Özak Tekstil'de direniş büyüyor: Fabrikada çalışan işçiler de direnişe çıktı, üretim durdu

Urfa'da 10 gündür hakları için direnen Özak Tekstil işçilerine jandarma saldırısının ardından üretime devam eden işçiler de greve çıktı ve üretim durdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa'da sendikal haklarını almak ve insanca koşullarda çalışmak için fabrika önünde direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 10'uncu gününde büyüyerek sürüyor.

Evrensel'in haberine göre, bu sabah fabrika önünde direnişlerine devam eden işçiler, 08.00-16.00 vardiyası için içeri işçi alınmasını engellemeye çalışırken jandarma, biber gazı ve coplarla işçilere ve BİRTEK-SEN yöneticilerine saldırdı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendika yöneticileri Deniz Kar, Mazlum Ayçiçek ve 19 işçi gözaltına alınırken yaralanan işçilere ambulansta ilk müdahale yapıldı.

FABRİKA İÇİNDEKİ İŞÇİLER DE GREVE KATILDI, ÜRETİM DURDU

Jandarmanın direnişteki işçilere zor kullanmasının ardından sabah vardiyası için fabrikaya giren işçiler de direnişe destek vermek üzere dışarı çıkmak istedi. Vardiya müdürlerinin baskı ve hakaretlerle kapıları kilitleyerek kendilerini engelleme çabalarına karşın fabrika içindeki işçilerin büyük bölümü de greve katıldı ve üretim durdu. Dikim, sevkiyat ve paketleme bölümünde çalışan ve direnişe yeni katılan işçiler "Bu bir onur meselesine döndü. Sabah vardiyasında dışarıda direnişte olan işçi arkadaşlarımız tekmelendi, coplandı. Bizim vicdanımız bunu kabul etmedi ve direnişe katıldık” dedi.

Patronun grevi kırmak için işe aldığı ve Öz İplik İş'e üye yapılan 50'ye yakın işçinin de üretimin ve sevkiyatın durması sonrası patron tarafından eve gönderileceği söylendi.

PATRONA ÇAĞRI: YOL YAKINKEN SENDİKAYI KABUL EDİN

BİRTEK-SEN Yöneticisi Çayan Dursun, yaptığı açıklamada fabrika içerisinde üretime devam eden işçilerin büyük bölümünün de bugün greve katıldığını belirterek "Direnişimize yeni katılan arkadaşlarımıza da sendikamız BİRTEK-SEN'e üye olmaları çağrısını yapıyoruz. Biz kazandık, direne direne kazandık. Bugüne kadar sürdürdüğümüz disiplinli duruşumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Buradan patrona sesleniyoruz, yol yakınken gelin bizimle masaya oturun, sendikayı kabul edin" dedi.

 

SEVDA KARACA: ÖZAK PATRONUNUN ÇIKARI YASADAN ÜSTÜN MÜ?

Direnişteki işçilere saldırıya tepki gösteren Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da “Urfa'da bir barbarlık yaşanıyor. Urfa Özak patronunun derebeyliği mi? Patronun çıkarı her türlü yasadan, hak ve hukuktan üstün mü? İşçiler ve sendika yöneticileri derhal serbest bırakılsın!” paylaşımı yaptı.

SENDİKA DEĞİŞTİRMESİ ENGELLENEN İŞÇİLER 27 KASIM'DA İŞ BIRAKTI

Urfa Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil'de 450 işçi altı yıldır yetkili sendika olan Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa ederek Birleşik Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası'na (BİRTEK-SEN) üye oldu. Bu durum hem yetkili sendikayı hem işvereni rahatsız etti ve 27 Kasım'da BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçi işten atıldı. İşyerinde sendika değişimi sonrası işçilere yönelik baskı arttı, kadın işçinin işten atılması ise bardağı taşıran son damla oldu. İşçiler 27 Kasım Pazartesi günü üretimi durdurarak direnişe başladı. (HABER MERKEZİ)