Öğretmenler iş bıraktı: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin

Eğitim sendikaları bugün Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı iş bıraktı. Ankara’da bir araya gelen öğretmenler, “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçtiğimiz şubat ayında kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı öğretmenler aylardır okullarda ve alanlarda kanunun iptal edilerek yeniden düzenlenmesine dönük talepte bulunuyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in "60 yıllık özlem" olarak tanımladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim sendikalarına göre öğretmenler arasındaki eşitsizliği derinleştirecek.

Kanuna karşı birleşen 14 eğitim sendikası, geçen hafta okullarda bildiri okuma ve kokart takma eylemi düzenledi. 19 Kasım’da binlerce öğretmenin gireceği Kariyer Basamakları Sınavı’na az bir zaman kalmışken eğitimciler bugün okullarda iş bıraktı.

Ulus’ta Atatürk Heykeli önünde bir araya gelen öğretmenler, “Mesleğimizin onuru öğrencilerimizin geleceği için iş bıraktık” ve “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin, kariyer hiyerarşisine hayır. Eşit işe eşit ücret” pankartı arkasında, “Zafer direnen emekçisinin olacak”, “Sermayeye değil eğitime bütçe” sloganları attı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, bugün okulların ‘direnen ve onurlu’ öğretmenlerin yokluğuyla açıldığını ifade ederek, “Bugün ders zili çalmadı. Öğrenciler öğretmenlerini bekledi. Direnen ekonomik sosyal hakları için mücadele eden öğretmenlerini bekledi” şunları kaydetti:

“Bugün dersimiz sosyal demokratik haklar dersi. Hakları için mücadele eden öğretmenler, kamusal bilimsel laik anadilde eğitimi direne direne kazanacağız. 14 eğitim sendikası yan yana geldi. Bu bir başlangıç. Olağanüstü hal dönemimin sessizliğini kıracağız. Öğretmenlerle, tüm eğitim emekçileriyle mücadeleye birlikte büyüteceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın KESK, yaşasın Eğitim-Sen”

‘KAMUSAL EĞİTİM İSTİYORUZ’

Eğitim-Sen Ankara Şubeler Platformu adına konuşan Cemal Erdoğan, 14 eğitim sendikasıyla aldıkları ortak talepleri şu şekilde açıkladı:

“9 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması, Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanmasını istiyoruz.”

‘SUSMA HAYKIR KARANLIĞA HAYIR’

Eğitim-Sen’in ardından Ulus Heykeli’ne gelen Eğitim-İş’te “Susma haykır karanlığa hayır”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları eşliğinde açıklamalarda bulundu. Eğitim-İş adına konuşan genel merkez mali sekreteri Hüseyin Selçuk, öğretmenlerin bıraktıkları bugünü ‘mesleklerine sahip çıkma’ olarak tanımladı ve şunları söyledi:

“Yandaş sendika tarafından hazırlanan ÖMK’nın sorunlarımızı çözmek yerine çalışma barışını bozacak bir kanun hazırlandı. İnsan onuruna yaraşır ücretlerle çalışmak haktır. Yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerimize düzenleme yapılmalı. Sosyal devlet ilkesi gereği tüm eğitim çalışanlarına yardımlar yapılmalı. Öğrencilerimize öğreteceğimiz en büyük değer adalettir. Eğitim bu değerden yoksun hale geldi.”