Grevdeki işçilere patrondan ihtarnameli tehdit: Tazminatsız atarız

Urfa OSB'de 11 gündür grevde olan Özak işçilerine, ihtarname çekildi. İhtarnamede iki gün içinde grevi bırakmamaları halinde, tazminatsız ve bildirimsiz olarak işten çıkarılacakları bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Özak Tekstil’de sendika değiştirdikleri için baskı gören ve bir işçinin işten atılması üzerine eyleme başlayan işçilerin eylemleri 11’inci gününde sürerken, patron işçilere ihtarname çekti.
Özak Tekstil işçilerinin, altı yıldır yetkili sendika olan Öz İplik-İş’ten istifa ederek Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN)’de örgütlenmeye başlaması ve BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçinin işten atılması sonrası fabrikada işçilerin bir kısmı iş bırakmıştı.
Sendika değiştirmeleri sonrası baskıların arttığını kaydeden işçiler, sendikalı bir kadın işçinin işten atılmasının bardağı taşıran son damla olduğunu bildirerek başladıkları eylemlerinin 11. gününde ellerine bir ihtarname ulaştı.
Özak Tekstil yetkili temsilcisi Hüseyin Keskin imzası ile gönderilen 4 Aralık tarihli ihtarname bugün işçilerin eline ulaştı.

İŞÇİLERİN GREVİ KANUN DIŞI SAYILDI

İhtarnamede BİRTEK-SEN üyesi işçilerin 27 Kasım’da başlattıkları ve devam eden grev eyleminin kanun dışı olduğu iddia edilerek işçilerin eylem yaptıkları çalışma günlerinde amirler tarafından uyarıldığı ileri sürüldü. İhtarnamede şu ifadeler yer aldı: "Amirlerinizin yazılı ve sözlü iş davet uyarılarını dikkate almayarak kanun dışı grev yaptığınız, iş yerinde işleri aksatmak suretiyle maddi ve manevi zarar ve olumsuzluklara neden olduğunuz tespit edilmiştir. Yöneticileriniz tarafından eylemlerinizin yasa dışı olduğu hatırlatılarak eylemlere son vermeniz iş barışı ve disiplinini bozmamanız ve derhal iş başı yapmanız hususlarında tarafınıza gerekli sözlük gerekse yazılı iftar ve uyarılarda bulunulmuş ise de hiçbir şekilde dikkate almadığınız ve eylemlere devam ettiğiniz anlaşılmıştır.”

TAZMİNATSIZ BİLDİRİMSİZ İŞTEN ATMA TEHDİDİ

İhtarnamende işçilerin işe dönmemeleri halinde tazminatsız işten çıkarılacakları şu ifadelerle aktarıldı: “Kanun dışı grev nedeniyle işverenin uğradığı ve/veya uğrayacağı maddi manevi zararlar nedeniyle her türlü şikayet talep ve dava hakkımız aklarımız saklı kalmak kaydıyla; iş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğini takip eden ilk iş günü kanun dışında greve son vererek derhal görevinizin başına dönmeniz ve işbaşı yapmanız, aksi halde (her herhangi bir mazeretiniz olmaksızın) kanun dışı greve katılmanız nedeniyle işe gelmediğinizin tespiti ve iş bu devamsızlık nedeniyle iş akdinizi tazminatsız ve bildirimsiz olarak fethedileceğini ihtaren bildiririz.”

‘HAKKIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’

Evrak eline ulaşan işçilerden M.S. “Bize bu evrakla ‘gelin işinize devam edin’ diyorlar. Bizim taleplerimiz belli, şartlarımızı söylemişiz. Zaten içerideki ustalar da dün işi bıraktı. Şu an duyduğumuz kadarıyla yeni elemanlar çalışıyor, yaklaşık 100 kişi devam ettiriyor işi" diye konuştu.
İhtarnamenin eylemleri ile ilgili bir değişikliğe yol açamayacağını kaydeden M.S. “Geri dönmüyoruz. Biz de gerekirse sendikadan dolayı dava açacağız. Biz hakkımızdan vazgeçmiyoruz” dedi.

TÜRKMEN: 500 İŞÇİYE YOLLANMIŞ

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise işçilere ihtarname çekilmesine dair "İşçilerin evlerine tebligat çekmişler. Avukat arkadaşları attık bunların görüşlerini bekliyoruz, firma yetkileri ayrıntılı bir açıklama yapmamış. Bu yüzden avukat arkadaşların gelmesini bekliyoruz. İhtarnameler, 500 işçiye gönderilmiş diye biliyoruz ama 40-50 kişinin eline ulaşmış şu anda. Bugün itibarıyla evraklar gelmeye başlamış. Biz hiç kimseyi dışarıda bırakmayacağız herkesi atsalar bile hakkımızı Aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.