Nijer'de darbe: General televizyona çıktı, Prigojin destek açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tchiani, Nijer'deki darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklarken, Wagner lideri Prigojin, darbeyi 'gecikmiş bir özgürleşme' olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, askeri darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıkladı. General Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un askeri darbeyle devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaştı.

AA'nın aktardığına göre, liderliğindeki askeri birlik 26 Temmuz'da darbe yaparak yönetime el koyan Tchiani, "Kötüleşen güvelik sorunları nedeniyle askerler iktidarı ele geçirdi" dedi.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nin 'sırdaşı' olarak bilinen Tchiani, 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu. Tchiani, Issoufou'nun görevi 2021'deki seçimlerde Bazum'a bırakmasının ardından da koltuğunu korudu.

WAGNER'DEN 'ÜLKEYE DÜZEN GETİRELİM' TEKLİFİ

Öte yandan, Nijer'deki duruma ilişkin bir açıklama da Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin'den geldi. Nijer'de darbe destekçilerinin gösterilerinde Rusya bayraklarının da açıldığı görülürken, Prigojin, darbenin 'iyi haber' olduğunu ileri sürerek Wagner savaşçılarının ülkeye 'düzen getirebileceğini' iddia etti.

Reuters'ın haberine göre, Wagner ile bağlantılı olduğu ifade edilen bir Telegram kanalından yayınlanan sesli mesajda, Prigojin'in darbede dahlinin olmadığını söylediği, fakat darbeyi 'Batılı sömürgecilerden gecikmiş bir özgürleşme olarak' nitelendirdiği belirtildi. Prigojin, "Nijer'de olan, Nijer halkının sömürgecilere karşı mücadelesinden başka bir şey değil" iddiasında bulundu. Darbeyle birlikte halkın 'etkin bir biçimde bağımsızlığını kazandığını' da ileri süren Prigojin, "Gerisi, şüphesiz Nijer vatandaşlarına ve yönetimin ne kadar etkin olacağına bağlı. Ama asıl mesele şu: Sömürgecilerden kurtuldular" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Nijer'de 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Nijer Silahlı Kuvvetleri de 'Güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazoum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için' darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)