Nijerya'da yüzlerce öğrencinin kaçırıldığı saldırıyı Boko Haram üstlendi

Nijerya'da geçtiğimiz hafta bir yatılı okula düzenlenen ve yüzlerce öğrencinin kaçırıldığı saldırıyı Boko Haram üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada, "Katsina'daki kaçırılmanın arkasında kardeşlerimiz var" denildi.

Ebubekir Şekau
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Radikal İslamcı Boko Haram örgütü, 11 Aralık'ta Nijerya'nın kuzeyinde bulunan Katsina eyaletindeki Kankara bölgesinde bir yatılı okula düzenlenen silahlı saldırıyı üstlendi ve öğrencilerin kendileri tarafından kaçırıldığını duyurdu. Örgütün lideri Ebubekir Şekau yayınladığı sesli mesajda, "Katsina'daki kaçırılmanın arkasında kardeşlerimiz var" dedi.

Saldırıda yüzlerce öğrenci örgütün elinden kurtulmayı başarırken, görgü tanıklarının ifadelerine göre çok sayıda öğrenci motosikletli saldırganlar tarafından alıkonuldu. Nijeryalı yetkililerin verdiği bilgilere göre, şu anda 333 öğrenci kayıp.

'SADECE ÇAMURLU SU İÇTİK'

Saldırı esnasında okulda olan 18 yaşındaki Musa Adamu, silah seslerini duyduğu sırada uyuduğunu söyledi. Kaçmak için pencereden atladığını ve birkaç arkadaşıyla ormana koştuğunu aktaran Adamu, geceyi ormanda geçirdiklerini ifade etti. Saldırıdan son anda kurtulan Hassan Al Bashir isimli öğrenci, "Silahlı adamlardan biri telefonlarımızı istedi. Telefonum olmadığını söyledim, paramızı topladılar, sonra dolaplarımızı kırıp sabun, krem, süt ve bisküvilerimizi aldılar" dedi. Bashir, herkesin dışarıya çıkarıldığı sırada saklandığını ve bu şekilde kurtulduğunu aktardı.

Samatu Aliyu ise, yüzlerce kişiyle beraber zorla ormana götürüldüklerini söyledi. Kaçmayı başaran ve 36 saat sonra okulun bulunduğu bölgeye dönen Aliyu, "Sabaha kadar ormanın içinde ayakkabısız yürüdük. Çoğumuzun ayakları kanıyordu ve yiyecek hiçbir şey yoktu. Sadece çamurlu su içtik, bir noktada beni geride bıraktılar ve ben de tek başıma koşup geri yürüdüm" ifadelerini kullandı.

BM: ÇOCUKLAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN 

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kaçırılan çocukların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Saldırıyı kınayan Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari diğer okullarda güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyeye çıkarılması talimatını vermişti. Katsina'daki okullar saldırının ardından kapatıldı.

Boko Haram örgütü 2014 yılında Nijerya'nın kuzeyindeki Çibok kentinde 276 kız çocuğunu kaçırması ile gündeme gelmişti. 57 kız çocuğu örgütün elinden kurtulmayı başarmış, 107'si de kurtarılmıştı. 112'sinden bugüne dek haber alınabilmiş değil. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in verilerine göre, ülkede faaliyet gösteren radikal İslamcı Boko Haram örgütü 2013 yılından bu yana en az bin çocuğu kaçırdı. Ülkenin kuzeyinde İslamcı bir rejim kurmayı hedefleyen örgütün kaçırılan çocukları terör saldırılarına zorlandığı ve cinsel istismarda bulunduğu ifade ediliyor. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)