Oxford'lu Profesör Bell: Omicron, geçen yılki hastalıkla aynı değil

Oxford Üniversitesi'nden Kraliyet Profesörü Sir John Bell, İngiliz hükümetinin Omicron'a özel önlem almamasını savundu. Bell, aşılar sayesinde Covid-19'un daha hafif atlatıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin önde gelen bilim insanlarından Sir John Bell, Omicron varyantına yakalanan hastaların aşılar sayesinde Covid-19'u ağır geçirmediğini söyledi. Oxford Üniversitesi'nde Kraliyet Profesörü olan ve İngiliz hükümetine de danışmanlık yapan Bell, 'Omicron'un önceki Covid dalgalarıyla aynı hastalık olmadığını' belirtti.

İngiliz hükümetinin günlük 120 binin üzerine çıkan vaka sayılarına rağmen ek önlem almamasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Bell, Omicron'un yol açtığı hastalığın 'daha az ağır seyrettiğini' belirtti. Bell, BBC ile söyleşisinde, 'yüksek ölüm oranlarının tarihe karıştığını' belirtti.

'HASTANEDE YATMA SÜRESİ ÜÇ GÜNE İNDİ'

İngiliz profesör, Omicron'un hızlı yayılması sonucunda ülkede son haftalarda hastaneye yatma oranlarının yükseldiğini söylese de, "Hastalık daha az ağır görünüyor ve birçok kişi hastanede kısmen daha az kalıyor" dedi. Bell, hastaların oksijen desteğine ihtiyaç duyma oranının azaldığını ve hastanede yatma süresinin ortalama üç güne indiğini belirtti.

'KORKUNÇ SAHNELER TARİH OLDU'

Bell, "Geçtiğimiz sene yoğun bakım birimlerinin dolu olduğu, birçok kişinin zamanından önce hayatını kaybettiği korkunç sahneler bana göre artık tarih oldu. Durumun böyle gideceğine de inanabiliriz" dedi. İngiliz profesör, bu durumun aşılanma sayesinde yaşandığını vurguladı.

'HASTANELER ÜZERİNDEKİ BASKI ARTARSA ÖLÜMLER DE ARTAR'

İngiltere'de dün 120 binin üzerinde vaka kaydedilmişken ve Omicron nedeniyle benzer vaka sayılarına sahne olan Fransa gibi ülkeler yeni yıl öncesinde önlemleri sıkılaştırmışken, Boris Johnson hükümetini tedbirleri artırmaması nedeniyle eleştiri yağıyor. Birçok uzman, Omicron'un daha hafif görünmekle birlikte çok daha bulaşıcı olması nedeniyle hastaneye yatma oranlarının katlanması ve bunun sonucunda sağlık sisteminin yetersiz kalması nedeniyle ölümlerin artabileceği uyarısında bulunuyor. Varyantın, ailelerin biraraya geldiği Noel ve yeni yıl tatilleri sırasında yaşlı nüfus arasında yayılmasından da endişe ediliyor. (DIŞ HABERLER)