTIRIYOR'

Han'ın bir 'tecavüz savunucusu' olduğunu söyleyen Pakistan Müslüman Birliği-Nawaz Partisi'nin başkan yardımcısı Maryam Nawaz ise, cinsel saldırıyı meşrulaştıran kişilerin, 'faillerle aynı zihniyete sahip olduğunu' belirtti. Kadın hakları savunucusu Kanwal Ahmed, "Başbakanının suçlarına arka çıkmasıyla beraber kaç tecavüzcünün meşru hissettiğini düşünmek içimi ürpertiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)