Özak Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor: Müftülük camiyi kapattı

Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için mücadele eden Özak Tekstil işçilerinin direnişi 12'nci gününde sürerken müftülük, işçilerin girmesini engellemek için camiyi kapattı.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa’daki Özak Tekstil’de Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan, bir arkadaşlarının işten atılması üzerine iş bırakarak direnişe geçen işçilerin mücadelesi 12'nci gününde sürüyor.

Fabrikalarının önüne gitmeleri günlerdir jandarma barikatıyla engellenen işçiler, dün jandarma tarafından sürülmüş ve yağmurdan korunmak için OSB'de bulunan camiye sığınmıştı. İl Müftüsü Ramazan Tolan ise işçileri camiden çıkarmaya çalışmış ve işçilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Evrensel'in haberine göre bugün de OSB'deki pek çok işçinin cuma namazını orada bulunan camide kılacağı bilinmesine rağmen müftülük kararıyla cami kapatıldı. İşçiler, sabah saatlerinde cami önünde kurulan jandarma barikatıyla karşılaştı.

'HAK ARAYAN İŞÇİYE CAMİ DE YASAK!'

BİRTEK-SEN'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda duruma tepki gösterildi, "Hak arayan işçiye cami de yasak, namaz da yasak, tuvalet de yasak! Bakkala gitmek bile yasak! Siyasi iktidar, valilik, kolluk kuvvetleri, müftülük… hepsi hak arayan işçilere karşı Özak Tekstil patronuna kalkan oldu. Herkes safını aldı. Aynılar aynı yere!" ifadelerine yer verildi.


TÜRKMEN: MÜFTÜLÜK DE PATRONUN ARKASINDA HİZALANDI

Duruma ilişkin açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, OSB'de bulunan camide her gün Özak Tekstil işçileri de dahil yüzlerce işçinin namaz kıldığını, çoğu işçinin de caminin yapımında ve temizliğinde emeği olduğunu vurgulayarak "Vali yetmedi, kolluk kuvvetleri yetmedi, iktidarın arkasında durması yetmedi, müftülük de patronun arkasında hizalandı. 'Allah'ın evi' dediğimiz camiyi de işçilere kapattılar" diye konuştu.

'ÇÖZÜMSÜZLÜK OLURSA BİR HAFTALIK EYLEM PLANI OLUŞTURACAĞIZ'

Bugün de çeşitli aracı kurumların gelerek patronla görüşme gerçekleştirdiğini belirten Türkmen, "Bizim sabrımızı çok zorlamasınlar. Bugünkü görüşmeler, anlaşma ihtimali karşısında bugün de bekleyeceğiz ancak bu cami açılmazsa biz direnişi başka boyutlara taşıyacağız. Bugün de çözümsüzlük olursa bir haftalık bir eylem planı çerçevesinde, fabrikanın önüne gitmeye ısrar etmek ve valiliğin önüne gitmek de dahil bu direnişimizi bütün gücümüzle sürdüreceğiz. Hak arayan işçinin karşısında saf tutanlara karşı, bütün Türkiye'yi Özak işçilerinin bu haklı ve onurlu mücadelesinin yanında saf tutmaya çağırıyoruz" dedi.

TEPKİLER ÜZERİNE JANDARMA BARİKATI CAMİNİN GERİSİNE ÇEKİLDİ

Caminin girişinin jandarma barikatıyla kapatılmasına dair işçilerin yoğun tepkisi ve mücadelesi üzerine, öğleden sonra barikat caminin gerisine çekildi ve cami kullanıma açıldı.

'RÜŞVETLE İKNA OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR'

Direniş sürerken ise Özak işçilerinin eski sendikası Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in işten atılan bir işçiyi direnişten vazgeçirmeye çalıştığını belirten BİRTEK-SEN, sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

“Ankara’dan geldiğini söyleyen Öz İplik-İş yöneticileri işçi arkadaşımızın oturduğu mahalle muhtarlığına kadar gidip görüşmeye çağırarak, Özak patronu adına rüşvetle ‘ikna’ operasyonu yürütüyor. Not: Eğer inkar ederlerse elimizdeki ses ve telefon görüşme kayıtlarını paylaşabiliriz.”

ÖZ İPLİK-İŞ PATRONUN YANINDA SAF TUTTU

Aynı zamanda fabrika bahçesinde Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Özak Tekstil işçilerinin direnişlerinin 12. gününde yanında patronla birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ay, işçilerin direnişini ‘kaos ortamı’ olarak nitelendirdi.

Öz İplik-İş’in Özak Tekstil’de yetkili olduğunu söyleyen Ay, İstanbul ve Urfa’daki fabrikaların toplamında 650 üyelerinin olduğunu ifade etti. 5 Eylül’de yetki belgesi başvurusu yaparak fabrikada yetkili sendika olduklarını dile getiren Rafi Ay, “Sendikamızın örgütlü olduğu bir iş yerinde bilinçli kasıtlı çıkarcı bir şekilde kaos ortamı oluşturulmak isteniyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)