Öğretmenlik Meslek Kanunu, ‘kırmızı kart’la protesto edildi

Eğitim-Sen üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptalini talep ederek kırmızı kartla eylem düzenledi, “ÖMK anayasaya aykırıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz yarın (9 Kasım) incelenecek. Eğitim-Sen’in kanuna ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı’na açtığı davanın incelemesi ise Danıştay tarafından devam ediyor. Yargı süreci devam ederken 19 Kasım’da düzenlenecek olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptali için öğretmenlerin okullarda ve sokaklarda eylemleri sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanında öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı kırmızı kart ile protesto eylemi gerçekleştirdi.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’

Ankara’da, Eğitim-Sen 1 No’lu Şube önünde bir araya gelen öğretmenler, “Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilsin Kariyer Hiyerarşisine Hayır Eşit İşe Eşit Ücret Birleşirsek Kazanırız” pankartı arkasında “Uzmanlığım diplomamdır. Kariyer Basamakları Sınavı’na Hayır” ve “Kariyer Değil İnsanca Yaşanabilecek Ücret İstiyoruz” dövizleri taşıdı. Eğitimciler, Kariyer değil dayanışma”,“Eşit İşe Eşit Ücret” sloganları attı.

‘ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ANAYASAYA AYKIRIDIR’

Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, öğretmenlerin meslek kanununun iptalini beklediğini, Anayasa Mahkemesi’nin öğretmenlerin sesini duyması gerektiğini belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Yönetmeliği anayasaya aykırıdır. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarını çözmeyen, özlük haklarını zayıflatan, eşitsizliği derinleştiren bu kanuna karşıyız. 2 Kasım’da 14 sendika iş bırakma eylemi yaptı. İtirazlarını dile getirdi. Ancak MEB bütün eleştirilere kulaklarını tıkadı. Eğitim emekçilerinin talepleri dikkate alınmalıdır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa öğretmenlerin tavsiyeleri temel alınmalı. Tüm eğitim emekçilerinin hakları güvence altına alınmalı.”