Omicron ABD'ye sıçradı, Fauci 'Aşı yaptırın' dedi

Yeni korona varyantı Omicron ilk kez ABD'de de tespit edildi. Beyaz Saray Sağlık Başdanışmanı Fauci, güçlendirici doz aşıların yapılması çağrısında bulunarak, "Varyanta özel doz gerekmeyebilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün çok sayıda mutasyon içerdiği için endişe verici olarak sınıflandırılan Omicron varyantı ABD'ye de sıçradı. Ülkedeki ilk Omicron vakasının Kaliforniya eyaletinde saptandığı açıklandı. Buna göre varyant, 22 Kasım'da Güney Afrika Cumhuriyeti'nden ABD'ye dönen bir kişide görüldü. Ülkeye döndükten yedi gün sonra pozitif olduğu saptanan bu kişinin karantinada olduğu açıklandı.

Amerikan yönetiminin ülke dışından seyahat eden kişilere yönelik test kurallarını yeniden sıkılaştırması beklenirken, ABD'de salgın yönetiminin en yetkili ismi ve Başkan Joe Biden'ın Sağlık Başdanışmanı olan Dr. Anthony Fauci halktan güçlendirici doz aşılarını yaptırmalarını istedi. Fauci, Omicron varyantının yayılma hızı, Covid hastalığının seyri üzerindeki etkisi ve aşılardan kaçıp kaçmadığı hakkında net bilgilerin iki hafta içinde elde edileceğini söylese de, ilaç şirketlerinin Omicron'a özel bir aşı geliştirmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Mevcut aşıların güçlendirici dozlarının virüsün çeşitli varyantlarında etkili olduğunu vurgulayan Fauci, "Hemen güçlendirici dozunuzu yaptırın. Varyanta özel bir doza ihtiyaç duymayabiliriz" diye konuştu. 

Hafta başında sekiz Afrika ülkesinden kendi vatandaşı olmayan kişilerin ülkeye girişini yasaklayan ABD'de ülke içi ulaşımda maske zorunluluğunun geri getirilmesi bekleniyor.

İlk kez Botswana'da görülen ve 8 Kasım'da Güney Afrika Cumhuriyeti'nde tespit edilen yeni varyant, 32'si aşıların hedef aldığı çıkıntılı proteininde olmak üzere 50'den fazla mutasyon içeriyor. Varyant en az 24 ülkeye de yayılmış durumda. Güney Afrikalı doktorlar tedavi ettikleri hastaların semptomlarının hafif olduğunu belirtse de, varyantın ülkede yayılma hızı endişe yaratıyor. Omricon'un etkilerine ilişkin bilimsel veriler ise henüz net değil. (DIŞ HABERLER)