Osmangazi'ye 1 milyar 600 milyon lira geçmeyen araç ödemesi yapılacak

Yap işlet devret modeliyle özel sektöre yaptırılan köprü ve otoyollar için verilen araç geçiş garantileri nedeniyle her yıl devletin kasasından müteahhit firmalara milyarlarca lira ödeniyor. Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu işleten firmaya da sadece 2020'nin ikinci yarısı için yaklaşık 1 milyar 600 milyon lira ödeme yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu işleten Otoyol Yatırım AŞ’ye (Nurol, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Özaltın firmaları ortaklığı), 2020'nin ikinci yarısı için ödenecek geçmeyen araç ücreti netleşti. Devlet, 2020'nin ilk yarısı için 1 milyar 750 milyon lira ödeme yaptığı firmaya, yılın ikinci yarısı içinse yaklaşık 1 milyar 600 milyon lira verecek.

Araç geçiş garantisi ücretleri dolar ve euro bazında belirlendiği için firmalara ödenen fatura da her yıl kabarıyor. Çok pahalı olduğu gerekçesiyle sürücülerin mümkün olduğunca tercih etmediği Osmangazi Köprüsü için verilen yıllık araç geçiş garantisi 14 milyon 600 bin. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre işletmeye, 2020 yılının ikinci yarısına ilişkin garanti ödemesi bu ay gerçekleştirilecek. Yılın ilk yarısına ilişkin ödeme ise 29 Eylül Salı günü yapılmıştı.
Hazine geçmeyen her araç için 35 dolar + KDV yani 37.8 dolar ödeme yapıyor. 2020 yılında geçen araç sayısı henüz açıklanmazken, daha önceki yıllarda bu rakam garanti edilenin ancak yarısına ulaşmıştı.