Özgür Gündem muhabiri Hafız Akdemir katledildiği yerde anıldı

Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, Diyarbakır'da katledilişin 30’ncu yılında meslektaşları tarafından anıldı.

Hafız Akdemir'in adı, katledildiği sokağa verildi.
Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

Diyarbakır - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 8 Haziran 1992’de katledilen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir’in ölüm yıldönümünde Diyarbakır’ın Melik Ahmet Caddesi Hafız Akdemir Sokak’ta anma düzenledi.

Anmaya, Akdemir’in ailesi, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, HDP Bismil Belediye Başkanı Orhan Yayaz, Amedspor Asbaşkanı Cahit Akın ve çok sayıda gazeteci katıldı.

AKDEMİR KATLEDİLMEDEN ÖNCE TEHDİT EDİLMİŞTİ

Akdemir’in anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, “Akdemir’in, Hizbullah ve kontrgerilla hakkındaki haberleriyle dikkatleri üzerine çekmesi akabinde bir sabah gazetenin kapısına ‘Kaleminiz kırılacak, sıra sizde’ yazılı bir not bırakıldı. Ertesi gün ise yapılan kimlik kontrolünde ‘Yazdıklarına dikkat et’ denilerek tehdit edilen Akdemir, 8 Haziran 1992’de gazete bürosuna giderken, bugün isminin verildiği Melik Ahmet Caddesi üzerindeki Hafız Akdemir Sokağı’nda uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi” dedi.

‘30 YIL ÖNCE ÖLÜMLER VARDI BUGÜN GÖZALTILAR' 

Müftüoğlu, Akdemir’in katledildikten sonra açılan soruşturmada, 8 yıl boyunca hiçbir ilerlemenin kaydedilmediğini söyledi. Müftüoğlu, “30 yıl önce ölümlerle susturulmaya çalışılan gazeteciler, bugün gözaltılarla susturulmaya çalışılıyor” diye konuştu. Müftüoğlu, açıklamada şunları söyledi: “Hizbullah sorumlusu Hüseyin Velioğlu’nun, 17 Ocak 2000’de İstanbul Beykoz’da bulunan bir villada öldürülmesinin ardından, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan Hizbullah Ana Davası’nda yer alan 31 sanığa yöneltilen 188 cinayet arasında Hafız Akdemir cinayeti de yer aldı. Cinayetin tetikçisi olduğu belirtilen Hizbullah üyesi ‘Hüseyin’ kod adlı Cihan Yıldız, 2008 yılında Interpol tarafından Avusturya’nın başkenti Viyana’da yakalanıp getirildiği Türkiye’de, Akdemir’in de aralarında olduğu 11 cinayetten sorumlu tutuldu. Yargılama sonucunda Yıldız, 6 cinayet ve 2 silahlı yaralama suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Fakat AYM’nin ‘adil yargılanma hakkının ihlali’ kararıyla diğer Hizbullah hükümlüleri ile birlikte 9 yıllık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı. Yıldız’ın diğer Hizbullah sanıkları gibi örgütün yurtdışında bulunan kamplarına kaçtığı belirtiliyor.”

‘ÖZGÜR BASININ KIYMETLİ BİR EMEKÇİSİ ARAMIZDAN ALDILAR'

Hafız Aldemir’in yeğeni gazeteci Veysi Polat ise şunları dile getirdi: “30 yıl önce bu sokakta ailemizin önemli bir ferdini, özgür basının kıymetli bir emekçisini, Lice’nin cesur, zeki ve asi bir evladını aramızdan aldılar. Fiziken ayırdılar, evet. Ama onu ölümsüzleştireceklerini öngöremediler. Belki de şöyle düşündüler: Biz onların kalemini kırdıkça tükenirler, biz onların kalemini kırdıkça korkarlar, biz onların kalemini kırdıkça gerçekleri bir daha yazamazlar. Ama yanıldılar, 30 yıldır da yanılıyorlar. Çünkü biz 30 yıldır her 8 Haziran günü bu sokağa gelip onu yad ediyoruz. Artık bu sokağın müdavimleri de yeni gelenleri de gazetecilik görevini yaparken katledilen Hafız Akdemir ismini çok yakından biliyorlar.”