Öğrenciye hem ev hapsi hem karakolda imza atma cezası

Boğaziçi protestoları nedeniyle ev hapsi verilen öğrencilerden H.S.’ye aynı zamanda adli kontrol tedbiri olarak imza atma şartı getirildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin protesto eylemlerind şu ana kadar 565 kişi gözaltı alındı, 25’ine ev hapsi verildi, 11’i tutuklandı. Öğrencilerin maruz kaldığı hak ihlallerini, ev hapsi ve tutuklanma gerekçelerini süreci en başından beri takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Abdullah Bişaroğlu değerlendirdi.

11 öğrenciden 6’sının 2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” iddiasıyla tutuklandığını belirten Bişaroğlu bu yasanın üst ceza limitinin tutuklanma gerekçesi olamayacağına dikkat çekti. Bişaroğlu, yasal olmayan bu tutuklamaların “gözdağı verme” amacı taşıdığını ifade etti.

DÖRT ÖĞRENCİNİN TUTUKLAMA GEREKÇELERİ HALEN BİLİNMİYOR

Avukat Bişaroğlu, ev hapsi verilen öğrencilerden H.S.’ye aynı zamanda adli kontrol tedbiri olarak imza atma şartı getirildiğini de paylaştı. Bişaroğlu, “Maalesef böyle absürt bir durum da var. Bu iki yaptırımdan birini ihmal etmemesi mümkün değil. Evden çıkarsa kelepçe ötecek evden çıkmazsa karakola gidemeyecek. Bu ikisinden birinin ihmalden tutuklanma ihtimali çok yüksek. Bunu yazdım umarım dilekçemi okurlar çünkü okuyorlar mı emin değilim” diye belirtti.

Protestolara katılan öğrencilere dair ev hapis cezalarının artmasının nedenini ise Bişaroğlu, “protestoların direnicini kırmaya yönelik ölümü gösterip sıtmaya razı etme” olarak yorumladı.

Avukat Bişaroğlu tutuklanan öğrencilerden Murat Can Demirci, Anıl Karakuş, Ömer Sengel ve Necmettin Erdem’in hangi gerekçeyle tutuklandığını halen bilmediklerini ifade etti. (MA)