Özak Tekstil işçilerine destek olan sendika yöneticilerine gözaltı

Özak Tekstil işçileri, sabah jandarma tarafından yapılan saldırıları proto etmek amacıyla yeniden toplandı. Açıklama sonrası BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen ve 3 sendika yöneticisi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Fatma Keber Urfa OSB’de 15 gündür direnişte olan Özak işçilerinin, sabah saatlerinde eylemlerine biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi. İşçiler, Birleşik Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) öncülüğüne öğleden sonra yeniden bir araya gelerek Haliliye ilçesindeki Rabia Meydanı’nda açıklama yaptı.

Açıklama sonrası BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen ve 3 sendika yöneticisi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

‘4 KEZ İŞÇİLERE SERT MÜDAHALE EDİLDİ’

Açıklamada konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, şunları söyledi: “Günlerce baskıyla sindirmeye çalıştılar, bu fabrikada bir buçuk ay önce işçiler sendikamıza üye oldular, o günden başlayan bir baskı başladı içeride. Sorgu odaları kurdular, kadın işçiler için ikna odaları kurdular. Tek tek kadın işçileri işçi arkadaşlarımızı içeri çekip ‘eğer patronun istediği sendikaya üye olmazsanız işten atılırsınız’ diye tehdit ettiler. Bu da yetmedi, kadın işçileri özel hayatları ile tehdit ettiler; ‘bu sendikadan istifa etmezseniz bizim dediğimiz sendikaya geçmezseniz size ailenize ifşa ederiz’ dediler.” Türkmen, örgütlenme sırasında özellikle kadın işçilerin fabrikada yaşadıkları mobing ve baskıyı anlattıklarını ve fabrika yönetiminin bu konuşulanları duyunca işçileri bunlarla tehdit ettiklerini aktardı.

‘Türkmen “Kadın, arkadaşımız bir hafta boyunca içerde tehdit edildi ve 27 Kasım günü işten atıldı. İşçilere karşı bu suçu işleyenlerin hepsinin hapse atılması gerekirdi. Buradan herkese sormak istiyorum; Özak Tekstil patronunun işçilere uyguladığı bu baskı, bu tehdit, bu mobbing hangi yasalarda var? Bu patron için bugüne kadar tek bir yasal işlem başlatmayanlar, bu haksızlığa ve hukuksuzluğa anayasal olan sendika haklarına sahip çıktıkları için halk aradıkları için bugün 4 kez sert bir şekilde müdahale ettiler. TOMA’ları tazyikli sularıyla işçi arkadaşlarımıza sert bir şekilde müdahale ettiler. Hala hastanede olan arkadaşlarımız var” diye konuştu

İşçilere yaşatılan baskı ve hukuksuzluğa işaret eden Türkmen, “Eğer bu zulmün sadece Özak Tekstil işçilerine uygulandığını ve hak arayan tekstil işçilerine uygulandığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'URFA VALİSİ O TELEFONLAR AÇILACAK'

Eyleme destek veren Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ise şunları söyledi: “110 işçiyi bugün gazla suyla sürükleyerek gözaltına aldılar çünkü biliyorlar ki, bu direnişi kırarlarsa ülkenin dört bir tarafındaki işçilere kölelik koşulu getirecekler. Urfa Valisi, o telefonlar açılacak. İçişleri Bakanlığı’na Özak işçilerinin sesini duyuracaksın. İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Özak Tekstil işçilerinin ayaklar altına alınan hakları hakkında bir tek cümle bile kuramayacaksınız.” Karaca, Özak işçilerinin birlikte mücadelesinin onları zafere götüreceğini vurguladı.